Прегледи: 6411 - Коментари: 0
"ПРИМОРЦИ В АТАКА" - нова книга за Варненския Приморски полк

"ПРИМОРЦИ В АТАКА" - нова книга за Варненския Приморски полк "ПРИМОРЦИ В АТАКА" - нова книга за Варненския Приморски полк

Историкът-изследовател от Регионалния исторически музей във Варна и специалист по нова история история Траян Димитров /вдясно на снимката/ и учителят по история Симеон Кулиш /вляво на горната снимка/ издадоха Втора книга, посветена на Варненския Приморски полк.

Промоцията на "Приморци в атака" се състоя на 12 декември в Музея за история на Варна, който се намира непосредствено до т.нар. "Малки терми" /сиреч за простолюдието/ до Пристанище Варна. За такова културно и научно събитие посещението бе завидно /на долната снимка/.

Самото издание е създадено изцяло по модела на високата наука - с цитиране на всички източници, но заедно с това изтъква най-емоционалните моменти в Житието на един от най-великите, ако не и най-великия от българските полкове през Балканската, Втората Балканска /Медусъюзническата/ и Първата световна война. Наситена с фотоси за времето преди, по време и след битките, книгата е свежо цвете в проевропейската гнилост на българските историци, тънко заразени от "Америка срещу Българско" и пр. НПО-та.

Вълнумащи са откъси от публикавани тогава писма на войници, командири и близки, а и новооткрити в гардероби и скринове на варненски родове. Акцентът е в ПРЕВЕЛИКИЯ ентусиазъм на отиващите на фронта, както и участието в грандиозните битки при Дойран и Одрин.

Христо Янев от дружество "Традиция" беше застанал до масата на авторите, съпроводен от фелдфебел и двама войници - облечени точно по оригиналните военни униформи - с паласки, ордени, колани с токи, шапки и оръжия от войните в началото на ХХ-ти век.

Публиката на събитието бе очевидно патриотично и националистически настроена и подканваше Траян и Симеон да се спрат на най-ярките сражения, нямаше соросоидчета и глобалистчета.

Снимки: Дилян Григоров, стар член на партия "Възраждане"
Потребител:


Коментар: