Прегледи: 2479 - Коментари: 0
Пламен Юруков иска нов мандат

Пламен Юруков иска нов мандат

Днес в кафе-театъра на ФКЦ - Варна започна Националният съвет на СДС.

Който е далече от сините неща - числеността на форума е някъде около 50-на човека. Основната задача е промяната на Устава. Точно това обещаваше шефът Пламен Юруков, когато яхна белия кон на предводител.

Забелязахме хубавото Наде, Александър Йорданов, който беше седнал в нещо като Пленум - 5-6 стола на еднакво ниски с останалите в залата кафе-маси. Зърнахме и Мартин Димитров, а варненският шеф Цанко Цветанов очевидно е спечелил доверието на централното ръководство, щом е приет за домакин на "изнесения" Национален съвет.

Всъщност, има много знаци за промяна в тази най-велика в началото на демокрацията партия. Напускането, па макар и временно на София, работните облекла, а не пищни или официозни рокли/костюми на почти всички участници. Тъжният поглед на някога пресамоуверената Надежда Михайлова, диалогичният, а не познатият диктаторско-поучителен тон на Сашо Йорданов.

Самият Пламен Юруков каза, че чувства в момента по-голяма подкрепа, отколкото в началото, когато е поел шефския пост и има намерение да се кандидатира отново за национален председател. Според него основното в днешно-утрешната работа, а и като стратегия на СДС е демократизирането. Това означава всеки изборен пост да се избира от всички членове. Например областните председатели - от всички седесари с книжки в съответната област. Така да си поемат всички отговорността. А и според Юруков най-добре е да има хоризонтално управление. Даже областните председатели ще имат предимно координационни, нежели ръководни функции.

Докъде стигна СДС - от стохилядните митинги - до кафе-театъра, сгушен между луксозния пресцентър и тежко-стилната зала № 1 на варненския Фестивален и конгресен център. Задушевно, а може би и задушно за някои, свикнали с луксозни министерски кабинети.

Но пък ако СДС полуслучайно се включи в най-евентуалната бъдеща управляваща коалиция ГЕРБ/Атака, ще трябва да си даде сметка - как ще работи за гражданите. Иначе ще изчезне завинаги от българската политическа сцена. Не само за сметка на ГЕРБ, а най-вече заради заетото от Атака пространство + настъпващото трио ЛИДЕР/БНС/ЗНС. Пък и нищо чудно олигарсите да си спретнат партия, но не политическо недоносче като ФАГО. Мислехме си, защо всички партии, за да станат нормални, трябва яко да ги обухат на избори и да си кютат дълго време в опозиция.


И още нещо. За нас основната грешка на СДС беше, че не постави България над всичко. Затова Костов съобщи на народа си, че "нямало" такова нещо народ. Ами народът го /му/ вкара там, където му е местенцето. По-скоро СДС ще се върне с малко във властта, отколкото който и да е, най-малко ББ да тръгне да управлява с Мавъра от Драгалевци. Впрочем на това наблегна и г-н Юруков - че ще се стремят да разчупят диктаторските началнически вериги в партията и ще я върнат на хората.

Накрая шефът на СДС обяви, че са махнали Яне Янев заради сигнали за купуване на гласове. Ние във Варна по-добре сме знаели - нали местният Марешки бил пред очите ни. Грешка, г-н Юруков. РЗС, представено от г-н Веселин Марешки във Варна има 5 /петима/ общински съветника, а коалицията ДСБ/СДС - само трима, само един, от които е СДС. Да не говорим за плачевния резултат на кандидат-кметския красавец от резерва Димо Гяуров!

Никой не е доказал, че Марешки е купувал гласове и най-вероятно няма да докаже. Самият Веселин Марешки е с десни възгледи и може да се наложи на ексвеликото СДС да си партнира с успелия варненски политик. Така че внимателно с изказванията, особено във Варна, където натирихме в най-далечната точка на света самозабравилото се поведение на Добринчо Митев.

То хората вече ще гласуват не за, а против. А срещу СДС засега има поне 95 % българи. Вярно, че противниците намаляват, но да не стане така, че да станат над 96 %.

В България, за да влезеш в НС има бариера от 4 %!

2008 г
Потребител:


Коментар: