Прегледи: 2371 - Коментари: 0
Хореограф от Варна издава уникален "Дневник на танцьора" в помощ на деца и педагози

Хореограф от Варна издава уникален "Дневник на танцьора" в помощ на деца и педагози Хореограф от Варна издава уникален "Дневник на танцьора" в помощ на деца и педагози

Една добра новина с пожелание за здраве и пролетно настроение!

Уникален дневник на танцьора ще бъде издаден през май. Негов автор е Десислава Димитрова-Аргирова. Деси е майка на 4-годишен син, бивш професионален танцьор, педагог, създател и главен художествен ръководител на детската балетна танцова школа "Танцова Работилница". За зараждането на идеята и нейната реализация един от най-добрите хореографи на Варна споделя следното:

"Завършвайки своето средно и висше танцово образование, преминавайки през допълнителни международни обучения в сферата на съвременното танцово изкуство, балета и нашия фолклор в периода си на действащ танцьор винаги съм имала нуждата, както музикантът притежава нотна тетрадка, така и танцьорът да има свой дневник с насока. В него той може да вписва най- ценното, което е получил и научил като знания от своя хорограф. Дневник, който да съхранява нужна информация, която ще е полезна и след време по пътя на развитието на един танцьор, а впоследствие и хореограф.

Ясно е, че танцът е изкуство, страст и магия. Чували сме тези всички прекрасни определения, които само докосналите се до него могат да разберат. Но също така смятам, че танцът е наука! Добрият танцьор трябва да е грамотен, независимо дали е любител или професионалист, от който и да е стил на това красиво и отговорно изкуство.

Необходимо е да се водят записки, да се използват и познават термини и да се напомня на сегашното различно поколение, че по-ценно от всичко дигитално заобикалящо ни е едно ново знание да премине изписано през ръката, за да достигне по-лесно до главата. А в този случаи при танцьора за мен лично би достигнало по-сигурно до телата и сърцата.

Вече 8 г съм главен художествен ръководител/ хореограф и собственик на детска танцова школа "ТАНЦОВА РАБОТИЛНИЦА", като през това време съм се стремила и и желала с екипа си да създавам не просто танцьори, а творци. Образовани личности в света на изкуството.

През годините на своята творческа практика не спирах да имам нуждата за себе си, а след време и за моите възпитаници ,да притежавам и водя своя "ДНЕВНИК НА ТАНЦЬОРА", но такъв не съществуваше. Опцията беше празна тетрадка без насока в нея. Знаех какво е нужно и ценно за мен и за всеки танцьор да изпише и съхрани. Така се роди идеята да създам този нужен продукт.

Виждайки нуждата на своите възпитаници, това ме мотивира да създам този дневник, подходящ за танцьори любители и професионалисти от всеки стил на танцовото изкуство. От професионалния си опит от дете и до днес като хореограф зная каква необходимост е за танцьора и вярвам, че ще достигне ползотворно до много любознателни и амбициозни деца, желаещи развитие в света на танца" - коментира Десислава Аргирова.

Тя е убедена, че към дневникът ще има силен интерес с гарантирана ползотворна цел в танцовото изкуство от нейни колеги- ръководители на школи, клубове, балети и училища в България. "Страната ни е богата на много талантливи деца, потопени в света на танцовото изкуството и нашата роля на ръководителите, е да ги възпитаме, насочим и разгръщаме потенциала им, за да се превърнат в истински и образовани творци" - допълва Деси.

Всички желаещи да се запознаят с "ДНЕВНИК НА ТАНЦЬОРА", могат да го направят ТУК: https://www.facebook.com/%D0%94%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D0%BA-%D0%BD%D0%B0-%D1%82%D0%B0%D0%BD%D1%86%D1%8C%D0%BE%D1%80%D0%B0-102672032416053

С помощта на г-жа Пламена Николова
Потребител:


Коментар: