Прегледи: 1561 - Коментари: 2
#Кой# забрани на българските вестници да пишат за катастрофата на Дау Джонс?

#Кой# забрани на българските вестници да пишат за катастрофата на Дау Джонс? #Кой# забрани на българските вестници да пишат за катастрофата на Дау Джонс?

Вчера, в края на боросовата търговия, се оказа, че Дау Джонс е паднал през деня с 205 и нещо пункта, но точно с 1,30 %.
/На снимката: Данните за Дау Джонс, основният борсов показател на Уол Стрийт, за периода до 24-ти, на 25-ти още по-надолу. Общо спадът е от 17600 да 15500 пункта, или с над 11 %. За българите, които не се интересуват от акции, това означава, че всеки американец е обеднял с 11 %./

Най-интересното за РодинаБг.ком е ЗАЩО българските вестници, ТВ и сайтове /вече много по-четени от вестниците/ НЕ обясняват какво става в борсата в Ню Йорк /а и в Шанхай, Токио и Мелбърн/. И най-важното: КОЙ е виновен или КАКВО причинява борсовия срив. И още по- НАЙ-важното КОЙ тайно, скрито или заплашително пречи българите да научат какво става в световната икономика, респективно: политика. Защото, както е известно, политиката е незаконна дъщеря на икономиката и то съвсем незаконна. И щом борсата на САЩ се срива с над 11 %, това ще се отрази неминуемо на реалния сектор, особено в промишлеността, която ще заработи на по-бавни обороти.

Не е случайно, че прогнозите за ръстта на американската икономика на всички сериозни американски икономически центрове и издания са - спад от 2,8 на 2%. Някой прозападен зомби оптимистично по холивудски маниер "хеппи енд" ще каже: Е, вие се оливате, това са само 0,8 %, при това от ръстта на икономиката. Но всеки истински познавач на икономическото пространство знае, че това означава истинска буря: повече банкови задължения, повече безработица, по-малки обороти, така всяка фирма ще преоценява поведението си. В цифри това е около "само" $ 150 млрд. Но това са провалени разчети на министерства, провалени договори за държавни пъръчки - изобщо една верига от последствия, която ще забатачи едва-едва възстановилата се от кризата 2008 - 2011 г американска икономика.

Ще дадем обратния пример - при $ 6,5 млрд БВП Русия ще има общ спад на икономиката от 2,8 на 3,3 %, с 0,5 % повече, но това ще са само $ 32 млрд. 5 пъти по-малко. Естествено, затруднения ще има, както и в Китай, но и двете страни са свикнали на по-суров живот, докато изнежените и живеещи в лукс /за сметка на бедните по света/ американци няма да приемат никакви ограничения. Нали това е американската "мечта" - пари и лукс.

Ето затова българските главни редактори са получили по "някакъв" начин изричната заповед да не пишат за проблемите на САЩ, че току-виж българите се замислили - "Щом Щатите изпадат в криза - защо тръгнахме с тях, че и им бършем задниците, макар че си слагат памперси след "Доналд Кук"?"
Потребител:


Коментар:

1. Потребител: Трън в таза на ФАЩ     Дата: 2015-08-26 09:11:51    
Двама военнослужещи от силите на НАТО в Афганистан са убити при нападение на хора, облечени в униформи на афганистанските сили за сигурност. Инцидентът се е случил в сряда рано сутринта в провинция Хелманд. Нападателите открили огън срещу автомобила на натовските военнослужещи на територията на военна база. При ответен огън нападателите, двама души, са били ликвидирани. Националността на загиналите военнослужещи от силите на НАТО в Афганистан не се посочва.

2. Потребител: Трън в таза на ФАЩ     Дата: 2015-08-26 23:55:14    
Борсовият индекс на САЩ Dow Jones Industrial Average, съставен от най-големите американски компании, за първи път в 119-годишната си история регистрира понижение от над 200 пункта за четвърта поредна сесия. Това се случи при закриването на борсовата сесия във вторник. Общо за четирите сесии индексът е загубил 1682 пункта. Предишното най-лошо положение на Dow Jones бе през 2008 г в началото на световната финансова криза.