Прегледи: 2259 - Коментари: 0
"Кой съм аз" е не само театър

"Кой съм аз" е не само театър

Сдружение "/Евро/Интеграция" - Варна, представи още един от над 24-те си спечелени проекта.

Той е за деца и младежи с и без увреждания на възраст от 18 до 30 г. Още преди 5 г е започната работата с тийнейджърите и вече доста са пораснали. Особеното е, че правят "форум"-театър "Кой съм аз", т.е всеки участник има свободата да внесе собствено виждане. Иначе се опират на оригинални литиратурни текстове. Например на "Славеят и розата" на Оскар Уайлд или интерпретация на "Змейова сватба" на Петко Тодоров.

Всъщност, идеята е била да се даде простор на децата с увреждания за изява на творческите им и човешки дарби. Да не са в социална изолация и да почувстват топлотата на връстниците си, които пък са без увреждания, но имат душа и сърце да работят с "другите". 4 души - три дами, Мария Димитрова като ръководител, Виолина Трайкова като хореограф, спецът по хип-хоп танци Гош и вокалната педагожка Нели Кирякова са се хванали да правят раздвижен младежки театър-танц. Мюзикъл, най-общо казано. С особено вълнение разказаха за първите стъпки в делото, когато стеснителността на децата с увреждания е била голяма пречка. После, как репетиция по репетиция се е получавало. Две момичета в колички играят главните роли. Едната, Ксения Касабова, е вече нещо като духовен водач на цялата група и ги възпира от досегашните им грешки - дрога, алкохол, бягства от къщи или от общежитието, защото някои просто нямат семейства реално.

Вече имат награда за І-та си част от спектакъла "Метаморфози" на Международния фестивал в Лозенец. Силата им идва оттам, че играят себе си, че съпреживяват миналото на връстниците си, което е било донякъде и тяхно. Целият спектакъл, вкл. ІІ-та част ще изиграят на 14.11. от 17,00 в Младежкия дом.

Въпросът на националистБг.ком беше няма ли компромис между социалната задача - да се приобщят децата с увреждания, дори и с умствени проблеми - и сложните философски, интелектуални и естетически пластове, които са основата на истинското изкуство. Трите ръководителки подчертаха, че са имали проблеми с това, но пък ми отговориха с контравъпрос - съвременните "нормални" ученици говорят по-зле от което и да е тяхно дете...

Ние подкрепяме благородните цели и очевидно нелекия труд на екипа. Те са спечелили само 5 хил лв от Проекта на Община Варна, респективно Дирекция "Младежки дейности и спорт", които са съвсем недостатъчни. Децата са пътували, има нужда от реквизит, махаме хонорарите. Но не ни допада името на Сдружението - "Евроинтеграция"! Точно оттам навлязоха като лавина пороците сред нашата младеж.

Точно ЕС е най-големият грабител на български капитали, суровини и най-енергичните и талантливи млади умове и души на България.
Потребител:


Коментар: