Прегледи: 2548 - Коментари: 0
Проект "Кавал свири на поляна"

Проект "Кавал свири на поляна"

СДРУЖЕНИЕ "ТРАДИЦИИ, ДУХОВНОСТ, КУЛТУРА – ВАРНА" С НОВ ПРОЕКТ ЗА СЪХРАНЕНИЕ И РАЗВИТИЕ НА НАРОДНИТЕ ТРАДИЦИИ

Сдружение "Традиции, духовност, култура - Варна", чиято цел е да съхрани българските народни обичаи и фолклор, спечели проект за усъвършенстване на кавалджийското изкуство.

Той ще се реализира под надслов "Кавал свири на поляна" и ще бъде финансиран от община Варна. В рамките на проекта ще бъдат организирани срещи между ученици, изучаващи народния музикален инструмент кавал, младежки танцови ансамбли от Варна и най-добрите изпълнители-кавалджии в България. Сред най-популярните музиканти са Никола Костов, Георги Иванов, проф д-р Любен Досев, Димо Железов, Данчо Радулов и Владимир Величков. Проектът материализира идеята на повече от 80 ученици от ОУ "Антон Страшимиров", НГХНИ "Константин Преславски", НУИ "Добри Христов" и други варненски училища, да срещнат и усвоят опита на професионалистите в областта на кавалджийското изкуство.

Дейностите по проекта ще продължат четири месеца. Началото беше поставено през месец юли, който беше посветен на инструменталната подготовка на младите музиканти от известни изпълнители. В началото на август предстои провеждането на тридневна среща-събор, в която учениците и професионалистите заедно ще усвояват и презентират тънкостите на кавалджийското изкуство. Кулминацията на тази проява ще бъде съвместна концертна изява в Ботаническата градина.

В следващите месеци учениците ще имат възможност да разработят и усъвършенстват наученото от професионалистите, с помощта на своите преподаватели. Демонстрацията на придобитите умения ще се осъществи в края на октомври с концерт в Младежкия дом. На всички участници в проявата ще бъдат връчени грамоти.

Програмата на августовската среща – събор
•06 август, начало 12,00, зала "Варна", община Варна – пресконференция на организаторите, гостите и участниците в проявата.
•07 август, начало 10,00, Младежки дом – дискусия по проблемите на кавалджийското изкуство и обмяна на опит от професионалисти на начинаещите и напреднали изпълнители. По време на срещата ще има изпълнения на певци и танцьори от танцовите формации "Ритъм", "Щурче" и "Хадея". Входът е свободен.
•07 август, начало 19,00, ресторант "Одаята" – вечер на кавалджийското изкуство. В програмата са предвидени инструментални изяви на ученици и професионалисти. Входът е свободен.
•08 август, начало 11,00, "Еко парк – Евксиноград" - фолклорен събор с участието на ученици, изучаващи кавал в ОУ "Антон Страшимиров", НГХНИ "Константин Преславски", НУИ "Добри Христов" и други училища на град Варна, кавалджийската група "Варна", танцови състави на сдружението и изпълнители на народни песни. Входът е свободен.

Сдружение "Традиции, духовност, култура – Варна" кани всички почитатели и любители на народната музика на дните на кавалджийското изкуство във Варна. Сдружение "Традиции, духовност, култура – Варна" е създадено през 2008 г, с основна цел съхранение, развиване и разпространение на българските народни традиции, фолклор и култура. Негов председател е известният варненски педагог и музикален изпълнител Николай Димитров Докторов. Ръководител на проекта е Елеонора Мирчева, която работи в екип с преподаватели по музика, хореографи и ценители на българския фолклор.

В рамките на петгодишното си съществуване, сдружението е осъществило няколко значими проекта "Магията на българския фолклор", "Извори на българщината", "За Христовата вяра" и др. Партньори на сдружението са детско-юношеската инструментална фолклорна формация "Орфеони" и танцовата формация "Ритъм".

/По материали на Пресцентъра на община Варна/
Потребител:


Коментар: