Прегледи: 2726 - Коментари: 0
МЕНСА - хубаво, но скъпо

МЕНСА - хубаво, но скъпо

ДНЕС на ул "Македония" № 155 във Варна от 16,30 откриха новата учебна година за деца и тийнейджъри.

В момента се предвиждат 3 групи по 18 хлапета, на възраст от 3-ти до 8-ми клас. Влиза се с изпит - тест, по определени за съответната възраст задачки. Те не са като училищните в по-голямата си част, а целят да се откроят личната прецизност и изобретателвост.

Шефът на варненската МЕНСА Иван Петров оповести пред медиите, че днес започва тяхната учебна година 2008/09. Особеното е, че има около 150 кандидати, но не всички влизат, защото тестът отбира най-подходящите. Всъщност годишната такса за дете е 100 лв - видяхме числото на фактурите, а и родители го потвърдиха. И тук е социалната несправедливост! Ако едно дете е умно, но родителите му не могат да отделят тези - за някои никакви, но за други сериозни пари - талантливото дете ще остане извън подходящата си среда.

А че е така, споделят тийнейджъри, които са втора година: "Интересно и приятно ни е. Общуваме с деца, с които можем да правим интересни неща заедно." За съжаление я нямаше г-жа Мария Несторова, която е и шеф на детската секция на варненската МЕНСА. 100-те лева са нищо за предлаганата програма. Децата освен логически и пр. неучебни задачи се занимават с конна езда, скално катерене и пр. 54 деца по 100 лв са 5400 - няма да стигнат и за 1/2 от тоалетната на някой олигарх. Тъкмо затова въпросът е - Как да се помогне на талантливите, но небогати деца? Или чрез европроекти или чрез регионални, където Общинският съвет или самата община да отпуснат смешната сумичка.

Вината е и на варненската МЕНСА, но и на местните управници. Защото Младежкият дом върши работа, но неправителствените общества са и по избор. А децата са все наши - варненски и преди всичко български. А родителите чакаха пред препълнената с дечица зала и трепереха - дано рожбите им попаднат на доброто за тях място!

Все пак - неизмеримо по-добре е нашите хлапета да общуват на интелектуално-спортни теми, отколкото да блъскат клавишите на компютрите с игри, пълни с насилие и хазарски манипулации!
Потребител:


Коментар: