Прегледи: 8212 - Коментари: 0
Зала за хора с увреждания "Стела Енева"

Зала за хора с увреждания "Стела Енева" Зала за хора с увреждания "Стела Енева"

Днес, от 11,30 в жк "Възраждане" 3 във Варна с Химна на Република България бе открита уникална фитнес/спортна зала.

Самата постройка е специфична, защото е първата в България - предназначена за подготовка и възстановяване на спортисти и изобщо хора с увреждания. Естествено, при желание може да се ползва и от "нормални" спортисти и граждани, но предимствата и преференциите са за хората с проблеми.

Основният двигател, без който - както стана абсолютно ясно - нямаше да има зала, е вицеолимпийската шампионка на гюле от Параолимпийските игри в Пекин '08 Стела Енева.

Идеята възниква в момичето през 2006 г, когато вижда подобно съоръжение във Франция. Самата Стела сподели, че слага бариера за пречките и трудностите, през които е минала - защото залата е вече готова и сега е щастлива. "Вълнувам се, както в Пекин, на Параолимпиадата" - сподели радостно и гордо развълнуваната дама.

Основните "помагачи" за днешния празник и на хората с увреждания, и за жителите на "Възраждане" са Областната управа - дала безвъзмездно самото помещение през 2006 г /тогава май Кандиларов бе областен управител/, Агенцията за младежта и спорта през управлението на Весела Лечева - която дава 50 хил лв + Община Варна, дала още 50 хил лв. Общо цената на залата е само 120 хил лв, заедно със съоръженията, някои от които съвсем специфични за хора с проблеми.

Събитието откри спортния коментатор от Радио Варна Румен Генов, кратки слова произнесоха самата Стела Енева, после Кметът Кирил Йорданов, после Илия Лалов - шеф на Асоциацията на хората с увреждания.

Най-куриозният момент беше свързан отново с Димо Момиров, бившия шеф на Съдийската комисия в Българския футболен съюз. Той трябваше да замести шефа си - Министъра на Физическото възпитание и спорта доц. Свилен Нейков. Както каза футболният съдия - "всички искаме да играем футбол, та така г-н Нейков си е скъсал менискуса и аз трябва да поднеса Поздравителен адрес от негово име".

Трябва да кажем, че залата е с около 100 кв.м. ефективна площ за уреди, кокетна е, не само защото е нова, а защото хората с увреждания с наслада и под диктовката на шефката на Клуб "Атлант" - самата Стела Енева - се справяха с фитнес-уредите.

Вицеолимпийската шампионка сподели, че възнамерява да оборудва поле за тласкате на гюле и тенис-корт специално за хората с увреждания до самата зала. И да обучи поне двама олимпийци, които да я надминат на параолимпийски игри.

Да отбележим и акцента в кратката реч на Кмета: "Радвам се, че във Варна има "Спорт за всички", в това отношение градът ни е национален еталон. Това е първата зала за хора с проблеми в България. Да е честита!"

НационалистБг.ком не е почитател на излишното внимание към хората с увреждания, в 90 % от случаите то е показност, манипулация или лъжливо съчувствие. В случая не е така, най-вече защото инициативата за залата е на Стела Енева и хората от нейния Клуб "Атлант" /това "евроантлантическо" гъзомийско име не ни хареса, по-добре е да бъде Раковски или Бенковски, а не чуждопоклонническо/.

А да добавим - националното знаме бе издигнато по време на изпълнението на Химна от Александър Стоянов - заел 15-то място на Параолимпиадата тази зима във Ванкувър, едно от най-предните места, заети от български спортист.

Не за да омаловажим усилията му - но на всяка цена държим да отбележим, че подготвените ни преди 10 ноември зимни и летни олицпийци смятаха 15-то място за провал, защото носеха медали, вкл. и златни за Родината. Да се надяваме, че това "кокиче" в затъналия в блатото днес български спорт /скъсал менискус, както и министърът му/, пак ще ни кара като българи да се гордеем с Отечеството си, като беше през "Байтошово" време.
Потребител:


Коментар: