Прегледи: 4254 - Коментари: 6
Бял лъв и кораборемонт - от Южна Африка

Бял лъв и кораборемонт - от Южна Африка Бял лъв и кораборемонт - от Южна Африка

Няколко дни около Великден голяма бизнес- и обществена делегация от Варна е посетила град Кейптаун, респективно провинцията Уест Кейп. Нещо като пресконференция-отчет, но и като ярки впечатления по-скоро имаше от основните делегати в Радио Варна, днес от 11,00.

За читателите на националистБг.ком - площта на тази южноафриканска административна област е около 125 хил кв. км и населението - над 5,5 млн. Но БВП /около $ 50-55 млрд годишно - преценка/, по думите на Константин Дараданов /зам.-председател на БТИК - Варна/ надхвърля няколко пъти националния продукт на България.

Основната цел на посещението е била поставянето на основа за бизнес- и обществено-културни връзки между Варна и Кейптаун. /На снимките се виждат освен г-н Иван Табаков, който не е бил в делегацията, Константин Дараданов и Росен Колелиев и плакета на Камарата на Кейптаун и на специалния медал./ Затова в делегацията са били включени зам.-кметът и секретарят на Община Варна Антон Жожев и Михаил Куликов, впрочем, добре запознати с особеностите на общината и цяла СИ България.

Бизнесмените подчертаха, че самото гостуване е най-вече за проучване на ваимните възможности и интерес на икономическите среди от ЮА и Варна, но в хода на самото посещение е имало и конкретни оферти. В състава на делегацията са били: Наско Рафайлов - от ръководството на Ротари - Клуб във Варна, бизнесмените Адриан Цветков, Румен Ганчев, Росен Колелиев, изпълнителния директор на "Пристанище - Варна" Данаил Папазов.

Още в началото на посешението Делегацията е била приета от ръководството на града и Провинцията, от Фелисия Кипърис, дясната ръка на Йон Нилсон - един от лидерите на Уестън Кейп, така се нарича провинцията /общо 9 са те в Южна Африка, а Кейп е в средата на икономическите показатели/.

Основните делови срещи са с ръководстовото на Регионалната стопанска камара в Кейптаун /която заради централизираното управление е била с по-малко отговорности от варненската/, с управлението на Пристанището, "Транс нет Кейптаун порт", с българската общност в града и провинцията, с отделни бизнесмени и с ръководството на местните ротарианци.

Най-важният икономически заек вероятно ще изскочи на тема короборемонт и по-малко вероятно корабостроене. Местните кейптаунски бизнесмени не са доволни, че основен център за кораборемонт в този регион е Уолфиш бей в съседна Намибия. Не им достигат специалисти в областта на кораборемонта и с оглед на присъствието най-вече на шефа на варненското пристанище, става ясно, че ще има бизнес-оферти за съвместна дейност в тази област. А при население около 3,5 - 4 млн души, Кейптаун е с невероятен потенциал за кораборемонт.

Не по-малко полезни могат да бъдат контактите на тема инфраструктура. Бе подчертано, че основният център за туризъм, търговия, развлечение и МОЛ-дейности е площта, на която са били 2-те стари пристанища на Кейптаун. Предвид нашите варненски перспективи за свързване на Пристанище Варна-Изток с Морската градина не само полезен, но и необходим ще е опитът от Кейптаун.

Росен Колелиев специално подчерта невероятното ниво на инфраструктурата на града и провинцията - тук всички делегати възкликнаха в хор - тя е на равнището на Холандия, Швеция и Норвегия - най-добрите в това отношение в Европа. Г-н Колелиев подчерта, че ако Варна е известен с дупките по улиците, то в град Кейптаун е без нито една дупка. Това се дължи на 2 неща - най-модерните технологии за асфалтови покрития и това, че след изтичане на срока на трайност, улиците се асфалтират цялостно. Не на парче.

Като цифри - за последните 7 години ежегодно са влагани средно по $ 5 млрд. Не само за Световното в ЮА т.г, а и за всички удобства и предимства на бизнеса и на живота на гражданите. Естествено, всеки може да влезе в Уикипедия и да прочете и види, но улиците, кръстовищата на 2 или 3 нива са били впечатляващи. Е, тук вметнаха отново за мощта на промишлеността на страната - диаманти, злато, но и всички елементи от Менделеевата таблица, вкл. радиоактивните, както и местна промишленост, металургия, високи технологии, техника и пр. Основната част от населението, около 85-90 % са негри, но голяма част от тх са образовани има и високообразовани. Голям производител на вино - ЮА е третият в света/човек - може да сработи взаимният интерес и в тази област.

Като екзотика Румен Ганчев - той си е екзотичен - разказа за посещението при местен бизнесмен, който само със свои средства е изкупил площта на природен парк и отглежда 300 бели лъва - при най-много 500-600 в света в момента общо. Бизнесмените обещаха да докарат - не на шега един бял лъв и като двойка с черна пантера, става въпрос за двойки естествено във варненския зоопарк.

Това е перспективният туризъм, според националистБг.ком, защото морската вода в Южния Атлантик заради студените течения е най-дълго и най-много 13 градуса, + защото в резерватите край Кейптаун има изобилие от жирафи, носорози, слонове, лъвове и пр. Един среднобогат български турист е за 11 часа директен полет от Истанбул за около 650-700 Евро в двете посоки до Кейптаун. При идеална структура и организация - много по-добре, отколкото в Кения или Танзания. А има и друга политическа новина - че Южна Африка, заедно със съседните Зимбабве, Намибия, Замбия, евентуално Свазиленд, Ботсуана да направят нещо като политико-икономически ЕС на юга на Африка.

За да не оттегчаваме читателите - презентациите на Пристанището на Кейптаун, на туристическите атракции /до всяка има отличен път - не само до екзотичните животни, но и до н. "Добра Надежда", където пък има огромни стада от тюлени и пингвини/ ще видим сигурно нашироко при по-нататъшните взаимни посещения.

Няма да пропуснем да споменем за специалните връзки на г-н Наско Рафайлов с ротарианците в Кейптаун, които навсякъде по света са видни бизнесмени и общественици. Но те са особено хуманно-икономическо общество и не се съмняваме, че ще си помагат, а и на държавите си икономически.

Особено вълнуващи са били срещите с българите. Васил Панчев, който започва от една мандра, но вече е сред водещите бизнесмени лично ги посреща, сам пожелава да се "разходва", въпреки пълната финансова обезпеченост на делегацията. Българинът винаги е бил с фанелка с трицвета и Герба на България. Много носталгия - но и много делова полезност е имало в срещите, които са конкретизирали на делегатите, къде да отидат и с кого да преговарят в бъдеще.

Очакваме нови вести и финансови постъпления за варненския и кейптаунския бизнеси от БТИК и БСК - Варна. Лично според нас - оттам може да дойдат в България по-изгодно суровини, интересни изделия за бита и икономиката, вкл. по-изгодно и високотехнологични - неслучайно от делегацията споменаха за индусите - около 5 % на брой в ЮА, които пренасят водещите софтуерни и ИТ постижения на Индия в юга на Африка.

Темата за посещението на варненската бизнес-делегация в ЮА е интересна, вероятно ще я продължим, защото връзката ни с ЮА е просто една голяма неизорана, какво остана за засята нива.
Потребител:


Коментар:

1. Потребител: Пациент     Дата: 2010-04-11 16:56:05    
Да не докарат СПИН от Южна Африка, където % е най-висок в света

2. Потребител: Националист     Дата: 2010-04-12 00:59:59    
Истинският национализъм е в икономиката. Защото политиката е незаконна, ама съвсем незаконна дъщеря на икономиката.

3. Потребител: Кролик     Дата: 2010-04-13 16:36:43    
В тази статия има поне 20 грешки и неточности. Типична журналистическа "свободна" интерпретация по картинка (прес конференция).

4. Потребител: Админ     Дата: 2010-04-13 17:33:08    
Ако има грешки и неточности - имаме запис от личното си присъствие на Пресконференцията - те не са наши. И най-важното - статията е съвсем добронамерена, така че недоволните да се оплачат на арменския поп.

5. Потребител: Кролик     Дата: 2010-04-19 13:19:22    
Админ, тогава си запиши още:
1. Името на Константин Диканаров е ДАРАДАНОВ !
2.Иван Колелиев е РОСЕН КОЛЕЛИЕВ !
3. Иван Табаков не беше в делегацията !
4. Шийла Камерър, посланикът на ЮА в София си беше в София, докато делегацията беше в Кейптаун;
5. Васил Пенчев е ПАНЧЕВ !
Има и още ама не ми плащат да Ви поправям грешките.

6. Потребител: диан донев     Дата: 2010-04-19 15:34:12    
искам български а не маймунски кораби