Прегледи: 2486 - Коментари: 1
Анализ на олигархичния модел

Анализ на олигархичния модел

Основната същност на българската държавна система е удвоеното отрицателно влияние на социализма и капитализма.

У нас няма нито свободна /либерална/ пазарна икономика, нито пък социална /50 % : 50 % работещи - работодатели/ пазарна икономика. Нито бизнесмените от най-ниско до най-високо ниво са в състояние реално да се конкурират, нито трудещите се имат реални финансови стимули да работят качествен и възможности да реализират високопроизводителен труд. Нека се спрем поотделно на изброените елементи, за да сглобим общата картина на българския социален държавен модел.

Да започнем от "най-ниското" ниво - българския работник. Фактите и статистическите данни са прозрачни като юлско небе. Симптомите на незаинтересоваността на българина да работи за днешните работодатели са категорични - самите шефове на фирми заговориха за внос на работна ръка. От Молдова и Виетнам, т.е на още по-евтина и нископроизводителна, отколкото "чисто българската". А на Запад печелят най-много от най-квалифицираните работници. Когато един работник копае, можеш да изсмучеш от него 20-30 Евро/ден, но когато е висококвалифициран инженер в ИКТ-производство, можеш да си прибавяш в банковата сметка от него дневно по 200-3 000 Евро. В такъв случай е по-добре да наемеш 10 човека, вместо 100 циганина.

В строителния бизнес често не достигат работници. Заради срокове или финансови "хитрости" изпълнителите наемат нерядко неквалифицирани хора. Особено болезнено е наемането на цигани като строители. Някои от невнимание или неумение, други съвсем целенасочено /като обмислено ощетяване - можем да посочим десетки конкретни примери/ не извършват добре строителните дейности. Налага се повторно извършване, а някъде и направо разбиване на предишното изпълнение. За такъв пример ми говориха 3 строителни предприемача, които е трябвало да разбиват цели стени с фаянсови плочки, "наредени" от цигани. Такова е качеството на труда в селското стопанство, хранителната промишленост, нерядко в минодобива. Все по-често лошо си вършат работата даже етническите българи.

Така става в здравеопазването, образованието, енергетиката, където наемните работници - учители, лекари, оператори, дори ниско и средно ниво началници извършват и дребни, и сериозни нарушения. Основен порок на наемния труд е ниската производителност и така производството на стоки, които не могат да конкурират чуждите.

Що се отнася до работодателите - те в 95 % от случаите предлагат нископроизводителен труд. Липсата на стратегия за международен пазар и невиждането на милионни печалби там водят до принизяване на труда на българския работник. На практика няма българска стока от електрониката, машиностроенето, енергоиндустрията или новите технологии да се изнася в размер над 10 мил Евро на Запад. Ние не произвеждаме компютри, телевизори, монитори, тежки пътностроителни машини, самолети, автомобили, трактори и селскостопанска техника, апаратура за медицината, обслужването или промишлеността - изобщо нищо, което струва много пари, да не говорим за много пари в стратегическо големи количества. Това води до 21,8 % дефицит във външнотърговския баланс. Немислимо и заробващо за България е той да бъде компенсиран с продажабата на земя и къщички на пенсионирани англичани, ирландци и тук-таме холандци.

Най-важната причина - освен че българската олигархия няма стратегически икономически модел, тя допусна "златните кокошки", "бисерите" на българската икономика да бъдат лапнати от чужденци. Нашите парвенюта си купуваха мерцедеси и беемвета, разхождаха лъскавите задници на метресите си до Канарските или Карибските острови, пиянстваха във вакханални оргии, но в минимум случаи дадоха парите си поне на българските депутати, за да спечелят солидно и стратегически перспективно предприятие.

Така американци откраднаха БТК, Севлиево, Марица-изток, англичани - Софийска вода, германци, австрийци и чехи - енергоразпределителните дружества, белгийци - Соди-Солвей и българската мед, канадци - злато, италианци и испанци - българския цимент. Реално в ръцете на българи /поне да беше на родната ни олигархия/ няма нито една българска банка. Изключенията потвърждават правилото във всички сфери на сериозните финанси и бизнес.

Западът алчно и последователно като стадо от острозъби хиени заграби всичко, което е заредено с евтина и/или рядка суровина. За жълти стотинки бяха продадени струващи милиарди Евро български предприятия. Стигна се дотам, че Кремиковци може да бъде затворен, когато навсякъде по света, даже и в най-неразвитите технологично държави, металургията е суперпечеливш бизнес.

Тежко на България с тази изостанала на африканско и под него ниво икономическа "класа". Без българско високотехнологично производство - в ръцете на работодатели, които естествено мислят за печалбите си, но и за националния бизнес - България ще бъде унищожена. Икономически, морално, културно, демографски. Не в последователността на понятията, а в тяхната синхронизирана съвкупност.

И новоизбраното/старо правителство е съставено от същите недоразвити мушмороци, които я карат по инерция. Всъщност тази инерция е онзи сценарий на ЦРУ и ционизма, чиято крайна цел е унищожението на българската нация.

Как в България не се намери един Путин, Дън Сяо-пин, Пак Джон Хи, Ахмадинеджад, Ердоган или поне Пиночет да спаси загиващата ни нация. ББ е същият политически палячо, чиито конци се дърпат в политическите кабарета на Вашингтон.

Особено неприятен конкретен спомен беше първата ми среща с Божидар Данев, един от домораслите ни икономически гурута. На общо събрание на акционерите на Соди-Солвей преди 10-на години, той с иронична усмивка към работниците гласува с акциите си така, както искаха чужденците белгийци. Горкият - не разбираше как режи клона, на който седи. Вместо да пожела той да диктува условията, и той, както Тодор Живков имаше в телефона си до Москва само слушалка, така и родният ни бизнес-"лидер" си чешеше чинно ухото пред новите авторитети.

Нима гръцките или турските дори национални олигарси продават евтино и некадърно държавните си капитали? Горко на народ с такава некадърна и доносасивиждаща олигархия.

Затова трябва да я изчистим без капчица жал.

2008 г
Потребител:


Коментар:

1. Потребител: Един син     Дата: 2008-07-02 02:52:05    
Страхотно добра статия.
Авторът има неординарно виждане. Българската преса има нужда от такива сами мислещи личности.