Прегледи: 2391 - Коментари: 0
Отново Проект за младежката заетост

Отново Проект за младежката заетост Отново Проект за младежката заетост

Днес от 11,00 на пресконференция в хотел "Голдън Тюлип" във Варна бе обявен нов Проект "За младежка заетост".

Мероприятието се реализира с финансовата подкрепа на община Варна, Дирекция "Младежки дейности и спорт". Основен двигател и в него е личността на Петя Събева - председател и "идеологически" водач на Сдружението на младите психолози в България. Досега то е провело успешно над 20 Проекта, повечето финансирани от ЕС и неговите фондове - най-вече в образованието, здравеопазването, социалните дейности, социологията и психологията, най-вече във Варна и в областта. В този проект партньор е Варненската търговска гимназия "Г.С.Раковски".

Проектът с ръководител г-ца Димана Митева стартира на 01.07.2010 и завършва след 4 месеца на 31 октомври 2010 г. Стойността е 5 000 /пет хиляди/ лв. Основната цел на проекта е да се осмисли свободното време на младите хора чрез КАРИЕРНО ОРИЕНТИРАНЕ, стимулиране на инициативност и предприемачество. Специфичните подцели са свързани с:

1.Развитие на личните и социалните умения и социална подкрепа, чрез реализиране на иновативни дейности
2.Подпомагане на кариерното ориентиране и реализирането на младежите в професионалната сфера, чрез провеждане на насочващи и интерактивни обучения
3.Повишаване на активността и увереността на младите специалисти чрез утвърждаване на практически умения в кариерно консултиране и интерактивни обучения

Основната необходимост от проекта идва от установените факти в социологически допитвания:

Младите нямат мотивация при търсенето на работа. Не само на добра, а и на каквато и да е работа. На въпрос на националистБг.ком как стоят нещата с тийнейджърите в ЕС, Петя Събева отговори: "В страните на ЕС професионалната ориентация започва не от средношколска възраст, а още от основното училище. Внимателно се проучват специфичните възможности и таланти на всяко дете. По-късно те се развиват целенасочено и още преди да влезе в някоя професия младежът/девойката на Запад са с развити професионални знания и са конкурентоспособни в професията, за която имат талант."

В България голямата част от тийнейджърите са дезориентирани. Когато в 11-ти 12-ти клас започват да ги водят в различни центрове за професионална ориентация - вече е късно. Пропуснато е време и често младежът не знае какво иска. Нерядко - не иска нищо.

Особеностите на Проекта "За младежка заетост" са ДВУ-етапността му:
1.Набиране на целева група от 10 млади специалисти по психология и социални дейности /и с дипломи и завършили т.г. семестриално/
2.Обучение на най-малко 50 ученици и младежи от 14 до 25 години - да се ориентират и евентуално изберат подходяща професия

Основните дейности по проекта са:
1.ОРганизация и управление - набиране на екипа от 10 специалисти и поставяне на насоките и задачите
2.Практическо обучение
3.Кръгли маси на тема: "Младeжка заетост"
4.Кариерно консултиране
5.Провеждане на тренинги
6.Информация и публичност - днешната пресконференция беше първата дейност от тази точка

Има и още един повод за Проекта - тази година е обявена от ЕС като година точна на младежката заетост. Факт е, че 19-те загинали млади хора в Дуйсбург вместо да поставят на първо място като своя ценност професията и семейството си са се впуснали в ционистката психоза да защитават една перверзия. Колкото и в Европа да дават възможности за по-добра професионална реализация - явни са липсата на ориентация и мотивация сред младите и на Запад.

Г-жа Събева оповести, че ще се работи не само с ученици от ВТГ "Г.С.Раковски", а с всеки млад човек, за когото разберат, че не е ориентиран професионално, не е уверен в себе си, във възможностите си или се колебае "кой път да хване". И естествено - който има желание да се консултира.

Адресът на младите психолози в Интернет: psyhologybg.com

Като желаем успех на екипа, нашият екип - на националистБг.ком - знае колко са страшни и самоубийствени процесите сред българските тийнейджъри. Този Проект е нещо необходимо и добро, но е капка, капчица в океана от проблеми, които "демокрацията" взриви в България.
Потребител:


Коментар: