Прегледи: 12991 - Коментари: 0
70 години Техникум по химия във Варна

70 години Техникум по химия във Варна 70 години Техникум по химия във Варна

ДНЕС в 18,00 в Арт салона на Радио Варна започнаха тържествата за 70-годишнината на Техникума по индустриална химия "Дмитрий Менделеев" във Варна.

В края на седмицата, в събота от 10,00 е Тържественият концерт в сградата на театъра "Стоян Бъчваров", преди това в училището има Ден на отворените врати и представителни изяви. Техникумът сега се нарича Професионална гимназия по химически и хранително-вкусови технологии "Дмитрий Иванович Менделеев", намира се във все още модерна сграда с лаборатории и кабинети в местност "Почивка" в съседство с Френската гимназия.

Тази вечер всъщност бе посветена на творци, възпитаници на училището. Отначало бе открита Художествена изложба на приложни картини от Златка Божилова /в средата на долната снимка/. Озаглавена "Пролетен полъх от морето", в 3 дузини картини от миди, пясък и раковини преобладаваше не синият, а "мекожълтият" цвят. Особено хубава бе картината "Морско дъно", романтична, в хармония на релефни изображения и плоскости. А не по-малко уют и нежна топлота имаше в зимните пейзажи на г-жа Божилова, а точно инженер по професия.

Самата програма бе представена от поета Станислав Пенев /с очилата на горната снимка/, автор на 33 книги и сега Главен редактор на литературно списание, също възпитаник на ТИХ Варна. Творецът даде думата на Атанас Сивков /с достолепната бяла брада на горната снимка/, завършил Техникума и химически профил във Висшето военно училище във Велико Търново. Освен химик, авторът представи пред бивши възпитаници на химическата гимназия свои книги на исторически, военни и краеведски теми. "Мадарското плато", "Шуменското плато", "Скални манастири и църкви в Североизточна България", "100 г химически войски и Е/кология/ във ВМС" – впечатляващи туристически маршрути и военен летопис на химическите събития и личности във военния ни флот. Г-н Сивков преминава от взводен командир до началник на химическия отдел във флота и решава да запамети за поколенията военно-химическата история на Военноморските ни сили.

Имаше носталгични разговори, спомени, мили спорове с г-н Михов, учител от "оно време" в Техникума и възлов организатор на Седмицата за 70-годишнината, а след кратко колебание имаше и припознавания на отдавна забравени лица. За съжаление, днес разни НПО-та неглижират химията, която си остава най-полезната наука в днешния ни модерен живот и бит. Да добавим, че един от възпитаниците творци на ТИХ е и Доно Цветков, всеизвестният композитор и музикант.

Битката за модерно Българско е и най-вече битка, грандиозна война за връщането на модерната химия като водеща промишленост в Отечеството!

Димитър КУНЕВ
Потребител:


Коментар: