Прегледи: 11053 - Коментари: 4
ЗА МУСАЛА И "СЛАВА НА АЛЛАХА"

ЗА МУСАЛА И "СЛАВА НА АЛЛАХА"

ПУБЛИКУВАМЕ статия, която ни изпрати наш почитател:

Огнян Стамболиев

Тези дни нашият уважаван президент, за когото гласувах и аз, отказа засега да се промени името на най- високия български връх.

Преди него категорично отказа да направи това и неуважаваният не само от мен негов предшественик, за когото наскоро Кеворк Кеворкян написа забележителна книга с красноречивото заглавие "Президентът натрапник". Идеята е да бъде именуван "Свети Иван Рилски", на най-великия български светец, като се премахне турското име Мусала, което означава "Слава на Алаха" или нещо като "Аллах Акбар!", с което днес ислямизират нашата Европа.

Това е срамно и обидно за нас, българите и за нашата древна страна. Всички български топоними /имена на местности, населени места, върхове/ в заграбените след войните от Турция и Гърция изконни български земи са турски и гръцки. Само у нас следите от това петвековно варварско азиатско робство, осакатило ни в много отношения, са още налице. В страната ни има голям брой грозно звучащи турски имена като: Кайлъка, Кърджали, Саръ баир, Аязмото, Хаинбоаз, Бакаджиците, Хисарлъка, Ерден дере, Каймакчалан, Джебел, Ерден, Айдемир, Делиормана...

Повечето от европейските държави, особено тези от Източна и Централна Европа са били под нечие чуждо робство. Но в нито една от тях няма да срещнете топоним от езика на поробителя им. Никоя уважаваща се държава не би го допуснала. Само ние! Защото нито Вроцлав от Полша е Бреслау, нито Любляна днес се казва Лайбах, нито Братислава е Пресбург или пък Карлови вари – Карлсбад. А защо нашият хубав древен град Вишеград трябва носи грозното, напомнящо за зверствата през робството име - Кърджали? Защо един древен християнски манастир край Варна, все още се казва Аладжа манастир, а не носи името на светец? Къде е църквата ни? И защо тя не си каже думата и за Мусала? Нашата църква спи.

А примерите са много...
Потребител:


Коментар:

1. Потребител: Петър     Дата: 2019-02-16 16:45:50    
Изобщо не е прав авторът за църквата българска Православна. Тя отдавна е предложила Мусала да се преименува Свети Иван Рилски. Ама евреинът Йоан Рубин и за това не е съгласен.

2. Потребител: Стоян     Дата: 2019-02-25 20:49:47    
Ерик Рубин?

3. Потребител: муспи     Дата: 2019-03-29 21:44:52    
Ромите искат Автономна Република със столица Пловдив. Турците също искат, със столица Шумен. Въпросът се усложнява обаче, - и двете Автономии искат обща граница с турция?! Българското правителство го решава соломоновски, - предлага на цяла България Автономия във възстановена турция!

4. Потребител: муспи     Дата: 2020-01-11 02:49:42    
След като не може по волята на евреите, защото по коя друга - на турчалята ли?! да не може Православна, бяла и европейска страна да си промени името на този връх на нейна територия, - да го наричаме вместо славанаалаха - сиктирнаалаха!