Прегледи: 1635 - Коментари: 1
Укрофашистите се самоизбиват, след като се предадоха в Донбас

Укрофашистите се самоизбиват, след като се предадоха в Донбас Укрофашистите се самоизбиват, след като се предадоха в Донбас

Кличко: Има убити при сблъсъците пред парламента в Киев
Това са млади момчета, които осигуряват реда в столицата, пише градоначалникът
Публикувано: 31 август 2015, 16,38

Кметът на Киев Виталий Кличко съобщи, че има загинали охранители при ожесточените сблъсъци пред Върховната Рада.

Митингът на протестиращите срещу поправките в Конституцията на страната прерасна в сблъсъци между демонстрантите и силите на реда. Около сто души са пострадали при ескалиралото напрежение. "Разполагаме с информация, че има загинали. Това са момчета, които осигуряват реда в Киев. Това са момчета от националната гвардия. Загинаха млади хора" - е заявил Кличко пред телевизия "112.Украина".

"За нас е важно да не се поддаваме на провокациите на политиканите, които, криейки се зад "борбата в името на Украйна", всъщност разрушават държавата. И цинично убиват украинските патриоти" - написа градоначалникът на страницата си във Фейсбук.

От рано сутринта в понеделник пред Върховната Рада се събраха радикални националисти и скандираха против реформата, веейки украински знамена. По обяд се чу силна експлозия. Според депутати по сградата на парламента е била хвърлена бойна граната. Гъст дим покри Площада на конституцията в центъра на Киев. Пострадалите, главно военнослужещи от Националната гвардия, викаха за помощ. Двама души са с опасност за живота, други са ранени в главите, очите, крайниците, съобщи "Нюзру".

Преди това демонстрантите повалиха загражденията пред парламента и напираха към сградата. Те мятаха бутилки, камъни и димки по силите на реда, отнемаха им палките и щитовете. Полицаите отговориха със сълзотворен газ и шумови гранати. Охраната успя да отцепи входа на парламента и депутати и журналисти останаха блокирани вътре.

Реформата дава повече правомощия на местните и областните съвети, по-специално на тези, които са в зоната, контролирана от проруските сепаратисти. Проектът разрешава създаването на така наречената "народна милиция".

Размириците избухнаха, докато депутатите гласуваха конституционна реформа, която дава повече власт на проруските сепаратистки райони Донецк и Луганск. 265 от 368 народни представители подкрепиха поправките на първо четене.

Вотът е в изпълнение на договорите от Минск.

/От: БЛИЦ.Бг/
Потребител:


Коментар:

1. Потребител: Трън в таза на ФАЩ     Дата: 2015-08-31 19:32:53    
Кървавият понеделник на Киев: 25-годишен гвардеец издъхна с разкъсан гръден кош.
Ранените при безредиците са 90, няколко от тях са в критично състояние.