Прегледи: 3873 - Коментари: 2
Русия е невинна, но Украйна не е най-виновна

Русия е невинна, но Украйна не е най-виновна

Основният аргумент, че в "газовия" спор между Русия и Украйна виновни са "хохолите" /подигравателно полско название за украинците - бел. ред./, е всъщност Белорусия.

Газ със същото налягане, все руски - свободно преминава през Белорусия, но украинците намират хиляди смешни оправдания, нападки, интриги, за да не пуснат за Европа синьото гориво. Ако причините за спирането на газта за Европа бяха в Русия, щеше да спре и потокът през Белорусия.


Разбира се, свръхважно е да се очертаят причините за украинската провокация срещу страните от Европа. Днес в Генералното консулство на Русия във Варна Зам.-председателят на Руската Държавна Дума Генадий Гудков даде специална Пресконференция за истинските причини за спирането на газопотока. Първо той изтъкна защо Русия няма изгода от спирането на доставките за Запада. Спря се на 3 основни:

1.Европа си плаща редовно сметките
2.За Русия Европа си оставя дългосрочен стратегически партньор
3.Няма противоречия за цената на газа между Европа и Русия

В прав текст, г-н Гудков оповести, че заради спрените доставки загубите на неговото правителство надхвърлят $ 1 млрд. И това е само от нетранспортирана газ до потребителите. Той наблегна и на другите щети - при затваряне на газови находища във всички случаи има огромни разходи за възстановяване на добива. А поради технологични причини - понякога някои находища изобщо не могат да бъдат отворени наново. Което е най-голямата "невидима" загуба за Русия.

Като цифри за добросъвестна Белорусия той оповести, че след затварянето на кранчетата от Украйна "Газпром" е удвоил обема на газта по този "северен" маршрут - от 55 мил куб м - на 110 мил куб м газ. Замшефът на Руската дума наблегна, че точно затова в "по-северните" европейски държави проблемите са били по-малко. Обратното - в южното направление затова са затваряни училища и детски градини, заводи и учреждения, затова в славянските и православните държави не е изключено съзнателно да се спира притокът на горивото. Което е по-евтино и удобно и за производство, и за отопление, и за битови нужди. Макар че всички държави в Европа са потърпевши.

Проблемът е, че през Украйна минава 80 % от износа на руски газ. Така е било още от времето на СССР, когато никой не е мислел, че начело на Украйна ще стоят антируски провокатори. + това Генадий Гудков подчерта, че точно от транзитните такси на руския газ са забогатели немалка група украински олигарси.

Разбира се, руският депутат, Председател на Комисията по сигурност в Думата, зам-шеф на опозиционната партия "Справедлива Русия" и зам-шеф на интерпарламентарната група "България - Русия" наблегна не само на очевидните кражби на Украйна, но и на циничното поведение и изказвания на нейни ръководители и дипломати. Защото като цифри Украйна е просто откраднала най-малко 3 млрд куб м газ. Точно толкова е необходим в тръбите на газопреносната мрежа на украинците, за да тече на запад. Той се нарича технологичен газ и тъкмо поради неговата липса няма транзит на синьото гориво и за България, и за ЕС.

А местният консул на Украйна - Гудков осоли с остри думи. Особено силно се възмути руснакът с типично славянски вид - едър, синеок, перчемлия - от циничното поведение на уж славянина. Който твърдял, че Украйна, за да ни спаси от руските провокации, щяла да дава по 2,5 мил куб м газ. Ясно е, че този газ е краден, оповести, г-н Гудков, защото Украйна няма собствени находища на суровината. А и само за работата на "Нефтохим-Лукойл" в Бургас за денонощие са необходими 8 мил куб м. Тези 2,5 мил, които Украйна назовава свои, са откраднати от Русия - а за България ще стигнат само за 15 - 20 мин за потребителите да си стоплят кафе и сварят яйце, защото за 15 - 20 мин не може да се затопли ни училище, ни жилище.

На провокативните въпроси, че Русия свършвала газта си, затова спирала притока, той отвърна - Ние имаме дългосрочни договори и напротив, предпочитаме да изнасяме газ, а не нефт. При сегашните темпове имаме нефт за 80 - 100 г, а имаме газ за много повече от 1000 г. Само новооткритото находище в Ямалския полуостров /най-северната част на Западен Сибир, като източните части не са доизследвани/ стига за 250 г - за нас и Европа.

Накрая, без да бъде достатъчно остър и осъдителен за Европа, снизходително ги разкритикува, че са твърде меки за кражбите и престъпленията на Украйна. Която Русия впрочем вече съди в съответния оторизиран юридически орган в Страсбург. Като пожела на българи и фирми също да осъдят Украйна и си вземат своето. Той беше категоричен, че Украйна не би се решила да спре газта и да си направи харакири - икономически и политически. Г-н Гудков ни насочи към американската СиЕнЕн, които праскат всеки час антируски лъжи. Слава Богу, че Европа си знае интереса, но лошо е, че се съобразява не със своите, а слугува и на САЩ. Които са единствените, спечелили дотук от конфликта, който сами са предизвикали.

Има и още една причина Европа да не е доволна от Украйна. Защото - ако Киев плаща по-малко за руската газ - то европейската икономика ще бъде по-неконкурентоспособна. А от това ще печелят американските собственици на "украински" фирми. Абе, САЩ се опитват да извършат поредната "спасителна" за тях кражба в условията на криза, която те сами предизвикаха от алчност и некадърност.

Затова изводите са очевидни: Русия е абсолютно невинна, основните виновници САЩ използват славянска Украйна като собствена изтривалка. Е, не е толокова прост украинският народ и рано или късно ще му дойде акълът. За да изгони гадните янки, както ги прогониха от цяла Латинска Америка и почти цяла Азия и Африка.

Ще прогоним крадливия чичо Сам и ние.

2009 г
Потребител:


Коментар:

1. Потребител: Надъхан     Дата: 2009-01-19 14:32:54    
Ами те Виктор Юшченко и Юлия Тимошенко се борят кой да е най-богатият в Украйна. А обикновените украинци са жертвените овце. А и ние, не толкова кирилива Европа.

2. Потребител: Кариеристът     Дата: 2009-02-06 01:41:46    
Колко струва една кариера с руски рубли? Или само бутилка водка? Я по-добре уиски.