Прегледи: 5004 - Коментари: 0
Моята гордост

Моята гордост

Голяма работа е националистБг.ком.

Тамадата на варненския Общински съвет д-р Янко Станев го нарече "войнстващ сайт".
Ние му отвърнахме: Борбен вестник.

Впрочем, точно това са двете гледни точки в България днес. Олигархията е доволна. Тя смята, че България даже лека-полека се възмогвала. Ситият на гладния вяра не хваща.

Точно обратна е гледната точка на народа. Той мрази олигархията до смъртта си и след нея. Все още богаташите го залъгват, че политиците са лошите - те са виновните. И гледат сеир. Не че нашите нещастни депутати, кметове и съветници са невинни. Но грабителите на народа са другаде - това са така наречените "бизнесмени".


По байтошово време пред всеки завод имаше алея със снимки на най-добрите работници "Нашата гордост". Точно оценката на зам.-шефа на Общинския съвет във Варна, че сме "войнстващ сайт", е "моята гордост". Това ни доказва, че сме на вярната страна - на подтиснатите, а подтисната е цялата българска нация.

Аз и моите приятели сме нашата редакция. Те не са ми служители на заплата, а идейни съмишленици. Това са хора от Варна, Ямбол, Търново, Добрич, София. Надявам се да се разраснем. Но всички вкупом смятат, че България загива. Че бедността властва. Че народът оскотява. Че младите над 1/2 стават наркомани, хайлази, безхаберници и престъпници още в тийнейджърска възраст.

По всички тези въпроси ние сме единодушни. Има само един автор, доц Николай Панайотов, който не е съгласен с всичко, но и той смята, че българската нация е пред физическо изчезване. Е, кой е войнстващ? Народът срещу олигархията - или олигархията срещу народа, а д-р Станев?

Няма съмнение, че тези, които са седнали в меки кресла и ги блъска чекмедже по шкембето, не могат да осъзнаят до каква степен българинът е зле. Да си припомним учителската стачка. Навсякъде по света учителите минават за средна класа. 95 % от учителите твърдяха, че не само се чувстват бедни, но и живеят бедно. Зле. На дъното на живота.

Щом средната ни класа е на ръба на нормалния живот, какво остава за останалите? Тук не говорим за жестоката експлоатация над работниците. Тя става все по-нагла и по-нагла. Вече не изплащат за свършена работа. А си гъкнал за стачка в някое частно предприятие - а са те уволнили на секундата, че и пребили от бой и пр гадости, ако решиш да се бориш за правата си. Малцина, съвсем малък % са добросъвестните работодатели. Че и те е предал някой колега. Работническата солидарност е по-рядка от дърветата в Сахара.

Нека да кажа и нещо конкретно за доктор Станев. Ние бяхме слависти. Аз все още съм - за него не знам! Връщаме се някъде 1980 г от мач на "Славия" на стадион "Юрий Гагарин". Добрин Митев - неуспелият кандидат кмет на Варна и ексобластен управител, тогава беше тийнейджър. И той като нас - славист. Ама шубето го гони, защото колчем агитката на "Черно море" тръгна да ни бие - той побягна, туй още на стадиона. Намеси се полицията, тогава запалянковците имаха страх от Народната милиция, тя първо биеше, после питаше. Та Добрин не се върна в "бялата" агитка. А Янко Станев в това отношение - здраво държи. Смелчага. "Само да дойдат" - вика. После, след победния за "Славия" мач хубаво се почерпихме в ресторант "Балкан".

Тогава във Варна я имаше, я нямаше 10 ресторанта. Сигурно го помниш.

Ама виждам го някъде 1994-5 година Янко Станев. Със значка на "Спартак". Питам го: "Да не си станал спартаклия?" А той - "Абе, аз все още съм славист, ама нали избирателите..."

Е, докторе, няма никакво значение кой от кой отбор е, макар че е някакъв белег за постоянство и вярност. Мъжкарска. Ама ти - заради избирателите - казваш, се показваш, че си от друг отбор.

Впрочем, сега от Славия ли си, от Спартак, от БСДП, от СДС или от ДПС?

Защото - който не знае - имаш политически опит. Беше шеф на БСДП, после на СДС, а сега на ДПС. В ДПС заради избирателите ли си? Или само носиш значката на ревера, ама си от примерно "Атака"? Питам - журналистите затова са, да питат.

Ех, войнстващ сайт. Де да можеше олигархията да изпита болките на обикновения, страдащ, унизен, безработен, оскотял, обезверен, очакващ чудото българин! Просто, ние, г-н Станев, сме от различни светове. Като Гаврош и богаташкото синче.

Не че нямаш качества, г-н Станев. Може би си между челната петица управленци на Варна. Хайде десетка да е. Ама какво правиш за народа, българино Янко? Как гледаш хората в очите и въобще гледаш ли ги? Правиш ли управленския си дар благо за хората, та даже и за турците?

Така, г-н докторе, Янко Станев, най-добре само Янко. Янко, бивши приятелю и бивши? слависте, спиш ли с чиста съвест, щом наричаш истината "войнстващ сайт".

Накрая ще ти цитирам нещо от "Хайдути" на Христо Ботев:

"...доброму добро да прави,
лошия - с ножа по глава!"

Тъй че народът забавя, но не забравя. Дано, Янко, когато "милионите възкръсват", като Индже да си на нашата страна. Мъжкарски.

На страната на народа си.

2008 г
Потребител:


Коментар: