Прегледи: 2057 - Коментари: 0
СВЕТОВЕН РУСКИ ПРОБИВ в производството на хелий

СВЕТОВЕН РУСКИ ПРОБИВ в производството на хелий

Българските медии тихомълком /по "евроатлантически" навик/ подминаха откриването на втория по големина в света Амурски газопреработвателен завод.

Освен че се намира непосредствено до Китай, което за пореден път показва военно-икономическото сътрудничество на двата политически колоса, това предприятие става най-голямото за производство на хелий на планетата. От тясна употреба във второстепенни отрасли, сега този газ става все по-важен и във все повече високи технологии, както се отбелязва в долната статия.

А ние заради заробилата ни западна "демокрация" в Българско с хелий пълним единствено детски балончета:

"ГАЗПРОМ" в сряда /10 юни/ откри Амурския газопреработвателен завод /АГПЗ/, който е вторият по производство от този тип в света.

Западната преса "добронамерено" се запита: "Не е ли напразен и показен този проект?" Опозиционните руски издания по сороски повториха: "Защо въобще й е на Русия толкова скъпо начинание, нали заради финансирането му "Газпром" сключи рекордна за себе си кредитна сделка от 11,6 млрд Евро /"А можеха да ги дадат на нуждаещи се!"/? Каква е, освен надуването на празнични балони, областта на приложение на "слънчевия газ" хелий?"

В самия "Газпром" от АГПЗ акцентът е за производство на хелий. При изпълнение на ежегодния план от 60 мир куб м хелий, заводът става световен лидер по добив на този газ. Планетата потребява 170 мил куб м в г, а търсенето в Русия не надхвърля 5 мил куб м. Затова първоначално сметките са за износ на хелий, най-вече в Азия, но и другаде. А и руската цена е по-изгодна от тази на САЩ и Катар.

Хелият влиза в състава на "изкуствения въздух" за водолазите, за медицински дихателни смеси. С помощта на хелий се установяват изтичания. Този инертен газ се използва и в космическите апарати за създаване на налягане в топливните силози.

Без хелий е невъзможно производството на оптични влакнести кабели и течнокристални екрани. Без течен хелий не може да се правят снимки от Магнитно-резонансната томография.

Течният хелий е необходим при изучаване но криогенни процеси, за изработване на андронен корайдер и други високотехнологични устройства във военното дело. Изучава се как течният хелий може да се прилага в енергетиката, за да се намалят загубите на еленергия и да се увеличава мощността.

Сега най-големи производители на хелий са САЩ, Катар и Алжир. Американският дял намалява, но все още е около половината в световния пазар. Катар има около една трета, Алжир – 10 %.

Русия имаше досега едва 3 % от световния дял, обаче АГПЗ може да произвежда 60 мил куб м за година. Толкова са произвели САЩ през 2019.

В "Газпром" изчислиха, че при такива обеми руският дял нараства на 30 % в световния, така да стане втори в света и дори до 2-3 г да надмине лидерите в този отрасъл – САЩ.

Обобщил: Димитър КУНЕВ – Български и Словянски
Потребител:


Коментар: