Прегледи: 8621 - Коментари: 0
2018 – годината на Суперожията на Русия

2018 – годината на Суперожията на Русия 2018 – годината на Суперожията на Русия

Даже при 700 военни бази на САЩ срещу по-малко от 70 на Русия, руските оръжия се оказват днес по-могъщи от американските, което е поместено в долната статия:

Световното по футбол, Кримският мост, изборите за президент и пенсионната реформа – по мнението на хората това са основните събития в Русия.

Но всъщност, разбира се, това е изборът от предложените от социолозите отговори. За мене /Бел.РодБг – авторът Сергей Манаков/ 2018 е годината на нашето оръжие.

Да, Световното по футбол и Кримският мост – това беше грандиозно и прекрасно. Но именно наличието на неотразимо оръжие прави обикновената страна страховита държава. Русия през тази година доказа, че е способна да защити не само себе си и съюзниците си: "Защо ни е този свят, ако в него я няма Русия?"

Това беше най-главното послание за 2018 година към всички наши недоброжелатели. И това послание ние потвърдихме на дело.

Само през тази година руската армия излезе на най-високи показатели по насищане с ново оръжие /61,5 %/ - над 1500 единици въоръжение и над 80 000 единици от техника. По думите на министъра на отбраната Сергей Шойгу, "такова равнище на съвременно оръжие не е свойствено или не присъства в нито една армия в света днес, вкл в тази на САЩ, която има 10 – 12 пъти по-голям военен бюджет." Но очевидно руският е 10 пъти по 2 по-ефективен.

И така, с какво достигнахме края на 2018 г? За първи път на открита площадка възможностите и перспективите на военните иновации бяха демонстрирани по време на мартенското послание на президента към Федералното събрание. Подчерта се, че създаваните и вече създадени образци – в своята същност са нови видове стратегически оръжия, а не вследствие от времето на Съветският съюз. И това е резултат от работата от последните години на десетки научни организации, конструкторски бюра и изследователски институти.

За първи път беше разказано за разработката и изпитанията на ракетния комплекс от стратегическо предназначение с планиращ крилат блок "Авангард". /Бел.Ред.РодБг – Вчера лично президентът Путин даде заповед за успешното изстрелване на този тип ракета от Подмосковието до Камчатка. На долната снимка./ Очаква се на бойно дежурство той да постъпи в първото тримесечие на 2019. "Това е наистина най-новото "оръжие на Възмездието", което е способно да преодолее всякакви съществуващи средства на ПРО и да отрезви по този начин всяка "вряща глава" от НАТО" – съобщи за ТАСС ръководителят на Бюрото за военно-политически анализ Александър Михайлов.

Още една свръхперспективна новина – високоточният хиперзвуков авиационен ракетен комплекс "Кинжал". Сега това оръжие вече патрулира в акваторията на Черно и Каспийско море, като осигурява стратегическо сдържане. Прехващачите МиГ-31К, снабдени с тази ракета, изпълниха 89 полета в рамките на опитно-бойно дежурство.

Освен това, стана известно за лазерния комплекс "Просветване". Оръжието, което е основано на "нови" физически принципи, вече се намира на опитно-бойно дежурство във войските.

В Русия продължават изпитанията на образците на усъвършенствана крилата ракета с ядрена енергийно устройство "Буревестник", а също и на комплекса "Посейдон" – безпилотен стратегически апарат с кампактно енергоустройство, който е способен да доставя най-мощни ядрени боеприпаси до бреговете на вероятния противник /Бел.РодБг – Т.е до уязвимите атлантически и тихоокеански брегове на САЩ, където живее около 25 % от населението и е 35 % от индустриалната мощ./, да унищожава обектите на инфраструктурата и авионосни групи, т.е самолетоносачи и придружаващи кораби. В качеството на носителя на ядрения безпилотник се използват няколко от атомните подводници на ВМФлот. Работите по апаратурата са включени в държавната програма за въоръжение 2018 – 2027.

"Посейдон" трябва да се предава на ВМФ до края на 2019 г, а изцяло до края на действие на тази програма" – отбеляза източник на ТАСС в отбраната. "Посейдон" заедно с носителите – атомните подводници – влиза в т.нар океанска многоцелева система.

Редом с тези новини си струва да се отбележи и тежката междуконтинентална ракета /МБР/ от комплекса със стратегическо предназначение "Сармат". Нейното създаване започна в 2013. Тя вече заменя стоящата на въоръжение МБР "Воевода". Постъпването в армията ще приключи в 2019 – 2020.

"Тя обещава да е толкова мощна, че е способна да прелети до противника не само през Северния, но и през Южния полюс /Бел.РодБг – От подводниците в океаните./, притежава практически неограничен земен обсег, а също носи крилати блокове "Авангард" – казва експертът. "Сармат" – това е нашият отговор на разместването на глобалната система ПРО, а също и на перспективните ударни системи на НАТО, съпоставими по мощност с ядрено оръжие."

Много военни експерти отбелязват, че "Сармат", "Авангард" и "Кинжал" се отнасят към тип въоръжение, които никой друг не притежава. Изказва се също мнение, че за американската отбрана ще трябват мин 7 – 10 г за създаване на подобни комплекси.

С какво още удивлява ОПК /Отбранително-промишленият комплекс/? Днес се слага особен акцент на насищане на войските с най-нови ракетни комплекси и системи за ПВО, самолети и въртолети, атомни подводници и надводни бойни кораби с ядрено оръжие. Що се касае за сухопътните образци – това са преди всичко автоматизирани системи за управление и разузнаване, апаратура за свръзка и радиоелектронна борба. Също, по мнението на военния експерт – дронове и подводни апарати и безусловно високоточно оръжие с въздушно, наземно и морско базиране.

За създаването в Русия на всички стратегически направления на групировки от носители на крилати ракети с голяма далекобойност на въздушно и морско базиране заяви през март началника на Генералния щаб на Военните сили на Русия Валерий Герасимов. В частност става дума за крилатата ракета от комплекса "Калибър" – инструмент от /не/ядреното сдържане, поставило край на епохата на „дипломацията на "Томахавките" /Бел.ТАСС – крилатите ракети на САЩ./. "Ракетата "Калибър" е изумителна... Ако я пуснеш от което и да е от "европейските" морета, в т.ч Каспийското, то тя може да долети до всяка европейска столица и поразява с точност до 10 – 30 м" – такава оценка даде командващият ВМС на САЩ в Европа и Африка адмирал Джеймс Фого.

Особено ще отбележа /Бел.РодБг – авторът Сергей Манаков/, че ВМФлот вече получава противокорабни крилати ракети "Циркон", които са адаптирани към новите универсални пускови устройства и се използват в качество на оръжия, които преодоляват всички корабни системи на ПВО на противника. Над десет пуска на тази ракета по морски мишени на разстояние няколкостотин километра са проведени от началото на нейните изпитания от 2017 г. През 2019 се планират държавни изпитания на "Циркон" от морски носители – надводни и подводни кораби.

Визитна картичка на руската авиация през т.г стана изтребителят от пето поколение СУ-57 /по-рано известен като Т-50 ПАК ФА/, преминал бойно кръщение в Сирия. "Тази уникална машина, която съчетава функциите на ударен самолет и изтребител, има практически неограничени възможности за пилотиране и въздушен бой. Създателите на СУ-57 приложиха най-високи тихнологии и композитни материали, увеличиха мощността на двигателя, далечината на полета, бойната натовареност на машината, осигуриха за самолета ниско равнище на радиолокационна, топлинна и звукова откриваемост" – каза експертът.

Струва си да се отбележи и за увеличената мощ на "Белите лебеди" – такова название сред пилотите получиха стратегическите ракетоносци ТУ-160. От началото на 2018 започнаха летателните изпитания на обновения ракетоносец ТУ-160М, които вече постъпват на въоръжение в далекобойната авиация на ВКС /Военно-космическите сили/ на РФ. Държавният глава нарече работата по създаването на този самолет „голям успех на целия колектив на завода“. Съвсем неотдавна тези самолети "излапаха" Северния ледовит и Атлантическия океан, неочаквано за разбеснелите САЩ се оказаха във Венецуела и благополучно се завърнаха в базата.

Като противовес на американския отказ от Договора за ракети със средна и малка мощност ижевските конструктори създават зенитни ракетни комплекси /ЗРК/ с малка далекобойност "Тор-М2ДТ", вкл "арктически" вариант. На тази техника е сключен дотовор за производство със срок до 2027 г, като първите образци са на изпитания.

Другата световно известна система за средно и далечно действие – С-400 "Триумф" вече се продава и извън Русия.Т.г Индия купи зенитните ракетни системи за над $ 5 млрд.

Естествено, към главните достижения на тази година може да се отнесе и застъпването на бойно дежурство на първия полк, снабден с ракетния комплекс "Ярс" с шахтово базиране. Този руски комплекс с твърдогоривна междуконтинентална балистическа ракета с разделяща се горна бойна част е способен да поразява цели на разстояние до 12 хил км, като носи в бойните си глави до 500 кг ядрен заряд. "Сега на създателите на "Ярс" се възлага особено важна задача по заменяне на комплексите "Топол-М" и така се укрепва бойният щит на нашата страна" – заключва експертът.

Много от гореизброените неща бяха покаазани на Парада на Победата в Москва.

Що се отнася до българската армия, откакто сме членове на НАТО, тя стана все по-малко боеспособна и се използва за слугински дейности на новия ни господар САЩ.

От: maxfux.livejournal.com/1486191.html

Публикувал Сергей Манаков , 27.12.2018

Превод и кратки коментари: Димитър КУНЕВ – Български и Словянски
Потребител:


Коментар: