Прегледи: 1068 - Коментари: 0
ЕВРОПА намери виновника за проблемите си, била РУСИЯ

ЕВРОПА намери виновника за проблемите си, била РУСИЯ

На 3 МАРТ си спомняме за Освободителката Русия по нов, но пак така братски начин:

На снимката на РодинаБг: Пред гарата в Бремен

Коронавирусът разголи /почти/ изцяло проблемите на Европейския съюз. Локдауните и дори не така големите ограничения доведоха до икономически, финансов, морален срив, а липсата на заетост стана бич за населението. Десетки хиляди работници и специалисти от Източна Европа бяха съкратени и се върнаха в държавите си, а "нямало" дискриминация по работно място.

Проблемът с ваксините пък беше черешката на тортата - западните фармацевтични и химически компании не могат да задоволят и 15 % от нуждите на хората, въпреки че заявяваха за огромни капацитети. На тоя фон хитреците-бюрократи от Брюксел се хванаха за главите и затърсиха оправдание. И веднага, по стар навик, от времето на Наполеон, Хитлер, Чърчил го посочиха с изцапания си с човешка кръв покозалец - Русия:

На изслушване от Специалния комитет на Европарламента за чуждо вмешателство в демократичните процеси в ЕС, главата на европейската дипломация Жозеф Борел обвини Русия в кампания за дезинформация.

Тя, по негово твърдение, е насочена на очерняне на демокрацията в Европа и отслабване на международното сътрудничество в условията на продължаваща пандемия. Борел подчерта за особената опасност от лъжлива или въвеждаща в заблуда информация /Бел.РодБг: Сякаш бялото е черно, според него!/ "Ние видяхме как прокремълските канали разпространяват твърдения за това, че да се носят маски е безполезно /Бел.РодБг: Такова нещо не се прави, но и там има лекари като доц. Мангъров, то и на Запад ги има./ или подгряват гласовете против локдауни" - заявява той. Сега, по мнението на дипломата, на пръв план излиза "ваксинната" дипломация на Москва, която, от друга страна, се опитва да дискредитира западните препарати и производители. А от друга - превъзнася и активно "придвижва" собствените разработки.

Безпокойствиета на чиновника е разбираемо. Докато в Русия животът за мнозинството хора се върна в нормален режим с мин неудобства, а властите все повече отменят въведените заради пандемията ограничения, в Европа тръгва нова вълна от карантинни ожесточавания. Във Финландия има режим на Извънредно положение. В Чехия като № 1 в Европа по заболеваемост хората нямат право да напускат местата на живеене. В Италия не можеш да напуснеш провинцията, в която живееш. В Българско отвориха заведенията, ама казаха, че ей-ей може пак да ги затворят.

На фона на този житейски хаос и липса на ваксини Унгария, Словакия и Сърбия вече ползват руска ваксина, Чехия е готова да я приеме. Даже в Полша, една от най-русофобските държави, приемат китайска ваксина, като компромис, ама пак срещу европейския недоимък.

Италиянска певица, върнала се от Гастрол в Москва, и ваксинирала се със "Спутник", обвини италиянските и европейските власти в цинична бюрокрация и политическа глупост: "В Москва хората ходят свободно по театри и ресторанти, тук сме като затворници!"

Мои приятели, италиянци от Милано се шегуват по "Вайбъра": Чакаме руските танкове да ни докарат "Спутник", ще ги окичим с цветя, нека ни лъжат по тв коооооооолко са лоши руснаците!"

Обобщил: Димитър КУНЕВ
Потребител:


Коментар: