Прегледи: 17578 - Коментари: 9
Избор Гл. Редактор: Преди Катин полските власти са убили 8 хиляди руски военнопленници през 1919/21 г

Избор Гл. Редактор: Преди Катин полските власти са убили 8 хиляди руски военнопленници през 1919/21 г

Интересен казус стана ясен днес в руските и полски медии. Оказва се, че 20 години преди Сталин да даде заповед да се разстрелят 20 хиляди полски офицери, самите полски власти са мъчили и уморили от глад, болести и убийства 8 хиляди руски червеноармейци. Затова най-доброто е двата народа, двата братски славянски народа взаимно да се извинят и да си простят, като първи е редно да го направят поляците. По този повод РодинаБг.ком пуска статия с фактите от РИАгенция "Новости":

/Снимка от Варшава: Димитър Кунев/

Памятная доска на русском языке удалена/махната/ с мемориала в Польше - СМИ

В МИД/външното министерство/ РФ не знают, откуда/откъде/ на мемориале в Польше табличка на русском

Памятная доска на русском языке появилась на мемориале в Польше

ВАРШАВА, 16 май - РИА Новости. Табличка с надписью на русском языке, установленная неизвестными на мемориале в польском Стшалково, снята в связи/връзка/ с отсутствием договоренностей с местными властями по ее монтажу и содержанию, передают польские СМИ.

Памятная доска на русском языке появилась на мемориале в Польше на месте лагеря, где в 1920-е годы умерли около 8 тысяч пленных красноармейцев. На табличке, которую неизвестные установили под официальной польской надписью, написано: "Здесь покоятся/са погребани/ 8 тысяч советских красноармейцев, жестоко замученных в польских "лагерях смерти" в 1919-1921 гг".

Табличка была удалена/махната/ во второй половине дня в воскресенье/неделя/. Полиция в настоящее проводит расследование, чтобы выяснить/изясни/, кто причастен к ее установке/поставяне/. Великопольский воевода/де факто областен управител/ уже/вече/ проинформировал о случившемся российского консула, сообщила пресс-служба воеводы.

Российской стороне не известны обстоятельства появления памятной доски на русском языке на мемориале, но если/ако/ это/това/ сделано/направено/ без согласования с польскими властями, то это нарушение местного законодательства, заявил в воскресенье официальный представитель МИД РФ Александр Лукашевич.

Ситуация с табличкой на другом мемориале, в Смоленске, весной/пролетта/ вызвала/предизвика/ возмущение в Варшаве. Поляки без разрешения российской стороны установили свою табличку на месте крушения Ту-154 президента Леха Качиньского. Российская сторона заменила памятную доску. Текст новой гласит /на двух языках - польском и русском/: "Памяти 96 поляков во главе с президентом Республики Польша Лехом Качиньским, погибших в авиакатастрофе под Смоленском 10 апреля 2010 года".

Польская сторона была недовольна тем, что в новом варианте отсутствует фраза "96 поляков погибли по дороге/пътя/ на памятные мероприятия, посвященные 70-й годовщине советского геноцида в катынском лесу, совершенного над военнопленными офицерами Войска Польского в 1940 году".

Бележка на РодинаБг.ком: Два пъти сме били в Полша и сме установили историческите празноти в мисленето на много поляци. Ако не беше Русия, Хитлер щеше да заличи Полша от лицето на земята.
Потребител:


Коментар:

1. Потребител: Историк     Дата: 2011-05-17 07:47:13    
Враждата между Полша и Русия е отпреди Тарас Булба, който убива сина си заради любовта му с хитра полякиня, която го подтиква към предателство. Но в 90 % от битките и войните руснаците са размазвали поляците и полските панове не могат да го преглътнат. Ако пък Сталин не беше дал на Полша немски земи на запад от Варшава, които поляците не са владели от Х век, сега Полша щеше да е по-малка от България, докато сега е 312 хил кв км.

2. Потребител: Атила     Дата: 2011-06-26 08:21:51    
Всички славяни са свине.

3. Потребител: Славянин     Дата: 2011-07-03 09:50:13    
Има 13 славянски държави и още 450 мил славяни по света, а от Атила не е останало не държава, ами и камък.

4. Потребител: Истината     Дата: 2011-11-23 23:50:54    
Много повече са избитите руски красноармейци от извергите на Пиелсудски. -около 60 000 души.

http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D1%83%D1%85%D0%BE%D0%BB_%28%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%86%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D1%8B%D0%B9_%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%B5%D1%80%D1%8C%29


5. Потребител: Истината     Дата: 2011-11-23 23:54:34    
Мисъл на полския писател Виктор Мараховский:«Почему поляки не любят Россию? Потому что они сами хотели стать Россией».

За съжаление винаги са били пета колона в
Славянското семейство.

6. Потребител: Някои луди поляци     Дата: 2012-03-09 16:33:40    
Полският правителствен самолет, който се разби на 10 април 2010 г в Смоленск, не е имал правото да извърши този полет. До този извод е достигнала Върховната контролна палата на Полша, която днес публикува заключителния отчет за своето разследване на случая. "Основният извод от извършената проверка е, че самолетът, съгласно полските норми, не е имал правото да извърши този полет с намерението да се приземи в Смоленск, тъй като местното летище не фигурира в регистъра на летищата и се е смятало за недействащо"- съобщи ръководителят на Върховната контролна палата на Полша Яцек Езерски. Той подчерта, че самолетът е можело да се приземи само на работещо летище, т.е. не в Смоленск. Според проверката - системата за гарантиране сигурността на полетите на първите държавни лица не е функционирала на нужното ниво, не е било съгласувано и взаимодействието между всички отговорни служби. Полският правителствен самолет Ту-154М се разби в Смоленск на 10 април 2010 г. Загинаха всички 96 души на борда, включително и полският президент Лех Качински.

7. Потребител: Трън в таза на Запада     Дата: 2012-11-02 10:24:04    
Главният редактор на полския вестник "Жечпостолита" Томаш Врублевски подаде оставка. Причина за това е публикацията, че по отломките от разбилия се в Смоленск полски правителствен самолет са били открити следи от тротил и нитроглицерин. "При създалата се ситуация аз съм загрижен за доброто име на вестника и уведомих управителния съвет на издателство "Преспублика", че подавам оставка"- се посочва в изявление на Врублевски, публикувано на сайта на изданието. Във вторник "Жечпосполита" публикува статия, в която се твърди, че полски следователи са открили следи от взривни вещества по седалките на президентския самолет, който се разби през 2010 г в руския град Смоленск. Авторът на материала твърди, че е получил данните от достоверни източници. Информацията бе категорично опровергана от полската военна прокуратура. Полският правителствен самолет Ту-154 се разби в Смоленск на 10 април 2010 г. Загинаха всички 96 души на борда, сред които и президентът Лех Качински.

8. Потребител: Ангел Николов     Дата: 2019-06-13 21:06:34    
А тия руски военнопленници какво са правили в Полша? Да не би да са отишли на селскостопанска бригада?

9. Потребител: Maria     Дата: 2022-02-21 16:26:44    
Аз съм от Съединените щати. Бих искал да използвам този носител, за да кажа специално благодаря на тази страхотна компания, която ми направи възможно да подобря бизнеса си. Бях затънал във финансова криза и трябваше да рефинансирам бизнеса си, опитвах се да взема заеми от различни кредитори, както частни, така и корпоративни, но никога с успех и повечето банки отказаха кредита ми, докато не срещнах тази компания wintrust финансова компания, която даде ми помогна със сумата на заема от ($10,000) без никакъв стрес. Наистина искам да благодаря на г-н Ричард, който направи това възможно и ми помогна и се погрижи да получа заема си. Затова искам да използвам този ресурс, за да съветвам всеки, който търси заем. ако трябва да се свържете с фирма с референция за получаване на заем с нисък лихвен процент и по-добър график за погасяване, моля, свържете се с (wintrustfinancialcompany@gmail.com), за бърз, сигурен и лесен заем днес........