Прегледи: 7277 - Коментари: 0
Адмирал Ушаков, Калиакра и България

Адмирал Ушаков, Калиакра и България

Вчера, 30 август бе празника на ВМФ на Русия .

Бяха положени венци на паметника на Св. Адмирал Фьодор Ушаков / анонизиран за светец от Руската Православна Църква/. Но малко история !

Битката при нос Калиакра е последната морска битка от Руско-турската война от 1787-1792 г. Тя се провежда на 11 август 1791 г. близо до бреговете на днешна Северна България в Черно море. Никоя от страните не губи кораб, но османците след това напускат към Константинопол.

Руският флот, който е под ръководството на Фьодор Ушаков и се състои от 15 линейни кораба и 2 фрегати /990 оръдия/ и някои малки кораба, отплава от Севастопол на 8 август. Към обяд на 11 август срещат османско-алжирската флота под ръководството на Хюсеин паша. Тя се състои от 18 линейни кораба и 17 фрегати /1500 – 1600 оръдия№ и няколко по-малки кораби на котва на юг от нос Калиакра. Флотата на Ушаков плава в 3 колони на североизток между османската флота и носа въпреки наличието на няколко оръдия там.

Саид Али, командващият алжирските кораби, изтегля котвата и отплава на изток, последван от Хюсеин паша с 18 кораба. Руснаците тогава се обръщат на юг по курс изток-юг-изток и са построени в линия. Саид Али на предната линия се опитва да измами авангарда на руснаците, но Ушаков го атакува, когато останалата част от руската флота наближава. Това става в 16,45 ч. Постепенно турците се обръщат на юг и, когато спусналата се нощ слага край на битката в 20,30 и те побягват към Конснтантинопол.

Руските загуби са 17 убити и 28 ранени, а корабът "Св. Александър Невски" е повреден. Маневрите, използвани от Ушаков в битката при нос Калиакра, впоследствие са успешно използвани от британския вицеадмирал Хорацио Нелсън в битката при Нил /1798/ и битката при Трафалгар /1805/.

След тази битка все по силно е усещането у Българския Народ за Освобождението от турско робство и че помощта е близо и ще дойде от Дядо Иван - Русия !

Текст и снимки: Редакцията на "RodinaBG.com"
Потребител:


Коментар: