Прегледи: 4456 - Коментари: 0
Строител дари моряци за Деня на морето

Строител дари моряци за Деня на морето

Шефът на бая известната строителна фирма "Планекс" Пламен Андреев почете празника на Черно море - 31 октомври.

Той оповести, че заедно с Дирекция "Младежки дейности и спорт" в община Варна е дал средства за бъдещи моряци вместо за "други цели". Не само заради корпоративната и социална отговорност, заради спонсорство, а най-вече заради Варна. Щом се развиват морските специалности, ще е добре изобщо за бизнеса - с тези немного думи г-н Андреев връчи на бъдещите морски "лъвчета" сертификати. Това стана на приятна пресконференция в най-подходящото за това място - в Младежкия дом. Заедно със строителя беше и Дарина Иванова от Дирекцията, която отчете, че 15 младежи от Североизточна България в неравностойно социално положение придобиват сертификати по 2 специалности: "Водач на плавателен съд до 20 БРТ" и "Водолаз". Първият сертификат може да се издаде и във ВВМУ и Морската гимназия. Макар че цената на обучението в морските заведения да не е така висока, Община Варна решава да помогне на по-затруднени деца и младежи. Възрастта им е от 15 до 30 години, но най-вече около 17-18. Точно тийнейджърската възраст е най-критичната за съдбата на този тип момчета, а лятото е най-опасният сезон.

Всъщност обучението е по Проект "Лятна морска академия 2008" на Морски клуб "Приятели на морето" - Варна. Програмата е финансирана от една от нелюбимите на националистБг.ком чужди телефонни компании. Идва ни наум, че по-скоро момчетата трябва да благодарят на деятелите на "Младежки дейности и спорт", които са търсили парите, отколкото на когото и да било небългарин. Защото придобитите специалности, особено "капитанската" е търсена и на българския, и на международния трудов пазар. Така че ако са сбъркали с хапчета или питиета в младежкия си живот досега, имат шанс с полезен за себе си и за обществото труд да постигнат по-пълни джобове. Например - във военния флот, БМФ, Гражданска защита, крайбрежни кораби и служби и пр.

Фирмата на Пламен Андреев е осигурила 6 хил лева. Обучени са допълнително извън проекта още 10 рискови момчета, като 6 са от Клуба, а 4 - от фирма "Планекс". Ние често сме критикували работата на празни обороти на "младежките" служби, но този път видяхме с очите си, че момчетата са доволни от новите си професии. А доброто дело само хвали майстора си.

Така че - попътен вятър на морячетата, да успяват, че с тях и Майка-България.
Потребител:


Коментар: