Прегледи: 1490 - Коментари: 0
КРИС ХЪДЖЕС: РАЗПАДЪТ НА САЩ-ИМПЕРИЯТА

КРИС ХЪДЖЕС: РАЗПАДЪТ НА САЩ-ИМПЕРИЯТА

В основата на военните и геополитическите грешки на САЩ стои икономически факт.

На снимката на РодинаБг.ком: Командващ от ВМС сили на САЩ на посещение на Кмета на Варна

Известно е, че политиката е следствие на икономиката. Аз /Бел.РодБг: Димитър Кунев/ имам един комично-свръсериозен израз: Политиката е незаконна, ама съвсем незаконна дъщеря на икономиката.

В периода от 1995 до 2020 г Вашингтон от 31 % от световния дял в Промишления продукт /СБПП/ спада на 19,5 %. При това, за да защити своите геополитически и геоикономически позиции американските правителства увеличават постоянно бюджета на Пентагона. Долната статия показва как точна заради спадналата икономическа мощ щатите търпят поражения в Азия, Африка, Близкия и Далечния Изток и дори в близката им Латинска Америка.

Въпреки увеличения до над $711 млрд военен бюджет, вашингтонските нотабили загубиха военностратегическото си превъзходство над Русия, особено след масовото поризводство на хиперзвукови ядрени руски ракети, а и Китай достига военната мощ на САЩ с изравненото икономическо развитие с Америка. При това, Поднебесната империя заема все повече икономически пунктове, превръщащи се и във военни бази в Африка, Латинска Америка, Индийския и Тихия океан.

Има още една, субективна американска причина САЩ да губят своите позиции по света. Това са, по израза на анализатора Крис Хъджес, т.нар. "либерални интервенти", които "продуцират" революции, модерно наречени "цветни". Тези либерални интервенти, ползващи и изцяло политизираните вече пребаналности на Холивуд, създадоха не ред и демокрация, а граждански войни, които доведоха до милиони убити:

Автор: Игор Сипкин
От: consortiumnews.com

Ръководството на САЩ се спъва от едно към друго военно поражение и тази траектория повтаря печалните финали на всички истирически имперски държави.

Поражението на Америка в Афганистан /вашингтонските анализатори не си взеха поука от грешките на СССР там/ стана една от редицата катастрофични военни грешки, които предвещават сигурната гибел на американската империя. С полуизключението на първата война в Персийския залив, която се водеше основно от механизирани подразделения в откритата пустиня, които "мъдро" окупираха Ирак /уж заради забранени химически и ядрени оръжия на Саддам/, политическото и военното ръководство на Съединените щати се спъваше от едно към друго военно фиаско:

Корея, Виетнам, Камбоджа, Лаос, Афганистан, Ирак, Ливан, Сирия, Либия.

/Бел.РодБг: В Либия управляват протурски и проруски лидери, във Виетнам САЩ се борят за влияние с Русия и Китай, в Сирия опитите да се свали Асад завършиха с военна победа на Русия над проамериканските уждемократични джихадисти, в Ирак Русия има договори за ползване на повече нефтени кладенци от САЩ ит.н./

Траекторията на военното фиаско на Вашингтон отразява печалния край на Руската, Френската, Британска, Нидерландската, Османската, Хабсбургската, Австро-Унгарската, Испанската, Португалската и Съветската империи. Незовисимо от това, че всяка от тях се разпадаше заради свои особености, всички са показвали същите белези, при които сега се разпада /малко или много, изберете си Вие, читатели/ САЩ-империята.

Десетилетните войни в Близкия Изток и Средния Изток, свръхвеликата стратегическа и икономическа грешка в американската история оставяха след себе си неуспяващи една след друга държави. И пак - никой от управляващите републиканци и особено демократи не понесе отговорност.

Т.г. военният бюджет на САЩ е с 11,3 повече от 2020, а за 2022 се предвижда увеличение с още 1,6 %. Раздутият военен бюджет, както обяснява Сеймър Мелмън в книгата си "Перманентната военна икономика", е само за да не фалира Америка, но при печатането на все повече непокрити със стоки долари и все по-увеличаващи се държавен и корпоративни дългове.

Либералните интервенти парадират с хуманитарни "идеи", но цивилните жертви в окупираните страни /а и на американски военни/ се увеличават. Същите тези либерални интервенти усилват изкуствено противопоставянето с Китай и Русия, но санкциите срещу тях направиха тези два основни колосни опоненти на САЩ по-силни и по-независими.

Етническият шовинизъм на Америка, особено очевиден в продукцията на Холивуд, срещу славяни, китайци, араби и пр всъщност засилва антиамерикнаските настроения по света. Прокламацията на "висши" качества в американския народ /Бел.РодБг: Който с нищо не е виновен за авантюрите на корпоративния управляващ САЩ капитал./ напомня твърде много подобни "акции" в Хитлерова Германия. Изкуствено подгряваният конфликт между черни и бели в Америка е резултат именно от самонадувания американски шовинизъм: Който сее ветрове, пожънва бури, а вече и вътрешноетнически урагани.

Сегашното наше НС няма никакво реално, да не говорим за модерно геостратегическо виждане. Дано не се окаже в близко, а и в най-близко бъдеще, че заради 4 САЩ-военни бази у нас, ще си останем най-бедната държава в Европа, а не е изключено и да изчезнем от картата на света.

Да обобщим: Както преди 65 мил г са загинали динозаврите, така загиват и империите.

Съединил гледните точки: Димитър КУНЕВ - Български и Словянски
Потребител:


Коментар: