Прегледи: 5116 - Коментари: 0
Водещата новина

Водещата новина

Преди 10 ноември "водещата новина" започваше с др Тодор Живков.

Къде ходил, какво казал, какви съображения имал. Над 80 % глупости, но тогава поне имаше ред, правила и освен спокойствие, някаква социална осигуреност на средно ниво.

Сега водещата новина е: "Застреляха бизнесмена К. в центъра на София." Или: "При катастрофа пиян/дрогиран шофьор е убил себе си и спътница/та/те си." Сега витрините в центровете на градовете са пълни и лъскави, но хладилниците, стомасите и умовете/душите на хората са все по-празни.

Всъщност, каква е водещата новина за България? В самата философия на изданието националистБг.ком е да търси лошата и добрата новина, цялата истина, не само двете, а и "всички" страни на медала.

Погледнато исторически - като че ли всички новини са лоши. Българската нация намалява с темпове от аритметическа/геометрическа прогресия. Статистиката е безпощадна - след разпада на СССР раждаемостта в страните от Източна Европа е спаднала 1,62 пъти. По-точно, преди 1989 г в семействата е имало по 2,1 деца средно, а в момента те са - 1,3! Всеки български патриот, какво пиша, всеки българин и човек се ужасява при тази убийствена "демократична" статистика. В България спадът е още по-жесток - средно в българските семейства /без или "в" брак/ се ражда по-малко от едно дете на двама души.

Ако изчислим като число - в страните от Източна Европа от 1989 до 2008 г не са се родили /както нормално би следвало да се родят/ между 130-140 мил деца. /Според други демографски изчисления за 20-те години е трябвало да се родят и повече деца, защото средната възраст на жената, родила условно 2,1 деца е 28,5 г, или това означава, че 150 мил семейства в Източна Европа е трябвало да родят над 200-220 мил деца./ Това е станало през тези години на "Преход", Преход, който е унищожил 4 пъти повече жертви от най-кървавата война в историята - Втората световна! Като изключим Албания и нашите цигани, навсякъде демокрацията е убивала в пълния смисъл на думата живота на интелигенти, можещи, надарени, физически здрави хора - много по-интелигентни и стойностни от тези в Западна Европа и САЩ, например.

Един от най-важните, ако ли не най-важният белег на нивото на живот е неговата продължителност. Като правило и дори като закон най-дълго живеят хората във високоразвитите държави. В това отношение картината е чиста - българката живее приблизително колкото преди 20 г, но мъжете живеят средно 2 г по-малко сега, отколкото през 1988 г.

Значи икономически България се е върнала на ниво 1965 г. По този показател - продължителност на живота, България се е смъкнала от 33-то място в света през 1988 г до 54 през 2006 г.

Друг много важен белег е броят на почивките. 4 и половина мил българи са почивали през 1988 г над една седмица, а през 2006 г това са правили по-малко от 500 хил.

Ако сравняваме потреблението на Китай или дори на Малайзия, което всъщност е най-важното сведение за нивото на живот, спрямо 1988 г българинът потребява над 50 % по-малко месо, млечни произведения, зеленчуци и плодове, а споменатите две държави са повишили потреблението на храни и то все по-качествени с над 100 % на човек. Това са сравнително точни данни и те говорят само едно - икономически България не се движи в правилна посока. Няма никакво значение какво говорят и пишат политиците и техните крякащи слуги в ефира или по вестниците - ние, българите живеем по-зле, докато практически целият свят живее поне два пъти по-добре за последните 20 г. Някаква зла ръка /ние знаем етническия й характер/ ни унищожава като нация икономически и демографски.

Нека не забравяме и духовната страна. На театър, на кино, на класически концерти, на изложби ходят все по-малко хора. То и едно изкуство, до гуша от снобизъм и "модизъм", ама поне има дъх на духовност на тези местенца. А четенето на книги от младите хора е по-рядко, отколкото пада дъжд в пустинята Атакама в Южна Америка - половин път на година.

Водеща новина е детската престъпност, небивалото увеличение на всички анатемосани от християнството пороци - хазарта, наркотиците, алкохолизмът, содомията, кражбата, убийството, сладострастието... Нима не четем всеки месец поне, за убийство, извършено от малолетен/непълнолетен, че даже и малолетна/непълнолетна.

Имало добра новина! Кого ти лъжеш? Защо ти лъжеш? Така го е казал точно Захари Стоянов в Предговора към великите си "Записки".

Лоша, мрачна, трагична е първата, голямата и комай единствената НОВИНА за България! Къде е добрата, братя българи?

Тя е само в нашата надежда за добър живот. Тя е в самата същност на българина - неговият талант, реализъм, скрита енергия, подтиснатата и тъпканата му жажда за справедливост.

Много гадни и мерзки типове навъди "демокрацията", ала народът ни знае, че това, което е днес, не е правилно, не е добро, не е красота, не е истина. Новина № 1 за България е, че нейните светли умове никога няма да допуснат нашият народ да бъде превърнат в тълпа от червеи и зверове. Българинът ще остане човек и ще продължи да мисли скептично, но и със земния си реализъм да обича светлото в живота.

Водещата новина... Тя е тъжна и мрачна, тя е като гротеска. Но в хора от простаци, олигарси, лумпени и самодоволни байганьовци звучи един неугасим огън, едно слово, предназначено за тях.

И то е кратко, но безкрайно силно и ясно. То е словото: НЕ!

В началото бе словото.

Димитър Кунев
Потребител:


Коментар: