Прегледи: 5166 - Коментари: 0
АНАЛИЗ И ОЦЕНКА НА БЪЛГАРСКИТЕ ОТБОРИ В ЕВРОПА

АНАЛИЗ И ОЦЕНКА НА БЪЛГАРСКИТЕ ОТБОРИ В ЕВРОПА

Всяка година редакцията на РодинаБг.ком дава оценка на българските клубни отбори в европейските футболни турнири.

Ако направим просто сравнение, то миналата година по това време в груповата фаза влязоха два отбора – Лудогорец и ЦСКА-София. Нека се отбележи обаче, че тогава те се класираха за групите в Лигата на Конференциите, а т.г. единствените ни представители, шампионите от Разград са в по-горната група – Лига Европа.

Конкретно българските отбори постигнаха следното:

Ботев Пловдив – 1 равен, 1 загуба, 1 точка. Оценка среден 3.

ФК Левски София – 2 победи, 1 равен, една загуба, 5 точки. Оценка среден 3. Нашето основание е: сините елиминираха ПАОК Солун, един солиден тим, стигнал миналата година до четвъртфинал в Лигата на Конференциите, но отпадането от малтийския Хамрун Спартанс /за първи път български отбор отпада от "кръстоносци"/ заличи в голяма степен първоначалния успех.

ЦСКА-София – 3 победи, 1 равен, 2 загуби, 7 точки, оценка добър 4. Отпадането от Базел, за разлика от миналата година, когато "червените" отстраниха същия съперник, не бе неочаквано, но армейците не бяха готови за групите.

Лудогорец – 4 победи, 1 равни, 3 загуби, 9 точки, оценка мн.добър 5. Редно е да се подчертае, че при отпадането от Динамо Загреб продажните съдии от УЕФА порязаха лудите. Все пак тази година разградчани са в по-лошо състояние отпреди 5-6 години, когато влизаха в групите на Шампионската лига.

Общо българските отбори спечелиха дотук 22 точки, с положителна голова разлика 26:19. Общата оценка за цялостното българско представяне е добър 4. Тази цифра е съобразена и с размера на финансовите приходи, които са спечелили дотук родните клубове, вкл и гарантираните на Лудогорец от бъдещите мачове в Лига Европа. България е на 24-то място от 54 държави в Европа, като зад нас са Румъния, Азърбайджан, Полша, Унгария, Казахстан, Словакия, Словения, а почти наравно сме с Швеция. Дотук националният ни коефициент според УЕФА е 3,375, не е достатъчно добър.

Ние не приемаме крайния негативизъм СРЕЩУ българския клубен футбол, но определено не сме доволни от ФК Левски, който всъщност бе "черната овца" в тазгодишното ни участие. Там твърде зле е влиянието на истеричните запалянковци, особено с пристрастието към забранени вещества и дела.

А малко след жребия и предстоящите срещи с Рома, Бетис от Севиля и ХИК от Хелзинки пожелаваме на Лудогорец успешно участие в груповата фаза на Лига Европа, което според нас е достигане до 3-то място и продължаване в Лигата на Конференциите при разменено гостуване с някой отбор от вторите в третия по сила турнир.

/Снимката е от архива на РодинаБг.ком от мача на Черно море с Динамо Минск./

Димитър КУНЕВ
Потребител:


Коментар: