Прегледи: 7903 - Коментари: 3
Нов проблем за САЩ

Нов проблем за САЩ

Английски, американски, немски и френски вестници анализираха като "нов проблем" за Запада и най-вече за САЩ ислямската терористичната кампания в индийския град Мумбай /на западното крайбрежие на страната, наричан по-рано у нас Бомбай/.

Снимка: РодинаБг.ком

Проблемът наистина е невероятен - само 10 са били "бойците", а нанасят страхотни поражения. Жертвите в града са близо 200 /най-вероятната цифра е 195/, ранените са около 800, изгорени са цели хотелски крила, блокирани са били централните улици и така са спрени от "придвижване" 10 милиона жители на града.

Най-страшни са били обаче психологическите и вследствие на тях икономическите щети. Мумбай е финансовият и стопанският център на индийската и в голяма степен на южноазиатската икономика /На снимката - част от мумбайското Сити - изненадващо модерно за повечето български читатели, нали?/. Според преценки на немалко експерти, в момента Индия е петата икономическа сила в света - след САЩ, Китай, Япония и Германия. Над половината от софтуерните дейности в света се извършват в тази страна и то поне 30 % от тях - тъкмо в Мумбай. Сериозните борсови играчи по света са обезпокоени. След Ню Йорк и двете кули вече за втори път пострадва втори стратегически финансов и борсов център. На пръв поглед мозайката на световните борси беше здрава - има Франкфурт, Токио, Пекин/Хонгконг, Москва, Сао Паоло, да не говорим за обетованото кътче - Цюрих.

Но Москва и Пекин в никакъв случай не са приятелски - финансово и икономически настроени. Не по-добре стоят в голяма степен нещата в Сао Паоло, а икономиката на ЕС изостава сериозно от азиатските темпове. Позициите на щатските фирми на борсата и реалният сектор в Индия вече са сериозно разклатени. Това се случва повече по субективни причини - много от американските фирми не могат да рискуват техните служители, активи и реални икономически показатели да са застрашени. А логиката на тероризма показва, че от всички световни борси най-уязвимата е в Мумбай. И самата борса, и градът, и икономическият климат в и около него - в близост и по-далеч. И ако за индийската психология смъртта на 200 души да е ужилване, неприятност, а не трагедия - то за американската психология това е точно така. Затова очакваните последици са - изтегляне на американски фирми и икономически играчи от Мумбай. Нервите на щатските служители няма да издържат.

След оттеглянето по субективни, психологически причини ще последват и обективни откази от дейност в индийската финансова столица. Така пространството на американската икономическа експанзия и спекулация ще се стесни още след проблемите в Латинска Америка. Това ще засили кризата, която срещу САЩ стана и по вътрешни причини, но и поради отрицателните страсти срещу либералния американски неоколониализъм.

Проблемът на САЩ се засилва и от близостта на Иран, проблемите в Ирак и Афганистан, които също са близо. Но най-неприятното е границата Индия/Пакистан, която се преминава и по море, и трудно, но не непреодолимо по суша. Спокойно могат да проникват не 10, а стотици хиляди ислямски фанатици, които да превърнат в кошмар всяка икономическа инициатива в Мумбай и всяка точка в Индия.

Но всъщност, най-големият проблем за САЩ е Израел и животът на евреите в Индия. А те никак не са малко - макар че като % спрямо 1 милиард и 100 милиона индийци са нищожно число. Въпросът е, че еврейски компании - не само от Израел, а и от САЩ, Англия, Сингапур, Швейцария, Австралия и пр. са били основната цел на атентаторите от 26 до 29 този месец. Нападението е било целенасочено извършено върху ЕВРЕЙСКИЯ център в Мумбай. Освен това - двата хотела - "Тадж Махал" и "Оберой" са подбрани точно заради големия брой евреи, престояващи в тях. А и последните заложници, впрочем убити от терористите, са евреи.

Ако се окаже, че терористите са индийски мюсюлмани от Кашмир - САЩ имат 2 реални прагматични избора. Или свръхукрепен живот на евреите в Мумбай и още два-три града а ла Зелената зона в Багдад. Който живот е свързан с абсолютно ограничено придвижване и всекидневен риск за живота. Другият изход е бягство от страната. Но пък така печалбите ще намалеят драстично, което на фона на кризата е просто още една криза, за още поне една година. Американците отлично познават логиката на тероризма и затова говорят за "нов" проблем - а той е все същият - терористите не спират да се "раждат", а май и се увеличават и стават все по-умни и аналитични. И професионално подготвени.

Всъщност, отново проблемът на САЩ не е нито религиозен, нито етнически - индийците и пакистанците /каквито по всяка вероятност са терористите/ са един и същи народ с един език. Големият проблем е СОЦИАЛЕН - американските олигарси крадат хищнически почти целия свят. Но при днешните комуникации - това го разбират все повече хора, особено интелигентни. При днешните технологии - терористичният удар става все по-мощен - особено ако е от интелигентни и смели мъже. Че и жени - за десерт.

Проблемът на САЩ - това го казваме ние от националистБг.ком - не е нов, а е същият, който доведе и до икономическата им криза.

И той е американската мечта - чети - американската АЛЧНОСТ.

Димитър КУНЕВ
Потребител:


Коментар:

1. Потребител: Фелдфебел Костов     Дата: 2008-12-03 01:57:32    
Съгласен съм със статията. Очевидно една държава не може да управлява света сама. Става въпрос и за разстояния, и за култури, и за традиции - исторически и икономически.

2. Потребител: Звездоброец     Дата: 2008-12-06 13:29:31    
Еййй,взеха ни първенството отдавна.Ама чрез атентата през 1925 г. доста дълго бяхме шампиони.В църквата жертвите бяха към 160.Сега трябва да се вземем в ръце и да подобрим рекорда.

3. Потребител: гала     Дата: 2011-01-06 20:52:13    
как така да стане проблем на сащ