Прегледи: 1837 - Коментари: 1
Българи от чужбина се състезават в Каварна

Българи от чужбина се състезават в Каварна

НационалистБг.ком публикува материал на пресцентъра на община Каварна за една чудесна националистическа идея:

150 деца от Западните покрайнини участват в "Спартакиада – 2010" в Каварна

Спартакиада за български младежи, живеещи в чужбина, бе открита днес в Каварна на празника на града – Гергьовден. Над 150 деца на възраст между 12 и 14 години от български училища в Молдова, Сърбия, Румъния, Албания, както и от България ще се състезават в следващите два дни в спортовете футбол, волейбол и баскетбол. Събитието се провежда в рамките на Националната кампания "Аз обичам спорта" на Министерството на физическото възпитание и спорта и Българския спортен тотализатор, която тече през целия май – Месец на българския спорт.

Спартакиадата се организира от Министерството на физическото възпитание и спорта и Държавната агенция за българите, живеещи в чужбина, съвместно с общините Каварна и Банско. "Инициативата за провеждането на това спортно събитие е на Министерството на физическото възпитание и спорта и стана възможно благодарение на контактите на министър Свилен Нейков с общините Каварна и Банско, каза при откриването на "Спартакиада – 2010" Райна Манджукова – председател на Държавната агенция за българите в чужбина. – Целта ни е българските деца от Западните покрайнини за се запознаят тук у нас и да знаят, че са българи. Искаме чрез спорт да стимулираме приятелството и сътрудничеството с нашите сънародници".

При откриването на спартакиадата и срещата с журналисти днес ръководителите и учителите на участниците бяха видимо развълнувани и благодариха за реализирането на тази благородна инициатива. Бойко Димитров – преподавател в училището в Босилеград, изрази благодарността си към министър Свилен Нейков, който е бил негов преподавател в Националната спортна академия "Васил Левски".


В програмата на спартакиадата са включени волейболни, баскетболни и футболни турнири, както и демонстративни мачове между победителите в отделните спортове и отбори на домакините от Каварна. На децата е осигурено безплатно посещение на делфинариума във Варна. Те ще видят и нос Калиакра.

Официалното закриване на "Спартакиада – 2010" ще бъде на 8-ми май на стадиона в Каварна. Победителите ще бъдат наградени лично от доц. Лазар Каменов – заместник-министър на физическото възпитание и спорта, Райна Манджукова – председател на ДАБЧужбина и кмета Цонко Цонев.Потребител:


Коментар:

1. Потребител: Потребител     Дата: 2010-05-08 20:35:59    
Победителят в маратона не е кениец, а финландец. Нкуруи е роден в Кения, но се състезава за Финландия, всички медии го пишат кениец, ега ти спортната журналистика.