Прегледи: 17035 - Коментари: 0
УНИВЕРСАЛЕН разрушител: тайната на изтребителя СУ-30СМ

УНИВЕРСАЛЕН разрушител: тайната на изтребителя СУ-30СМ

Докато българските правителства след 10 ноември са си "свали-гащи" на Запада, та се въртят като ветропоказатели ту към САЩ-фирми, ту към шведски, ту към френски за изтребители, то Русия отново произвежда най-добрите от този тип в света:

Владимир Карнозов
От: tvzvezda.ru

Изданието "Звезда" разказва за един от най-добрите изтребителя в историята, който получава заслужено уважение и търсене по целия свят.

Форумът "Армия-2018" отново представи за своите участници и посетители да се насладят на полети на аеродрума "Кубинка". И отново гвоздеят на програмата на летния показ на авиационна техника станаха изпълненията на летците на прославената ескадрила "Руски Витязи" на свръхманеврените изтребители СУ-30СМ.

Огневото изпитание на варианта "въздух-земя" датира от 22 ноември 2017 г: доразработеният СУ-30МКИ осъществи успешен изстрел с BrahMos-A, който порази надводна цел до източното крайбрежие на Индия. "Това е технологичен пробив, който влиза в историята като първата в света комбинация от свръхзвукова крилата ракета и изтребител с голям радиус на действие" – подчерта управителят на компанията BrahMos Aerospace г-н Судхир Кумар Мишра.

Двата вида се показаха откъм най-добрата си страна в хода на контратерористичната операция на територията на Сирия. Екипажите на СУ-30СМ и СУ-35С съпровождаха бомбардировачи и изтребители в периода на изостряне на отношенията с Турция след прихващането на СУ-24, а също осигуряваха разграничението в зоната на отговорност с водената от САЩ коалиция до река Ефрат.

Най-добрата оценка за изтребителя е реализацията. Освен поръчките за Военно-космическите сили на Русия, доставки на СУ-30СМ се осъществяват в Казахстан и Белорусия /по 12./. Като се говори за експорт, много медии сумират поръчките на този модел с по-ранните СУ-30МКИ, СУ-30МКА и СУ-30МКМ, които са разработени в съответствие със специфичните изисквания на ВВС на Индия, Алжир и Малайзия. Съвкупно трите страни са поръчали 348 машини /съответно 272, 58 и 18/, поставките вече се изпълняват. Заедно с неотдавнашното решение за купуване на 6 подобни самолета от Миянмар съвкупното число на експортните поръчки на МКИ и СМ плътно се приближава до 500 единици.

Всевиждащият "Барс" /Бел.РодБг – на прабългарски "тигър"/

Новинката на самолета е мощната радиолокационна станция с пасивна фазова антенна решетка. Тя осигурява на свръхдалечно разстояние екипажа с информация за въздушни, наземни и морски цели, техните координати и характеристики, с точност за управление на оръжията, както и на самата атака на целите. Станцията открива крилати ракети и други летящи цели при всякакви условия, като превъзхожда западните досегашни образци.

Приемането на въоръжение от ВС на Русия нови ракети за употреба от СУ-30 значително повишава ударната мощ на авиационната групировка на самолетите от този тип с далечен обхват.

Превод: Димитър КУНЕВ – Български и Словянски
Потребител:


Коментар: