Прегледи: 1592 - Коментари: 0
ОЦЕНКА на българските футболни клубове в Евротурнирите 2021/22

ОЦЕНКА на българските футболни клубове в Евротурнирите 2021/22

Във футбола в крайна сметка най-важни са цифрите.

Затова започваме с тях: дотук, преди груповата фаза родните отбори са спечелили 23 точки /с 3 повече от крайно получените през предния сезон/. Отново имаме 2 отбора в групите, но този път вместо в Лига Европа, Лудогорец и пак там, а ЦСКА – в Купата на Конференциите, на стъпало по-ниско.

По наша оценка, освен 3-те точки в повече, има още едно важно постижение: разградчани елиминираха Олимпиакос, който е редовен участник в Шампионската лига. На второ място поставяме като спортен резултат успеха на ЦСКА над Виктория Пилзен от Чехия, носители на Купата на Чехия т.г, които са били участници в Шампионска лига и редовни в Лига Европа.

Веднага ще отбележим, че УЕФА дискриминира отборите от Източна Европа, като създаде най-евтино платения турнир на Конференциите. Така, ако не Локомотив Пловдив, то ЦСКА пропуска не на спортното поле, а по административно решение, абсолютно бюрократично, възможността да повтори позициите си от миналата година.

Ето и спечелените точки от родните отбори:
Лудогорец – 11 – обща оценка много добър /5/
ЦСКА – 9 – обща оценка много добър /5/
Локомотив Пловдив – 3 – обща оценка среден /3/
Арда – 0, макар и дебютанти, не са оправдани – оценка слаб /2/.

Така ОБЩАТА оценка на българските клубове е до момента добър /3,75/, което почти изцяло съвпада с извоювания дотук общ коефициент за България в класирането за Евротурнирите. Според УЕФА той е 3,70. Ние заемаме 23-то място в общата таблица от общо 49 участници.

Разбира се, на лудите и червените предстоят поне по 6 срещи в груповите фази до Нова година, така че българските запалянковци ще се нагледат на футбол, ще видят и много добри, възможно и отлични отбори, в зависимост от предстоящия днес, 27 август жребий.

Да пожелаем успех на шампиона Лудогорец и носителя на Купата на Българско ЦСКА-София, защото и двата български клубни тимове доказаха досега най-малко равнище на средна и над средната европейска класа.

Димитър КУНЕВ – Български и Словянски

Снимка: от личния архив на РодинаБг.ком

Потребител:


Коментар: