Прегледи: 1739 - Коментари: 0
Българско: Спортна равносметка за 2020

Българско: Спортна равносметка за 2020


Равносметката за 2020 г:

Изминалата 2020 г бе най-слабата в историята на българския спорт след Освобождението му от турско робство и съответно след излизането му на международната арена през 1952 г.

Българско не спечели нито една световна титла в олимпийските спортове, националният ни отбор по футбол се смъкна до най-ниското си стъпало, откакто ФИФА има международна класация. Нямаме победа в нито един етап в състезанията за Световна купа в нито един от спортовете - олимпийски или професионални. На пръстите на едната ръка се броят европейските титли в олимпийските спортове.

Причина за свръхслабото ни представяне в никакъв случай не е отлагането или отменяне на състезания заради "Ковид-19". В световен мащаб се проведоха световни или европейски първенства първенства в над една трета от олимпийските спортове.

Нямаме нито една победа в европейски първенства в основните олимпийски спортове - лека атлетика, плуване, гимнастика - спортна или художествена. В професионалните спортове също нямаме нито една световна титла, а двигателната култура на българина отново е най-ниската в Европа, откакто се правят национални изследвания в тази област.

Смяната на ръководства в спортните федерации, във футбола не доведе до нищо. Честата смяна на треньори в спортовете, в националния и клубните отбори по футбол отнове не доведе до приемливо добри резултати.

Не бива да се заблуждаваме, че достигането на два български клубни отбора в групите на УЕФА е резултат за повече от 3 минус. Българските футболисти бяха под 30 % в "Лудогорец" и "ЦСКА-София".

Въпросът за катастрофалните резултати не опира само до пари, защото държавата отделя за елитните ни спортисти /доколкото те останаха/ индивидуално много повече средства, отколкото при "Бай-Тошовото" време. Тогава обаче печелехме между 7 до 10 златни медала на Олимпиади, а през 2008 г - 1, през 2012 и 2016 - 0. Лаладжийството на съгражданина ми, министър Красен Кралев е фалшив прах в очите на наивниците или младите зомбита.


Необходима е цялостна революция, не просто промяна или подмяна на нашия спортен живот.

Димитър КУНЕВ - Български и Словянски
04.01.2020
Потребител:


Коментар: