Прегледи: 4443 - Коментари: 0
Музика за всички

Музика за всички

Днес беше въвеждащата пресконференция на Международния музикален фестивал "Варненско лято" 2 008 г.

Обертонът беше на проф Милко Коларов, който нарече нещата с истинските им имена - с голямо страдание, емоционално, но с жажда за надежда определи двата големи проблема на българската музика. Първо, че все пак вече се говори не кой ще изпълнява, а какво ще се изпълнява. НационалистБг.ком ще продължи и по-нататък - не по-малко важно е и как ще се изпълнява - дали псевдомодерно или истински.

После г-н Коларов сподели, че всяка година обучава по 50-ина български музиканти, от тях 3-4 ярки таланти, но родните ни дарования напускат всички България! После идват да гастролират като гости. Иначе в посока на предстоящия фестивал маестрото изрази чувствата си в полза на Марин Големинов, Димитър Христов, Анатоли Кръстев, Оливие Месиен /на когото е бил ученик/, Габриел Фуре, чиято творба "Меса за рибарите на Вилервил" нарече "много приятна и красива музика". Накрая г-н Коларов обобщи, че ще има разнообразна и хубава музика, музика за всички.

Впрочем, пресконференцията започна с фин публичен шамар. Зашлеви го Румен Серафимов на варненската Постоянна комисия по "Култура, здравеопазване и медии". Те го бяха обвинили, че не прави нищо Варна да се рекламира като бъдеща през 2 013 г европейска Столица на културата. До него пък днес седеше младата Катрин Дивентър - Генерален секретар на Асоциацията на европейските фестивали за музика, театър и танц. Тя похвали Варна като културен център и сподели, че е убедена в успеха на предстоящото през 2 009 в града Ателие на международните мениджъри в културата.

Любителите на единствено истинската - на класическата музика - ги очакват два акцента. По случай годината на Русия в България в областта на културата ще чуем много руски композитори, вкл оригиналната постановка от 1869 г на "Борис Годунов" на Мусоргски, освен това Скрябин, Шостакович, Прокофиев, Стравински, както и "Московски солисти", солистите на "Болшой театър" Вячеслав Почапский и Борис Бежко ет цетера, ет цетера.

Вторият акцент е определената от ЕС като Година на интеркултурния диалог, което впрочем, в областта на класическата музика звучи като нонсенс и невежество, защото каква музика освен европейска има тук? Като изключим някои простотии като меланжа на класика с джаз пак ще слушаме "европейската" музика. С особена наслада ще чакаме 29 юни, когато Бароковият оркестър "Дивино Соспиро" от Португалия ще изпълни творби от Авондано, Алмейда, Корели и Скарлати. Май че кулминацията ще бъде на 08 юли, когато предимно унгарският квартет "Келер" ще ни подари изпълнения на Моцарт и Шуберт. А Московски солисти винаги са вълшебници.

На 30 юли е финалът и Оперният гала концерт, но дотогава ще пишем и впечатленията си - добри и лоши.В изказването си Милко Коларов определи нашата масова музикална емиграция като национална катастрофа. Не е така - изворът на българските таланти е вечен, защото той се състои в пространството на националния ни дух, който е безсмъртен, силен, прекрасен и възвисяващ. Призоваваме и медиите, които само венцехвалят културата, да си дадат сметка, че така повече й вредят. Даже, в кръга на шегата, една скандална унищожителна статия ще привлече повече зрители, отколкото розовеещия елеен тон.

Трябва да се борим за самобитното ни българско и европейско ниво, а не да се увличаме по модата на еднодневните културни мишоци. Милко Коларов се пошегува, че "началото е половин свършена работа".

Нашият е-вестник започва да коментира най-обективно доброто и лошото във Фестивала.
Потребител:


Коментар: