Прегледи: 2259 - Коментари: 0
КИТАЙ и РУСИЯ променят АЗИЯ, така САЩ я губят

КИТАЙ и РУСИЯ променят АЗИЯ, така САЩ я губят

Русия и Китай промениха Азия - и Америка започна да я губи

ЧЕТИВО ЗА БЪЛГАРСКИТЕ???? ПРОЗАПАДНИ "ПОЛИТИЦИ"

САЩ не са световен хегемон, не защото арабски терористи свалиха двете кули в Ню Йорк, а защото Русия във въоръженията и пак Русия, а и особено Китай в икономическата сфера станаха заедно по-мощни от Америка.

Четете в: ria.ru
Петр Акопов

С Азия и нейните проблеми трябва да се занимават самите азиатци - в тч. и Русия като велика азиатска страна.

Външни сили нямат право да се месят в работите на континента, а всички спорни въпроси държавите е правилно да решават помежду си, като възпрепятстват на опитите да се залага на противоречията или даже да се тровят с тях. Именно в това е и главната цел на организацията, коята бе създадена преди 20 г и която провежда сега в Душанбе, столицата на Таджикистан своя САММИТ: Шанхайската организация за сътрудничество.

Днешният /бел.РодБг: вчерашният/ САММИТ на ШОС става първата очна среща /макар че президентите на Русия, Индия и Китай ще участват във видеовръзка - в обкръжението и на двамата има доста заболели от КОВИД/. Генералният секретар на ШОС: "Един пояс, един път" укрепват сътрудничеството в Евразия. Но значението на САММИТА от виртуалното участие на тримата ГОЛЕМИ в Азия: Путин, Си и Моди не намалява, в Душанбе са от страна на Русия Сергей Лавров, Сергей Шойгу и Николай Патрушев. Прогнозите на китайските и руските медии са за задълбочаване на сътрудничеството и елегантен анонс към Индия да не вярва на САЩ, чийто провал в Афганистан, а реално в Ирак, Мианмар и Сирия показва, че Вашингтон захвърля съюзвиците си.

Всъщност проблемите на САЩ в Азия възникнаха не при втурването в Афганистан през 2001 г, а още в 1996-та, когато "Шанхайската петорка" в състав Китай, Русия, Казахстан, Таджикистан и Киргизия. В 2001 г петорката стана "шесторка" /бел.РодБг - тук авторът с чувство за хумор напомня, че в руското образование шестицата е най-високата оценка/, присъедини се Узбекистан и отношенията се оформиха с договор.

Нещата не спряха дотук, все във вреда на САЩ - в средата на 10-те години на 21 век, когато напрежението в отношенията на Изтока и Запада премина към пряка конфронтация, ШОС започна да се разширява: в 2015 бяха присъединени Индия и Пакистан /тук ролята на Путин е лична, защото на политическия принцип за скачените съдове, той подобрява отношенията или с Индия, или с Пакистан, ако едната от двете по-сериозно флиртува с Вашингтон/. Но изглежда гвоздеят т.г. ще бъде превръщането на "осмицата" в "деветка: всички членки на ШОС са съгласни да включат все по-мощния икономически Иран в състава на организацията. Впрочем душанбинският САММИТ ще е дебют за иранския президент Ибрахим Раиси.

Все повече изчезват съмненията, че в ШОС ще влезе Афганистан, така организацията получава "десетка" - най-високата оценка в повечето спортове и рейтинги. Показателен е фактът, че новото талибанско ръководство покани за обявяването на правителството си и реални преговори официално 4 страни: Пакистан, Китай, Русия и Турция. Само нашите, гледащи в пъпа си прозападни доморасли политици, не забелязват реалното обединение на тази голяма азиатска, а в голяма степен и евразийска четворка. В района само Туркменистан не влиза в ШОС, но тази стран далече не е проамериканска.

В цяла Азия има два региона, които не влизат в ШОС, но се "примъкват" към него: това е Арабският свят, /той се разпростира и в Африка, където Китай и Русия, а вече и Турция изместват щатите/ и Юго-Източна Азия, обединена в АСЕАН. Но и с тези две групи ШОС има все по-сериозни отношения: за статус "наблюдател" претендират Виетнам, Камбоджа, Мианмар, както и арабските Сирия, Катар /особено, това е и в икономически интерес заради нейните свръхогромни запаси от газ/, Египет и Саудитска Арабия. Най-интересно е какво ще прави Турция, но като знаем нейната геополитическа игра "сядаме на два стола", тя ще избере ШОС, а не САЩ, предвид поддръжката на Америка за Израел.

Каквито и да са противоречията между тези държави, те осъзнават все повече: Азия е техният континент, а не територия за грабеж от западните колониални страни, които 5 века грабеха и окървавяваха не само Азия, а и целия свят.

Обобщил: Димитър КУНЕВ - Български и Словянски
Потребител:


Коментар: