Прегледи: 3885 - Коментари: 0
Русия създава хибриден ядрено-термоядрен реактор в Сибир

Русия създава хибриден ядрено-термоядрен реактор в Сибир

В Русия, по-точно в Сибир, в Университета в град Томск разработиха хибрид на ядрен и термоядрен реактори

Снимка: © Depositphotos / fineart

Българските доморасли русофоби имат "странния" навик, който в основата си е расистки и ксенофобски, да изпращат почитателите на руския гений в Сибир.

Пиша "странно", защото все повече в няколко града в могъщата Сибир /Бел.Род.Бг: На руски Сибир е от ж.р./, стават световни открития. Например, ваксината "Спутник-5" бе създадена в Новосибирск, а първият проект за хибриден ядрено-термоядрен реактор е направен в Томск. Т.е. - Русия не води хибридна война със Запада, обратното е, но пък Русия създава хибридни научни проекти, които изпреварват западната технологична мисъл.

И ако все пак Новосибирск е милион и половина жители, Томск е не по-голям от Варна. Но! Във Варна имаме 5! Университета, но заради западното икономическо, научно и културно робство, в Българско не се създава нищо, което да е на световно конкурентно равнище. Особено в науката и в прилагането й в практиката. Ето и статия за грандиозното изобретенияе на руските учени:

МОСКВА, 6 април — РИА Новости.:
Специалисти от Томския политехнически университет съвместно с други руски учени създадоха и изпитаха термоядрен компонент на уникален хибриден ядрено-термоядрен реактор.

Резултатите от работата им са публикувани в списание Nuclear Engineering and Technology. Както обясняват авторите на изследването, хибридните реакторни системи или системи "синтез-делене", обединяват надеждността на обикновените реактори на ядрено делене и икономичността и екологичната безопасност на термоядрената енергетика.

Тези системи се състоят от източника на термоядрени неутрони и активна зона /т.нар. бланкет/, в който протича деленето на тежките ядра. За топливо служи смес от торий и оръжеен плутоний.

Торият, по думите на учените, сам не може да е източник на енергия, но пък от него се образува уран-233, чието натрупване в активната зона увеличава трайността на топливния цикъл. Замяната с торий на уран-238, който се прилага в обикновените реактори на делене, позволява силно да се намали обема на радиоактивните отпадъци.

"В плазмата йоните на деутерия и трития се сблъскват един с друг, обединяват се в ядра на хелий с отделяне на високоенергийни неутрони. Те постъпват от вакуумната камера в бланкета в импулсен режим, като поддържат деленето на тежките ядра, което дава и основната енергия. Кардиналното различие на хибридната система е в това, че ядреният материал на се намира в критичното състояние, както е в традиционния реактор, а в съвсем предкритичен момент, който изключва възможността за неконтролируема верижна реакция" - обяснява доцентът от отделението на ядрено-топливния цикъл на Томския политехнически институт /ТПУ/ Сергей Беденко.

По думите на учения, енергията, която се отделя при деленето, се отвежда с хелиеви преносители. Подгретият до примерно 730 градуса Целзий хелий, при включване на газотурбинното устройство и електрогенератор може да се използва не само за производство на еленергия, но и на водород по метода на парова конверсия на метан.

Разработеният хибриден реактор се отличава с компактни и сравнително малки размери, с мощност около 100 МВт и способността да работи без презараждане над 8 г. /Бел.РодБг: Обикновено сега реакторите сменят гориво на 2-3 г./ По мнението на учените той може да се прилага в труднодостъпни райони и да произвежда еленергия, топлина и екологически чисто водородно гориво.

Концепцията за ториев хибриден реактор е предложен през 2019 г колектив от учени от ТПУ, Всеросийския научно-изследователски институт по техническа физика "Г.И. Будкер" на Сибирското отделение на РАН /Руската академия на науките/, в рамките на Руския фонд за фундаментални изследвания. Това става в Русия.

А в Българско, където имахме постижения във фундаменталните науки на световно равнище, тези учени бяха обидени като "феодални старци" - това по нареждане на ЦРУ!

Обобщил: Димитър КУНЕВ - Български и Словянснки
Потребител:


Коментар: