Прегледи: 2121 - Коментари: 0
ЕРДОГАН: Купуваме руски С-400, САЩ не ни дават Patriot

ЕРДОГАН: Купуваме руски С-400, САЩ не ни дават Patriot

Ердоган обясни защо Турция закупи руските С-400

Долната статия показва как Турция защитава националните си интереси без да се интересува особено от заплахите на "хегемона" САЩ:

Ердоган: Турция принудено купи С-400, тъй като САЩ не продаваха Patriot
Четете в ria.ru

ВАШИНГТОН, 30 септември: РИА Новости. На Турция не би се налагало да закупи от Русия С-400, ако САЩ ни бяха продали комплекси Patriot, пише New York Times с позоваване на президента на страната Реджеп Ердоган от интервю, взето по време на ежегодната сесия на Генералната Асамблея на ООН.

Сделката с Москва остава един от основните дразнители в американо-турските отношения, тя стана повод за разширяване на санкциите и ограничаване на военно-техническото сътрудничество между партньорите от НАТО. "Аз мисля, това си струваше… Ние сме в правото си да укрепваме нашата отбрана както ние мислим" – подчерта главата на държавата.

При това той отбеляза, че Анкара се застъпва за подобряване на отношенията с Вашингтон. През декември 2018 г Държавният департамент на ОДОБРИ продажба на Турция на комплексите Патриот на сума $ 3,5 млрд. Анкара тогава помоли сделката да се съпроводи с технически задължения от страна на американците, но властите в Щатите оставиха този въпрос по усмотрение на компаниите-производители. По данни на медиите, става дума за предаване на технологии.

В това време Турция вече сключи дотовор с Русия за полкови комплект С-400, който вече достави през есента на 2019 г. Вашингтон изиска от Анкара да се откаже от руските системи в полза на щатските Патриот, като отмени продажбата на най-новите изтребители F-35 и въведе санкции на ръководителите на отбранително-промишления комплекс по закона CAATSA /"За противодействие на противниците на Америка посредстом санкции"/.

В края на август Ердоган заяви, че не се съмнява в покупката от Русия на втори полк С-400.

Допълнение от обобщителя Димитър КУНЕВ – Български и Словянски:
Разликата между НАТО-България и НАТО-Турция е, че на нас съюзникът САЩ ни продава престари като технология F-16, а на Турция пренови F-35.
Потребител:


Коментар: