Прегледи: 1782 - Коментари: 1
Трудна победа за "Черно море"

Трудна  победа за "Черно море" Трудна  победа за "Черно море"

В един напрегнат по-скоро тактически, отколкото спортно-технически мач във ІІ-рия Предварителен кръг за футболната "Лига Европа" - варненският "Черно море" надигра в домакински мач на стадион "Лазур" в Бургас? молдовския /приднестровския по-точно/ "Искра" Стал от Рибница само с 1:0. След седмица предстои реванш в Приднестровието, Молдова. Гола отбеляза Мирослав Манолов /№ 31 - на горната снимка минута след попадението/ след разбъркване в полето на гостите в самия край на първото полувреме /44-та мин/. През цялото останало време черноморци имаха превес, но практически без сериозни голови положения. По-силен беше натискът през ІІ-то полувреме, но все нещо не достигаше за решително второ попадение, което да улесни задачата на българските футболисти.

Почитателите на черноморци си тръгнаха раздвоени след последния съдийски сигнал на английския свирач. От една страна - победа, 2 точки и повишаване на отборния рейтинг, което е необходимо при всеки следващ кръг/противник. Естествено, немалка сума в клубната каса, която УЕФА дава за всяка победа и особено за класиране /80 000 Евро за този кръг/. Вратата на варненци - + това остана суха.

Но играта не беше убедителна и макар че по общия брой на удари и опасни положения реалният резултат следваше да е не 1, а 2:0 - черноморци можеше да допуснат и 1:1. Опитни играчи като Здравко Лазаров, Георги Илиев, Йордан Юруков, Радослав Бачев и Георги Какалов допуснаха сериозни грешки пред гола, а дори и пред собственото наказателно поле. Слава Богу, молдовците-руснаци не се възползваха. Но при крайна победа за черноморци - следващият съперник ще е много по-сериозен.

На ниво беше агитката на "Черно море". 95 минути тя не престана да подкрепя отбора. /І-то продължение беше 1, а второто - 4 минути/ Играчите усещаха не само поддръжка, но и подканванията за по-изразителна победа. И напомнянията - да не се отпускат, за да не стане лошо пред вратата на Пиргов.

На много ниско ниво беше английският съдия Танър, когото сме виждали да свири и в "Премиършип" по "Диема". Сякаш нарочно свиреше антиславянски - даде 4 абсолютно необосновани жълти картона, защото мачът беше изключително коректен. Имаме чувството, че всички западни съдии, когато свирят на източни отбори съзнателно ги обезкървяват откъм добри играчи.

Отборът на "Искра" само де юре е молдовски, а де факто е руски от отделилата се административно и практически държавно област на Приднестровието. Всъщност шампионът на Молдова "Шериф" от Тираспол също е от тази руска област. Да напомним - той победи в сряда като гост шампиона на Финландия "Интер" /Турку/, същата тази Финландия, от която беше злополучният за ФК "Левски" - "Тампере". Който там пере/изпра сините, а тука ги изстиска и окачи на въжето за съхнене.

Така че на 23 юли на черноморци предстои тежка футболна битка. Смятаме, че един от основните проблеми на варненци е приссътвието на твърде много опитни играчи. Те по-рядко рискуват /като изключим Александър Александров - Кривия/. Разчитат на рутинни действия. При единствения си рискован пробив Здравко Лазаров създаде най-опасната ситуация. Изглежда затова треньорът Никола Спасов замени опитните играчи с по-млади.

Една от причините за по-накъсаната и не така подредена игра на варненци бе изкуственият терен и все пак по-малкото публика. Тя беше около 2 500 души, но тъкмо липсата на стадион във Варна спомогна да не е примерно 10 000. Вярно, стотици, ако не хиляди автомобили беше колоната Бургас - Варна след края на срещата, но друго е варненци да играят във Варна. Факторите за това недоразумение - ако не решат проблема и станат причина за ранно отпадане - ще бъдат заклеймени от привържениците на "Черно море".

А те никак не са малко!
Потребител:


Коментар:

1. Потребител: Професионалист     Дата: 2009-07-17 10:59:22    
Нищо не пишеш за изкуствения терен, който обезоръжи техничните футболисти на Черно море и изравни играта.