Прегледи: 2251 - Коментари: 0
Зам.-кметът изтегли жребия за "Спешъл Олимпикс"

Зам.-кметът изтегли жребия за "Спешъл Олимпикс"

Днес от 15,00 в Община Варна бе теглен жребият за варненската участничка в Европейската Олимпиадата за хора с умствени недостатъци, известна с английското си произнасяне "Спешъл Олимпикс" /както върви светът скоро ще произнасяме името на китайски/.

Самото теглене стана точ в точ по регламента на състезанието, което ще се проведе в полската столица Варшава от 15 до 24 септември т.г. Присъства специално поканена нотариуска, която 4 пъти питахме за името, но сме сигурни само за собственото - Илияна. Можем да намерим в Интернет фамилията /Маджунова/, но можеше и да не я кажем, защото все пак, когато един нотариус участва в обществена церемония, макар и в качеството си на юрист - редно е да е ясен пред медиите.

В голяма стъклена купа бяха поставени 5 сгънати тесни листчета с петте имена на евентуалните участнички. След като ги разбърка, зам.-кметът на община Варна Коста Базитов, в случая и.д. кмет, изтегли първото листче. По регламент - това беше и единствената участничка - Валентина Койчева Петрова от специализирания Център към VІІ-мо СОУ "Найден Геров". Останалите 4 кандидат-участнички бяха от Помощното училище "Братя Миладинови". В регламента влизаше изричното условие, участничките да са навършили 16 години, а на листчето на Валентина пишеше рождената дата - 26.01. 1990 - Валентина ще бъде варненската участничка в "Специалната Олимпиада" от 20-те квоти за България. Като резерва, както беше отбелязано в изпратения от Организационния комитет на варшавското състезание, зам.-кметът изтегли листчето на Илияна Веселинова Цветкова от Помощното училище.

Самите състезания ще бъдат в спортовете лека атлетика, обединен баскетбол, бадминтон и боулинг, а едната от двете изтеглени варненки ще участва в състезанията по лека атлетика. И двете са спортистки в тази дисциплина. Чрез спорта Европейските младежки игри "2010 ще отпразнуват постиженията на хора с интелектуални затруднения и ще формират една нова визия на приемане. Варшава очаква повече от 1600 състезатели с интелектуални затруднения от 57 страни в 9 спорта, 600 треньора, 2000 доброволци и над 200 официални лица, хиляди семейства, приятели, зрители и журналисти от Европа.

Представителка на Помощното училище бе Недялка Василева, а на "Найден Геров" - Мая Широкова, които следяха за справедливост и от страна на учебните заведения.

Репортерът на националистБг.ком при излизането си от жребия попадна в асансьора от 14-тия етаж до 1-вия с нотариуската, която присъства на тегленето. Тя прояви съмнение, че състезателките могат да разберат всичко от това, което ще се случи във Варшава, "доколкото ги познавам, не мисля, че са наясно" - сподели тя. Репортерът ни каза само това: "Със сигурност ще почувстват състезанието."

Този недълъг разговор е повод за разговор в българското общество - Има ли смисъл от подобни състезания, ако самите участници не разбират какво се случва? Защото не е редно да робуваме на евроглупашки мероприятия, а да разсъдим най-честно и пълноценно -

Кое е доброто за България и човека?
Потребител:


Коментар: