Прегледи: 11288 - Коментари: 0
РОСАТОМ оказва на Китай помощ за ядрения реактор CFR-600

РОСАТОМ оказва на Китай помощ за ядрения реактор CFR-600

Заради крайно протекционистичната и егоистична политика на САЩ, чети: на американските банки и корпорации, заради неизпълнимото желание да останат единствената "велика" сила в света, политиката на Вашингтон и Уолстрийт доведе до неделимия съюз на Русия и Китай.

Ясно е, че Китай преследва свои цели, но Си Дзин-Пин и китайските лидери прекрасно разбират, че поражението на Русия ще остави Пекин сам срещу САЩ и Запада, затова единството с Русия е против агресивната политика на Америка. Владимир Путин е наясно, че поражението на Китай оставя Русия също сама срещу Запада.

И без да изказват цялата си интелектуална собственост, руските атомни специалисти помагат на китайските във водещата технология за ядрени реактори с "бързи" неутрони, в която Русия изпреварва с години САЩ:

"Росатом" оказва на Китай техническа поддръжка в проекта на ядрения реактор CFR-600

МОСКВА, 7 авг — РИА Новости.
Специалисти от предприятието на държавната корпорация "Росатом" АО "ОКБМ Африкантов" /Нижни Новгород/ изпълняват експертизата за проекта на бъдещия китайски демонстративен ядрен реактор с бързи неутрони CFR-600, доставят ключово оборудване за него, отчитащи кодове, ще окажат техническа поддръжка в строителството на тази станция и ще помагат за обучението на местния персонал, се казва в публичния годишен отчет на "ОКБМ Африкантов" за 2017 г, поместен на сайта на предприятието.

Енергоблоковете с реактори с бързи неутрони имат огромни преимущества. С тяхна помощ може да се затвори ядрения топливен цикъл, в който за сметка на разширеното възпроизводство на ядреното "гориво" съществено се разширява топливната база на ядрената енергетика, а също се появява възможност за намаляване на обемите на радиоактивните отпадъци благодарение на "изгарянето" на опасните радионуклеиди. Русия заема първо място в света в технологията на строителството на реакторите с бързи неутрони. Освен това Русия притежава уникалната, единствена в света експериментална база за провеждане на изследвания в обосновката на надеждността и безопасността на проектите с "бързи" реактори.

Както се отбелязва в отчета, през 2017 г Китай се обърна към Русия с инициатива за сътрудничество в съоръжаване на територията на КНР демонстративен реактор за бързи неутрони CFR-600. Реакторите с бързи неутрони, както се планира, трябва да изиграят значителна роля в развитието на атомната енергетика на КНР. Проектът CFR-600 разработва китайската страна. В края на 2017 г Китай започна строителството на този реактор.

"На 21-то Заседание на руско-китайската подкомисия по ядрени въпроси в рамките на Комисията за подготовка на редовните срещи на главите на Русия и Китай /Бел.РИА Новости – което премина през септември в Москва + Бел.РодБг – На снимката./ беше прието решение за подписване на междуправителствено съглашение за съоръжаване в Китай на реактор за бързи неутрони CFR-600 и рамков Договор за доставка на оборудване и оказване на услуги за проекта CFR-600" – се отбелязва в отчета. Съглашението и договорът бяха подписани на 08 юли на т.г в рамките на срещата на президентите на Русия Владимир Путин и на Китай Си Дзин-Пин.

Що се касае за конкретната работа, в това число ключовите задачи за "ОКБМ Африкантов" за т.г в отчета е назована разработката на работния проект по изпълнението на механизмите на системите за управления и защита на реакторната централа CFR-600. В "ОКБМ Африкантов" бе проведена работа за защита на своята интелектуална собственост, която се отнася за технологията на реакторите с бързи неутрони в рамките на реализация на проекта CFR-600. Както се отбелязва в отчета, през 2017 г бяха подготвени необходимите анализи за ръководствата на държавната корпорация "Росатом" и нейния машиностроителен дивизион АО "Атомэнергомаш" /в който влиза "ОКБМ Африкантов"/. Бе и разработен и изпратен в "Росатом" за съгласуване проекта за стратегия и охрана на резултатите на интелектуалната дейност в рамките на проекта CFR-600.

"ОКБМ Африкантов" е едно от водещите предприятия на руския атомен отрасъл, заема водещи позиции в създаването на реактори от различен тип и предназначение.

Превод: Димитър КУНЕВ – Български и Словянски
Потребител:


Коментар: