Прегледи: 4382 - Коментари: 4
ГРИЖА - за деца с увреждания в ДДМУИ с. Рудник

ГРИЖА - за деца с увреждания в ДДМУИ с. Рудник

Днес от 11,00 в Младежки дом - Варна бе отчетен Проектът "Разкриване на център за социална рехабилитация и интеграция към ДДМУИ - с. Рудник" /BG051PO001-5.2.03-0002-C001/. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", съфинансирана от ЕС чрез Европейския социален фонд.

НационалистБг.ком е беззаветен защитник на всичко, що е българско и искрено поздравяваме екипа на проекта за тежката им работа с така нуждаещите се от ГРИЖА деца. Но ще започнем с една добронамерена критика. Информация за днешното събитие получихме ПО ТЕЛЕФОНА едва около 09,30 - значи 90 минути преди Пресконференцията-отчет в Младежкия дом. Преди получавахме редовно електронни съобщения 3-4 дни преди събитията, които организира Сдружението на младите психолози в България. Но за последните 2 или 3 прояви ни се обаждаха по телефона вечерта преди събитието или дори днес - в самия ден. А изпращането на човек е все пак въпрос на организация. Но да приключим с критиката.

Това, което чухме и което ни бе показано на презентацията ни убеди:

Евросъюзът критикува злонамерено, подло и предубедено България за отношението към децата с множество увреждания в България. Заради гадната сензация на английската /чети: често антиславянската БиБиСи/ беше показан филмът за Могилино. Нечестен и едностранчив. Казваме го не - за да олобяваме българите срещу ЕС, а за да знаят, че Западът не ни мисли доброто.

Самият проект е за 35 деца от Дома за деца и младежи с умствена изостаналост в село Рудник, община Долни Чифлик. На старта на проекта беше и Кметът на Общината Борислав Натов, а днес като цяло говореха Координаторката на проекта Петя Събева и рехабилитаторката Адела Господинова. Картината, която рисуват, е покъртителна. 3 от децата, освен че са с тежка умствена изостаналост, са и практически неподвижни - не могат да ходят. Придвижват ги в колички и надали разбират сами цялостното си състояние. Въпреки това, кинезитерапевтът, рехабилитаторът и изобщо всички се опитват да развиват "стъпка по стъпка" по думите на г-ца Петя Събева даже най-тежките случаи. Проблемът е, че някои от децата дори си късат памперсите, леглата, играчките и дори собствените дрехи.

Всекидневни покъртителни гледки. Колкото и да са свикнали хората от екипа - чувствата им са като опънати струни. Нека да дойдат западните журналистки с антибългарския филм и за толкова невисоко заплащане да вършат работата на българките. Да, ама не!

Например ГРИЖАТА на кинезитерапевта и рехабилитатора за частично обездвижените, които не могат да ходят е - хранене, общоразвиващи упражнения, упражнения за ставите, допълнителна сензорна стимулация /тактилен контакт, зрителни и слухови стимули/, масаж за подобряване на състоянието на мускулната система.

А за най-сложната дейност - за децата с тежка умствена изостаналост и практически неподвижни - ГРИЖАТА е най-внимателна - лек масаж на длани, пръсти, китки, упражнения с удобни за хващане с ръце предмети.

На 8 от децата е проведена диагностика и тренинг с ЕЕГ Биофитбек, който помага при проблеми с концентрация, дефицити в говора, липса на мотивация, импулсивност или агресия, липса на пространствена ориентация, като това се постига чрез метода на биологическата обратна връзка и ситуативни игри.

Като "иновация" на проекта е Дарителската кампания "Първа пролет". Без да събират пари /както каза г-ца Събева "децата не ядат, не обличат и не си играят с пари"/ са събрани дарения от Варна, селото, общината и дори от София 10 големи торби с играчки, дрехи и храни, вкл готови храни. Не всички от децата са разбрали цялостно кампанията, но всички с доволство и радост са приели вещите. Разбира се, информацията за пролетната дарителска кампания е имало и по "Фейсбук"-а.

Всъщност, решено е кампанията да продължи и екипът помоли медиите да оповестят контактите, чрез които да се свържат и уточняват даренията:
тел. 052/300799 и 0886/191110
e-mail: psyhologybg@abv.bg
сайт: www.psyhologybg.com
адрес: гр. Варна, ул. "Никола Козлев" № 5 /до ХЕИ/

Без съмнение Центърът за социална рехабилитация и интеграция прави по-добър живота на децата от 4 до 16 години /от които 11 са дори под попечителството на г-жа Йорданова - шеф на ДДМУИ в село Рудник, защото просто са изоставени от родителите си/, но основен виновник за българското безпаричие е ЕС, който краде по 8 млрд Евро ежегодно от България. Затова нашите деца не живеят така, като луксозно и разглезено живеят връстниците им в крадливия Запад.
Потребител:


Коментар:

1. Потребител: Павлина Радкова     Дата: 2010-08-08 14:58:09    
Преди да хукнем да плюем кой колко краде, да погледнем себе си и да си зададем един простичък въпрос- защо се изоставят децата с увреждания в България?
Изоставят се, защото още в първата секунда на установяване на увреждането лекарите "добронамеренено" натискат родителите с думите- оставете го това дете в дом, то няма да живее, то ще бъде като растение, направете си друго-казват ти това с усмивка сякаш едно дете е дефектна стока, която можеш да върнеш с рекламация в магазина.
Изоставят се, защото помощта от държавата в най-добрия случай е около 300лв на месец- с тези пари кое по- напред да осигурят тези родители, като единият не работи за да се грижи за това дете нон стоп- терапии като описаните в статията(рехабилитация, логопед и куп други, които към днешна дата са над 1500лв месечно), лекарства,помощни средства(една количка детски модел е над 1500лв- държавата ти хвърля 400лв и ти се спасявай както искаш) и още и още.
В същия този момент същата тази държава щедро дава над 600лв месечно за дете, което се отглежда в институция, а колкото и да ни е грозно и болно институциите в България са кочини, бърлоги, в които умират в самота и мизерия деца- нашите деца, и това, че някой ни го е показал не е повод да плюем срещу него, а да се замислим защо вместо парите да се дадат на родителите за да се грижат за увреденото си дете, всички ние мълчаливо одобряваме съществуването на подобни места, защото в единици от тях децата се нуждаят от всекидневен лекарски контрол и единици от тези домове могат да бъдат наречени домове.
Както и да го погледне човек, колкото и неграмотен да е като сметне 2 и 2 и ще му стане ясно, че издръжката на едно дете при родителите му е в пъти по-евтина за държавата от тази в една институция, но тогава ще спре кранчето за пари, които се наливат в тези места, а те са много, защото идват от джоба на всеки един от нас.
И да, в крадливия Запад организациите за хората с увреждания се борят за интересите на хората с увреждания, а тук- държавата отпуска доста пари на отбрани покорни организации, които си траят и като паразити живеят на гърба на хората с увреждания, които няма как да скокнат от леглата и инвалидните си колички за да кажат- царят е гол.
Сигурно ни трябва цял сериал от рода на Могилино за да разберем, че повредата е в нашия телевизор и докато не го сменим картината ще става все по-лоша.

2. Потребител: Павлина грешницата     Дата: 2010-09-03 12:47:04    
Павлина ли си, каква си - голяма грешница си за България! Дано те накаже Господ! Западът краде от България по 8 млрд Евро ежегодно. Като си светнеш крушката, къде ти изтичат парите? Като се обадиш по телефон, мобилен или стационарен, къде ти отиват парите? Като си пуснеш парното или водата, къде ти отиват парите? Проста си, Павлина, много проста. И МНОГО грешна! 5 века Западът е грабил света и сега тебе граби. Проста си.

3. Потребител: Павлина Радкова     Дата: 2010-09-07 02:07:34    
До номер 2:
Господ не знам кого и как наказва, но аз пожелавам на Вас своето щастие и помнете:
Сигурно ни трябва цял сериал от рода на Могилино за да разберем, че повредата е в нашия телевизор и докато не го сменим картината ще става все по-лоша.
Продължавайте да гледате и плюете номер 2, а когато описаното от мен се случи на Вас или близките Ви-прочетете ме пак и продължавайте да се сърдите на арменския поп, че живеете във варварска държава, в която вместо защита и подкрепа болните получават правото да умират болезнено в затънтени бърлоги в самота и мизерия.
Пък определението проста ли ,тъпа ли съм аз дано Ви стопли и донесе утеха.

4. Потребител: vqwkv'd     Дата: 2011-04-13 21:59:11    
изощаваните де деца на белгария та зи българи само има такиви деца във българия но аз също съм живя във грд мездра вяра надежда и любов та е най хубавия дом за деца . азсъм ходих повината българия всичкиэ домове които със ходих но дома мездра само е хубав