Прегледи: 2398 - Коментари: 0
"Дарик" и "24 часа" наградиха климата и почвите

"Дарик" и "24 часа" наградиха климата и почвите

Медийната кампания на две национални средства за осведомяване - Радио "Дарик" и в-к "24 часа" има благородна цел.

При това тя е почерпена като опит от Европа и света. Хората са решили да определят най-добрите за живеене градове, а целта е очевидно всички големи мегаполиси и по-малки големи населени места да се конкурират и така да стават притегателни центрове за гражданите.

Мероприятието по награждаване беше преди около месец в София, а вчера от 14,00 в сградата на Община Варна се проведе допълнително, "отчитащо" и определящо бъдещето на инициативата събитие. Присъстваха Кметът на Варна г-н Кирил Йорданов, кметът на Кюстендил Петър Паунов, замкметът на София арх Диков, зам-кметът на Бургас Марков, кметът на Тетевен, зам-кметът на Варна Свилен Крайчев, бизнесмени, както и зам-шефът на "24 часа" Юрий Велев и дама и млад господин от "Дарик". Журналистите казаха няколко думи за критериите, за причините Варна да получи Големия приз "Най-добрият град за живеене в Бългерия", а съответно Пловдив - като най-културен и Тетевен - като най-зелени градове. След официозните вежливости по няколко думи казаха изброените кметовe и зам-кметове. Но като се замислим - половината от критериите са награди за климат, води и почви, а не на свършеното от гражданите и управниците им.

Най-неприятно впечатление на националистБг.ком направи пълното разминаване на оповестената цел на събитието и неговата реална изява. Темата беше да се види и чуе стратегията за развитието на българските градове. Под стратегия се разбира не колко детски градини да построиш /макар че и това като детайл е изключително важно/, не колко МОЛ-а и хотела ще издигнеш или как ще изградиш крайградска пътна детелина.

Големият проблем на големите български градове е икономиката, високите технологии, създаването на световен конкурентен продукт. Като отдаваме изцяло заслуженото на варненския кмет г-н Йорданов пред пълното недоразумение Добрин Митев и пред стотици варненски и балкански кметове, като признаваме, че варненският мер направи Варна най-спокойния, приятен и приветлив град в сравнение с всички големи български градове, питаме: колко е реалната средна производителност на един варненец в сравнение с един атинянин, барселонец, жител на Бордо, Амстердам, Хамбург, че дори и Рио де Жанейро? Във Варна, ако изключим "Елдоминвест" няма нито едно предприятие, което да произвежда стока на световно конкурентно ниво. В нашия град само някои търговски площи са равностойни на световните. Но чии са стоките в тези площи? Не са български и продажбата на тези по-често скъпи чужди стоки създават безработица, бедност, конфликти, криминална обстановка в цялата "останала" България.

Точно този най-важен въпрос повдигна г-н Петър Паунов, кюстендилският градоначалник /макар че от друга страна ненужно политизира срещата/. Той оповести, че в Кюстендил нищо сериозно не се произвежда и така се създава безработица, а и работната квалификация на хората се влошава като качество. Не става само с търговия, защото консумацията е просто бързо изхарчване на дотук произведеното. Подобни идеи сподели и арх Диков, ама веднага да го питаме: Като иска производство защо искат да затворят "Кремиковци", когато в цял свят металургията е сред най-печелившите производства? Какво ще продаваме и ядем след това - тревата на неговото място ли?

Преди броени дни Председателят на ОбС - Варна, Борката Гуцанов започна да проси а ла бедно циганче 700 мил лв от държавата. Ами нали Варна е най-добрият град за живеене в България, защо не направи така общинският шеф, че варненци сами да си ги произведат и да си реконструират пътната инфраструктура? Ама лесно е да лапаш наготово, те приятелите му мамините комсомолски синчета го умеят този занаят. И защо парите за хубавото дело - контейнерният терминал идват от японска, а не от българска, тем паче варненска банка? Сега лихвите ще отидат в Япония, т.е нашият варненски труд и климатични, и географски предимства ще изтекат като десетки милиони долара в чужбина.

Най-смешно е да се каже, че общинската администрация и съветници не отговарят за икономиката. Най-напротив! Те трябва да не спят, а да мислят и действат как варненската икономика да произвежда не стотици милиони, а десетки милиарди $ на година!

И още нещо, само две-три логически операции. Всяко зло за добро, ама и всяко добро за зло. Ако един град е най-добър за живеене, а останалите не стават - то всички ще се заселват в него и пренаселването ще го превърне в по-лошия. Така че стремежът на българския народ и неговите управници следва да е всеки град в страната да е най-добрият за живеене. Защото кметът пък на "най-зеления" град - Тетевен, оповести, че вече и заводът за ракия е приватизиран и кой знае дали ще работи. Пък ако работи, капителите ще изтичат къде Чехия, допълваме пък ние. Пък останалите предприятия са затворени и не произвеждат. Ама и той, горкият, се размечта Тетевен да стане туристически център. Ама ако не спечелим пари - с какви ще летуваме, защо не казват г-дата кметове?

Не че не сме доволни от много от направеното във Варна. Ама то е недостатъчно.

Защото без родно производство ще закриваме не само детски градини, а и България.

2009 г
Потребител:


Коментар: