Прегледи: 2405 - Коментари: 0
България и 9 септември

България и 9 септември

Всичко, което става на този и на онзи свят, нас ни интересува доколкото е свързано с вековечната българска съдба.

Днес се возех в колата на един атакист, иначе свестен човек, та минах край паметната плоча на варненските политзатворници край Затвора. Беше 9 септември, по обяд и до микропаметника нямаше никой. Имаше само един огромен, очевидно партиен венец, поставен някак големановски грубо върху светлата и прекрасна памет на българи-мъченици.

Голямото мнозинство от българите не празнуват 9 септември. Немалка част го свързват с нещо зловещо и античовешко в българската история. Тези, които го зачитат, се събират на все по-малки групи край оредяващите знаци на този бивш Национален празник. Повечето негови паметници са съборени или обрасват с трева и плевели. А някога грандиозни манифестации разгласяваха неговото всенародно значение. Ракети, танкове, светкавици-изтребители в небето и всички заводи и учреждения по земята се носеха с неговите идеи. Или само са манкирали, правили са се, че го има, че го разбират и празнуват?

Без съмнение 9 септември променя хода на българската история. От изостанала и бедна, напълно забравена от Бога, света и Европа страна, която оре с допотопно рало иначе плодородните си ниви, в която има 7 км асфалтов път, половин кораб, нито едно модерно пристанище и летище, в която 50 % от хората носят 99 % от времето цървули или просто ходят боси - за 15-20 г България става и стана пред очите ми индустриална сила. Металургия, модерна химия, машиностроене, високотехнологични оптични, военни, електротехнически, транспортни, текстилни - всякакви производства изравняват страната ни със средните световни постижения. Аз самият съм свидетел на стотици такива факти. Например - през 1968 г у нас имаше на квартира френско семейство - мъжът работеше при построяването на Девня. Имаха малка пералня, тип "Диана", която не бях виждал, а във Франция ги бяха пуснали преди 2-3 г. Само година по-късно ямболският завод започна да ги произвежда. Спомням си как до 1960 г майка ми переше със сапун тип "калъп-хума", а през 1965 имахме всякакви видове нормални перилни препарати, впрочем, французойката вкъщи не ги слагаше по-долу от френските. България беше тръгнала по верния път на модерното индустриално развитие и като че ли нищо не можеше да я спре - да настигне безспорно по-напредналия в това отношение Запад.

Особено силно се промениха българските села и най-вече трудът в тях. Никак не е случайно, че на първите 3-4 избори селяните гласуваха в червено - смятайки /разбира се, погрешно/, че БСП е наследница на БКП. Къде е да събираш житото със сърп - къде с комбайн, макар и съветски. Как да обясниш на някой 18-годишен днес сигурността на хората, безплатното образование и здравеопазване, че и притчата, че не "било" безплатно?

Мога да сипя още похвали за народното управление, но да започна вече и с критиката. Световният социализъм, респективно българският, измениха на най-възлови принципи на своето учение. И еврейчето Маркс, и геният Ленин са подчертавали, че най-възловият въпрос, който решава съдбата на народ и свят, - е мощта/модерността на производството. В това отношение китайските "националисти", които впрочем са комунисти на практика, а капиталисти на "прагматика" - доказаха, че не пазарното стопанство, не идеологиите, демокрацията и пр., а точно технологиите са рещаващи за възхода, успеха и благоденствието на едно общество.

Това е очевидно особено днес, когато тъпата стратегически българска олигархия се занимава с експлоатация на най-ниско ниво. Тя иска да граби един човек, който средностатистически копае или блъска с чук. Колко ще го ограби - 20, 30, хайде 50 Евро на ден. Ако направи така, че средностатистическият български работник борави с машини, компютри, уреди и произвежда на ден по 500 Евро - тази мракобесническа олигархия ще може да пъха в джобчето си по 200-300 Евро на ден. Та днес за всеки работник е ясно - експлоатацията, която 9 септември 90 % премахна, пак се е върнала по най-безогледен начин в земята на Ботев и Левски. Че и турска партия участва в грабежа!

Социализмът на Хрушчов, Брежнев, Андропов, наследници и недоразумението Горбачов / а не истинският комунизъм/ загуби икономическата война със Запада. Той пък показа долната си хищническа същност като и в момента граби годишно поне 10 млрд Евро от българските приходи, пък се цигани за 610 мил.

Освен това - истинските идеали на умрелите за идеята комунисти не бяха постигнати и в етическо отношение. Имаше необосновани привилегии, борба често не срещу враговете на идеята, а срещу носители на новаторски идеи, имаше догматизъм и схематизъм, ценене на верния, а не на способния, семейственост, недодяланост, - изобщо много и много грешки в мисленето. В сталински жесток стил беше извършена саморазправа с прекрасни и способни хора. Даже с издигнатия лично от Георги Димитров Трайчо Костов. Не справедливо - а за безогледно и долно назидание... Най-важното - не се намери пътят всяка човешка личност да разгърне всичките си добри възможности. Това дойде и от СССР, но и тук намери "партийна" почва.

Ако някой убит от българската профашистка буржоазия партизанин възкръснеше, щеше пак да вземе шмайзера и да воюва с нововъзникналата червена буржоазия. Която и нямаше мозъчната мощ да направи по-високотехнологична от Запада България! И да постигне на дело идеята за съвършената - реалната справедливост.

9 септември. Ден на преклонение пред светлите българи, умрели и живели за тържеството на благородната идея на братството, свободата и човешкото равенство.

Ден на отвращение от тези, които сега го охулват - но и от тези, които дадоха причините да бъде охулван.
Повечето от тях са днес в БСП и това е още една от причините да я прокълнем.

От името на героите.

2008 г
Потребител:


Коментар: