Прегледи: 3110 - Коментари: 0
Бизнесът се врязва в образованието

Бизнесът се врязва в образованието

Днес от 10,30 в Бизнеспарк "Варна" бяхме на среща, организирана от МОН, Българския форум на бизнес лидерите и една фирма, за която не искаме да говорим - "Е.ОН България" ЕАД. Интересни ни бяха размислите на г-жа Дария Маврудиева - Директор на Центъра на учебно-тренировъчните фирми към МОН. Тя оповести, че основната цел на учреждението й е да обучава участниците в тренировъчните фирми, като се почне от регистрацията на фирмата, мине се през всички практически процедури в бизнеса и се стигне до данъците и осигурителните вноски.
Една от задачите в обучението например е защита на личните данни. При това впечатленията на г-жата са, че най-добре е да става по видим път една валутна операция, тъй като в учебните фирми не работят с реални пари и стоки.

Чрез тази форма на обучение се осъществява така желания МОСТ между бизнеса и образованието. Като цифри Мрежата на българските тренировъчни предприятия обединява 290 ученически фирми в 90 училища в 53 населени места в страната. Тренировъчните фирми се стимулират от държавни институции, симулирани от Центъра на учебно-тренировъчните фирми в средните професионални училища /ЦУТФ/. Висока оценка за практиките по този въпрос в България е дала Еврокомисията в Блед, Словения през юни т.г.

Лектори са били Председателят на Световната банка, шефове на големи корпорации като на "Моторола" например. Любимата форма на обучение не са масовките със стотици и хиляди ученици, а средно по 20 - 30, защото така се получава по-добър контакт, даже в спонтанни разговори се научава повече.

Основните претенции на г-н Стамен Тасев - шеф на Българския форум на Бизнес лидерите и на г-н Бойко Димитрачков от "Е.ОН България" ЕАД бяха към спецификата на знанията, които получават българските ученици. Г-н Тасев оповести какви трудности са имали дори за да запазят сумата от 10 800 лева, която е била отпусната по този проект за обучение. Г-н Димитрачков си призна, че като е завършил Юридическия факултет не е знаел как се попълва практически дори един нотариален акт.

Г-жа Дария Маврудиева пък оповести защо Проектът "Час по бизнес" стартира точно във Варна. Оттук е имало най-много ученически заявки - 6, като 4 са били точно от търговската гимназия. Г-жа Мария Михайлова - директорката на учебното заведение сподели какво правят в училището, вкл. за общия българо-австрийски проект, който е довел и до реално обучение в Австрия на няколко варненски ученици.

Домакин на събитието благонамерено беше "Е.ОН България" ЕАД. Няма да коментираме защо, но честните българи, вкл. учителите между тях, знаят какво се крие зад това поведение.

Все пак, искрено желаем българските ученици, освен да научат подробности от тънкостите на практическия бизнес - да научат и най-важното - как на Запад ежегодно изтичат 7,5 - 8 млрд Евро българско богатство. Не защо ни спират цинично в същия момент 220 млн!

Ще потвърдим духа на казаното по повод византийската подлост от Канас /Княз/ Омуртаг - "Бог вижда!" Пък самият Омуртаг ги наказва с меча си!

Потребител:


Коментар: