Прегледи: 967 - Коментари: 0
Паметник на канас Кубрат

Паметник на канас Кубрат

ПАМЕТТА НИ Е ЖИВА

ПОСОЛСТВО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ В УКРАЙНА

ПРИЗИВ
към
ВСИЧКИ РОДОЛЮБИВИ БЪЛГАРИ

Скъпи сънародници,

В течение на своята работа в Украйна имах възможността да се убедя, че на територията на тази страна има множество паметни места, източници, знаци и предмети, свързани с историята на България и българския народ от хилядолетия насам.

Българските исторически паметници в Украйна не са просто "научни артефакти", а ясни и ярки исторически следи, оставени тук от нашите предци. Един от най-изразителните примери за това е изключително важният за нас, българите, исторически паметник при полтавското село Мала Перешчепина - гробът на последния владетел на Стара Велика България Хан Кубрат! /На снимката: Проектът за Паметника/

Този паметник има огромно духовно и непреходно значение за българския род, но в същото време е важен и поради това, че наред с множеството ценни царствени предмети, съдържа и голямо златно съкровище - най-голямото, открито досега на огромната територия на бившия СССР. Сега този и много други паметници, оставили ярка българска следа по тези земи, вече влизат в наследството на други народи - украинци, руснаци... Тези народи също уважават и почитат делата на някогашните велики български владетели. Но само ние, съвременните българи сме преките наследници и потомци на техния род и дух. Затова, само и единствено ние носим дълга и отговорността за съхраняването на паметта на нашите деди.

Обръщам се към всички родолюбиви българи с призив да засвидетелстваме своето преклонение и отговорност пред делата на великия български владетел Хан Кубрат, като подкрепим, всеки според своите сили и възможности, усилията на Международния благотворителен фонд "Хан Кубрат" http://www.kubrat.in.ua за изграждането на Мемориалния комплекс "Хан Кубрат" на територията на украинското село Мала Перешчепина, Полтавска област.

Като даваме своя принос за издигането на Мемориалния комплекс - достоен знак на почит към паметта на един от най-великите наши родоначалници Хан Кубрат, всеки от нас ще има възможността да изпълни поне от част своя изконен личен дълг към Род и Родина, към България.

ИЗВЪНАРЕДЕН И ПЪЛНОМОЩЕН ПОСЛАНИК НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ В УКРАЙНА
КРАСИМИР МИНЧЕВ

Предистория:
През месец юни 1912 г в пясъчните дюни на река Ворскла край село Малая Перешчепина, Новосанжарски район, Полтавска област в днешна Украйна е открита гробницата на Хан /Канас сюбиги/ Кубрат - основателят на Стара Велика България, в която се е намирало и едно от най-богатите съкровища в световната история. Съкровището на Хан Кубрат е признато, като най-голямото през ранното Средновековие. Златните колекции на владетелите по него време не са просто древни имена, те носят важни политически послания. Съкровищата са мерило за властта, престижа и възможностите на държавния глава.

В процес на изграждане е Мемориалният комплекс "Хан Кубрат", който ще се осъществи на три етапа:

1.Благоустрояване на мястото на погребението, укрепване на могилата, строителство на арка при входа на гората и алея към могилата, строителство на паметника.
2. Строителство на параклиси.
3.Строителство на хотел, ресторант и музей.

Нека с общи усилия да превърнем това сакрално място, част от европейското културно наследство в притегателен център за туристи, дейци на науката, културата и изкуството от цял свят.

НАБИРАТЕЛНИ СМЕТКИ:
За Евро
VARIANT 1
INTERMEDIARY BANK:
DEUTSCHE BANK AG, FRANKFURT/MAIN, GERMANY
SWIFT: DEUTDEFF

BENEFICIARY'S BANK:
IMEXBANK, ODESSA, UKRAINE.
SWIFT: IMEXUA2X

BENEFICIARY:
NAME: Mіzhnarodnij blagodіjnij fond «KHAN KUBRAT»
ACCOUNT: 26002059724001

VARIANT 2
INTERMEDIARY BANK:
COMMERZBANK AG, FRANKFURT/MAIN, GERMANY
SWIFT: COBADEFF

BENEFICIARY'S BANK:
IMEXBANK, ODESSA, UKRAINE.
SWIFT: IMEXUA2X

BENEFICIARY:
NAME: Mіzhnarodnij blagodіjnij fond «KHAN KUBRAT»
ACCOUNT: 2600205972400

/По материали, предоставени от г-жа Росица Василева/
Потребител:


Коментар: