Прегледи: 2569 - Коментари: 1
Етюд за Стара планина, Африка и Америка

Етюд за Стара планина, Африка и Америка

Във Варна имаше буря, светкавици, незапомнено силни и продължили към час гръмотевици, пороен дъжд, когато в столицата на подопечната си държава пристигна Кондолиза Райс.

Стройна, не бих казал, че я харесвам, става въпрос по-скоро не като жена, а като политик. Нашият? /дали е наш?/ Президент Георги Първанов й връчи орден "Стара планина". Висша българска награда. В Америка има планина, която се нарича Стара планина. Мачу Пикчу в Перу - е съименничка на нашия Балкан. Но това е далече в Южна Америка, а в САЩ няма такова нещо, там са Скалистите планини, част от голямата Североамериканска верига на Кордилерите. Има Апалачи, още две-три планинки - но никоя няма името Стара планина.

В Африка, откъдето е прапроизходът на Кондолиза Райс, също няма Стара планина. Там има вулканичният Килиманджаро, Атласките планини, Етиопското плато, в Южна Африка има няколко планини, където англичаните яко са колили негрите, но нито една "Стара".

Нашата "Стара планина" си е запазена марка. Откакто Аспарух идва. Пък и още по-преди, когато славянските орди заливат Балканите, те се крият из урви, клисури, предбила, гори, падини - все из планината. И все из нея причакват ромеите, за да ги нападнат и им вземат я златото, я стоките, я жените - а може и триж наведнъж.

В нашата планина са бродили хайдутите. Бесили са турските паши и заптиета, пушкали са продажни и развратни чорбаджии. Там са родени Йовков, Емилиян Станев, на практика Ботев и Левски, от Котел и аз имам - да сметна - 1/8, не - 1/16 от своя родов корен.

Стара планина спира студовете от север и горещините - от юг. Разхлажда в двете посоки, носи живителни дъждове, а не ракетни нападения, атомни бомби над Хирошима и Нагасаки, напалм и геноцид във Виетнам, Сомалия, Ирак, из цяла Латинска Америка - от Мексико до Патагония в Аржентина на юг. В старата ни планина никой не е носил качулка ала Ку-Клукс-Клан, не е първозаразен хомосексуалист със СПИН, няма начало на наркотично-алкохолна мода. Пък и никой не е събарял Двете търговски кули. Даже турците са се бояли от Балкана и не са посмявали да закачат каменните кули-крепости на работливите български търговци.


Какво ни носи в малката си чантичка Кондолиза? Не става въпрос за чантичката на Ан Макгърк, по баща евреин - Розенфелд, която някои наричаха МакГърЧ, защото американската демокрация сгърчи от бедност, безработица, пороци и експлоатация народецът ни. Тя носи ярко червило, но не като съветското знаме, а досущ като убитите в Ирак наши войници и работници. И червено-предизвестно за още българска кръв в Ирак, Афганистан, Босна и пр.

Не видях чантата да й е зелена. Като доларите, дето изтичат в посока САЩ от мобилни и стационарни телефони, марицоизТОКови енергии, севлиевски, новопазарски, разложки наши изкопаеми, второкачествени американски боклуци - към нас, за сметка на най-доброто наше, хайде стига толкова. И като изброяване, и като доларово проамериканско изтичане.

Към САЩ - Империята на злото и порока изтича и нашата младеж, най-будната и свястна, за да стане бяла робиня на американската олигархия. Да, най-необходим ни е старопланинският дух и твърдост на българското племе. Хубаво е все пак, че дойде в подопечната си държава България Кондолиза Райс. Контрастът с нея и нашата Стара планина е едно от най-очевидните неща на света.

Защото Стара планина е свещеният първоизвор на красотата и свободата на България.

2008 г
Потребител:


Коментар:

1. Потребител: надя петрова     Дата: 2008-07-22 22:44:48    
Червено-безличния президент Първанко преди известно време даде орден "Стара планина" и на Ахмед Доган,че защо да не даде и на голямата демократка-пианистка Кондолиза!Този орден изглежда,напоследък се дава все на гробокопачи на България!А скъпата Конди е Дарт Вейдър в женски костюм.