Прегледи: 7077 - Коментари: 1
Календар "Родолюбие"

Календар "Родолюбие"

В тази статия ще показваме НАКРАТКО актуални изяви на български националисти, родолюбци и патриоти във всички сфери на българския живот, както и почит към важни дати от историята на Българско:

2017:

25 юли, Добрич:
Община град Добрич и Сдружение "Изграждане в град Добрич на паметник на ген Иван Колев и загиналите за освобождението на Добруджа през 1916 г" организират възпоменателна церемония по повод 100 години от смъртта на освободителя на Добруджа ген Иван Колев.

Това съобщиха от пресцентъра на община Добрич-град. Церемонията включва военен ритуал на Военноморските сили на Република България и панихида, отслужена от добрички духовници. Събитието ще се проведе на 29 юли от 11,00 на Паметника на героя. Част от церемонията е и освещаване на паметните плочи с имената на 1013 войници и офицери от III Българска армия, загинали в боевете от Добричката епопея. С монтирането на плочите приключва вторият етап и се оформя цялостната композиция на комплекса. Община град Добрич съвместно със Сдружение "Изграждане в град Добрич на паметник на ген Иван Колев и загиналите за освобождението на Добруджа през 1916 г" и с подкрепата на родолюбиви българи успя да реализира една идея, която също вече има почти столетна история – идеята за издигане паметник на легендарния предводител на българската конница ген Иван Колев, изиграл решаваща роля за освобождението на Добрич и Добруджа. Тази идея датира още от времето на Първата световна война и днес паметникът на ген Иван Колев вече е факт. За ритуала се очаква в Добрич да пристигнат вицепремиерът Валери Симеонов, представители на Министерски съвет, народни представители и видни общественици, които са увековечили делото на ген Иван Колев.

14 юли, София:
Броени дни преди отбелязването на 180-годишнината от рождението на Апостола на свободата, в парка на Военната академия "Г. С. Раковски" в София се състоя тържествената церемония по освещаването на паметника на Васил Левски, който бе отрит на 26 ноември 2016 г. На церемонията присъстваха президентът Румен Радев, министърът на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, кметът на София Йорданка Фандъкова, председателят на Комисията по отбрана в 44-то Народно събрание Константин Попов и народни представители от комисията, политици, държавници, потомци на Апостола, преподаватели от Военната академия, общественици. Поднесени бяха венци и цветя от държавни институции и признателни граждани. В словото си по време на церемонията президентът Румен Радев призова да не забравяме, че българският народ може да надмогне всяка неволя, стига да надмогне собствените си слабости. "Стремежът ни поне малко да се равним с този великан на духа и делото трябва да се гради върху това да бъдем мъдри, решителни и последователни като него. Да работим всекидневно за единството на българската нация и за по-честното ѝ настояще" - каза още Румен Радев. По думите му най-трайният паметник на Васил Левски e в народното съзнание. Радев допълни, че Отечеството е в сърцата на Левски и на хората като него. "Със своята саможертва те връщат отечеството на българите и днес нашият дълг на свободни хора, е да градим България, която все повече да се доближава до мечтата за съгласие, братство и равноправие" - подчерта държавният глава. Пред журналисти министърът на отбраната Красимир Каракачанов отбеляза, че Васил Левски оставя много повече завети от това, което българските политици днес смеят да цитират от него. "Нека, минавайки покрай този паметник, гражданите да се сещат, че освен ежедневни грижи и проблеми, каквито е имало и преди 150 г, когато Левски е обикалял българските земи, имаме и един дълг към България - да бъдем българи и да служим на интересите ѝ. Всичко останало са преходни неща" - каза още министърът на отбраната.

21 април: Благоевград:
Христо Ботев е коментирал срещата си с Георги Измирлиев в личното си тефтерче, а факсимиле от нея има в Измирлиева къща в Благоевград. Това каза Елена Чалгънова, уредник в отдел "Българските земи ХV – началото на ХХ в" към Регионален исторически музей – Благоевград. "Тази среща между Христо Ботев и Георги Измирлиев е коментирана в личното тефтерче на Христо Ботев на страница 8-ма. Факсимиле от тази страница имаме и е показана в експозицията на Измирлиевата къща. След тази среща Измирлиев напуска военното училище и заминава за Гюргево. Това става през 1875 г. Включва се заседания на Гюргевския революционен комитет, а това е комитетът, който осъществява провеждането на Априлското въстание от парил 1876 година" - каза Чалгънова. По думите ѝ Георги Измирлиев участва в тези заседания и той е определен за помощник апостол и военен инструктор. Георги Измирлиев започва в рамките на три месеца една изключително силна и ползотворна дейност свързана с основаването на нови революционни комитети в околните селища, с военно обучение и подготовка на участниците във въстанието. "Той е заловен на 28 април 1876 г. Вкаран е в затвора в Търново и е съден от специален турски съд, тъй като отказва да сътрудничи и да извърши предателство. Той е осъден на смърт чрез обесване. Самата присъда е извършена в Горна Оряховица на 28 май 1876 г. Преди да умре казва заветните думи: "Колко е сладко да се умре са свободата на отечеството" - каза Чалгънова. По думите ѝ родната къща на Георги Измирлиев е възстановена през 60-те години на ХХ в. Тя посочи, че къщата музей на Георги Измирлиев се намира в квартал "Вароша" и е обзаведена като музейна експозиция на възрожденската къща на Димитър и Тона Измирлиеви, които всъщност са неговите родители. Захариева подчерта, че е запазен автентичния таван на къщата. "Пораженията от наводненията в махала "Вароша" в Благоевград, които се случват през лятото на 1954 г, налагат родната къща на Георги Измирлиев да бъде съборена. При разрушаването на къщата Димка Серафимова, която тогава е директор на музея, нарежда да се запази резбования таван и вещите от вътрешното обзавеждане на къщата на Георги Измирлиев Македончето, за който е известно, че е помощник–апостол на I Търновски революционен окръг" - добави тя. Музейният уредник добави, че къщата се възстановява по инициативата на Филип Стоянов Стойчев и на Боян Ненов, като първият е учител в Строителния техникум в Благоевград, а вторият е началник-отдел "Просвета и култура". По думите й къщата е възстановена по снимки и по изготвен подробен план на постройката. "Интересен факт е, че Филип Стоянов Стойчев с учениците си е правил макети на възрожденски къщи в квартал "Вароша" и специално макета на тази възрожденска къща на Македончето, е използван и точно по негова същност и копие, къщата е възстановена" - каза още Снежана Захариева.
Потребител:


Коментар:

1. Потребител: Дани     Дата: 2016-10-12 18:43:30    
Не се гаси туй, що не гасне!
Браво на всички хора, които поддържат жив духа на българщината!