Прегледи: 4705 - Коментари: 0
І-ви Национален конкурс за пианисти

І-ви Национален конкурс за пианисти

В петък във Варна завърши Първият национален конкурс за пианисти "Мила Михайлова".

От 19,00 бяха раздадени наградите и всичко завърши с Гала-концерт на лауреатите. І-ва награда в най-голямата възрастова група взе Паскал Паскалев. Откритието на конкурса беше Мануела Георгиева от най-малката - І-ва възрастова група. НационалистБг.ком забеляза таланта на Мария Ангелова от най-голямата възрастова група, която беше класирана на ІІІ-то място. Иначе журито постави на ІІ-ро място и награди със специалната награда за изпълнение на френска музика Сирма Величкова. Явно, Френското посолство и Алианс франсез, като спонсори на събитието е трябвало да бъдат уважени.

Впрочем, пианото е уникален инструмент. Според нас, трите членки на журито бяха сами за себе си обективни. Проф Мария Момчилова, проф Нина Масларова и доц Мария Капитанова и по време на Гала-концерта следяха повече за чистотата на тоновете и за безгрешното професионално изпълнение. Може би отдавна е отминало времето на Фредерик Шопен, още повече на Моцарт, когато малолетни и непълнолетни виртуози-пианисти са взривявали с прецизна и невинна чувствителност залите, пълни с възторжени почитатели. В петък в Концертната зала на Градската художествена галерия имаше по-малко от стотина зрители, повечето роднини и близки на младите пианисти - от 9 до 18-19 г. Чест прави на Община Варна, че присъстваше шефът на културата Румен Серафимов. Той и връчи някои от най-важните награди и сподели, че парите, които Общината дава за изкуство, не са напразно. Не са напразно, ама хората са озверели и побеснели, та вместо да чуят прекрасните изпълнения на българските самородни таланти, вършат простотии в дивашките ритмозвуци на дискотеките.

Новоизбраният шеф на Националното училище по изкуствата "Добри Христов" във Варна - Христо Джибчиков, оповести, че този конкурс е бил едно от първите неща, които си е пожелал. Разбира се, не бива да се премълчава, че най-силно беше присъствието на учениците от Музикалното училище в Пловдив. Като цяло. Защото талантът не се създава от нито един педагог, бил той и най-добрият в света. Талантът е индивидуално просветление и могат само да го унищожат, но не и да го създадат. В кръга на мислите и впечатленията за този конкурс, националистБг.ком още веднъж се убеди в не особено високото музикално ниво на композитори като Феликс Менделсон-Бартолди, Морис Равел и някои други от хазарски произход. За сметка на това - дори по-слаби изпълнители доказваха чистотата, неизмеримо дълбоките и прекрасни пластове на Моцарт, Шопен, Лист.

За съжаление, на Гала-концерта нямаше нито един варненски журналист. А се видя, че българските ковачници на уникални пианисти са опънали здраво духалата и енергията, с която политат талантите, е неизчерпаема.

Изобщо, празникът се получи, а загубиха отсъстващите.
Потребител:


Коментар: