Прегледи: 5471 - Коментари: 0
След подвиг - качулка в морето

След подвиг - качулка в морето

Досега националистБг.ком се въздържаше да пише за нефтения разлив до Корабостроителницата през нощта на 24 юни.

Всеки ден хиляди и стотици хиляди, които минават по Аспаруховия мост могат да видят добре как изглеждат двата канала и залива, че и морето и езерото. Освен това версиите бяха от 267 л до 267 т. Както винаги - истината се оказа по средата и целта на всяка честна медия е не само да напише истината, но и да направи трезв и почтен анализ, за да не се повтарят подобни бедствия.

Може окончателно да се потвърди, че в 02,55 е станал течът при прехвърляне на мазут от моторен танкер "Агамемнон" /какво бойно име!/ на моторен кораб "Адалберт Антонов". Днес на пресконференция в Държавна морска администрация - Варна, шефът й кап.д.п /далечно плаване/ Богдан Богданов оповести официално, че са събрани 25 т отпадъци - мазут, пластмасови, стъклени и дървени предмети, като около 16-20 т е течното гориво.

Г-н Богданов с много емоции определи свършеното от неговите хора и всички, които са участвали в почистването като подвиг. Повтори го, аргументира се и каза, че е горд с персонала си.

Въпросът е защо ограничителните понтонни заграждения са били поставени в 05,15 - или 2 часа и 20 мин по-късно. Още в 02,58 е бил подаден сигналът за разлива от корабите. Това довежда до подвига, който ние приемаме и поднасяме най-хубави поздравления. Очевидно прав е капитан Богданов, когато определя посоката на несвършена работа. Има национален план за реакция при бедствия. Има и предложение на Морска администрация - Варна за Областен план, който е съобразен с реалните възможности и реалната обстановка във Варненския залив и по областното крайбрежие. Вторият документ е представен на Областния управител г-н контраадмирал о.р. Христо Контров още на 30 май, но назначеният по предложение на ДПС не го е подписал.

В гласа на г-н Богданов личеше и болка и грижа, пък и резултатът от действията на подопечните му е виден - спасен е от жестоко замърсяване целият Варненски плаж. В един момент голямо петно е било пред Южния плаж, друго на 200 м - пред Централния, а най-голямото - на 350 м от Аспаруховския. Една екокатастрофа, по световна оценка е с по-дълготрайни и страшни последствия от война. Сериозните рискове са за:

1.Морската флора и фауна
2.Туристическата индустрия
3.Риболовните дейности
4.Индустриалните дейности в шелфа и по бреговете
5.Здравето на хората

Можем да си представим, ако петното 300/300 м не беше хванато и почистено. Впрочем, най-важната работа са свършили трите нефтопочистващи кораба №№ 26, 28 и 30. За съжаление, само един от тях се базира в Пристанище Варна - Изток, а и самият той, макар и по-бързо от нормативните срокове, започва да чисти около 2,5 часа след "осъществения" разлив.

Явно е, че и при случката в Чепинци, и при аварията край Корабостроителницата не е на ниво по нормативни документи бързината и координацията. Тъкмо затова се е наложил подвигът. При необходима налична техника и пълна система за комуникация, нещата щяха да се свършат по-бързо, без да се замърсява старият канал, вътрешната част на вълнолома и района около Корабостроителницата. Бяха показани в презентация дигитални снимки с ужасни гледки - целите покрити с мазут чайчета, поръсен вълнолом с мазутни топки и топчици, чак замърсяване на фара до "Св. Никола" - Евксиноград.

Иначе, основната придобивка, която и ДМА и БМФ чакат е радар, който да открива и далече в морето нефтени петна. За съжаление, още тече процедурата по спечелване на търга. Освен това, най-добра работа за очистването са свършили абсорбиращите пелени - както една журналистка сполучливо ги нарече - "нефтените памперси". Куриозното е, че са били в събота само 400 в наличност в България, та се е наложило спешно да се внасят до понеделник още 400.

Този път, благодарение на яката мъжка реакция на ДМА и пр. служби екокатастрофата ни се размина. Зам-кметът на Община Варна Свилен Крайчев и шефът на БМФ кап.д.п Христо Донев обещаха да не се повтаря това.

Най-наивно обаче прозвучаха думите на Богдан Богданов за доброволците. Той показа снимки как при големия разлив край Южна Корея са се включили над 1 мил граждани да помагат. А при нас - 0, нула, подчерта капитанът.

На въпрос на националистБг.ком не разбира ли, че проблемът е ясен - хората, да го кажем и народът смята, че държавата е на олигархията и няма да си мръдне и пръста, той отново ни предложи версията си за гражданското съзнание. Какво съзнание, когато облекчават по предложение на Божидар 2 пъти осигурителната тежест за работодателите? Това са 2,5 млрд лв/г, които пак ще вземат от гърба на народа?

Кой не е гражданин в случая?

2008 г
Потребител:


Коментар: