Прегледи: 6374 - Коментари: 0
ООН: 40 МИЛИОНА ВЪВ ФАЩ ЖИВЕЯТ В КРЕЩЯЩА БЕДНОСТ

ООН: 40 МИЛИОНА ВЪВ ФАЩ ЖИВЕЯТ В КРЕЩЯЩА БЕДНОСТ

Дата на публикуване: 12 06 2018

ВЪВ ФАЩ, една от най-богатите страни, 40 мил души живеят в крайна бедност, а 5 мил живеят в такива условия, в каквито и гражданите от третия свят, отбелязва доклад на ООН.

Политиката на администрацията на Тръмп не само не помага на бедните в САЩ, но все повече увеличава разрива между бедни и богати. "Тази стратегия все едно е разработена, за да се задълбочи неравенството в американското общество и да се захвърлят милиони американци в дупката на бедността" - заяви специалният докладчик от ООН по въпроса за крайната нищета и правата на човека Филип Алсън след пътуването си в САЩ през декември 2017 г.

Бедняците отиват в ареста, върху тях лежи клеймото на бедността, а преградите за получаването на социална помощ стават все повече. Подобна политика няма как да помогне да се изкорени бедността, подчертава Алсън.

Администрацията на Тръмп въведе значителни данъци за крупните корпорации и за богатите американци и пусна процеса за отмяна на закона за достъпното здравеопазване, приет при бившия президент Барак Обама. Според независимия експерт от ООН, тези стъпки подронват цялата система за социално осигуряване в САЩ.

"Зад тази стратегия стои някакво презрение, дори ненавист към бедните хора вкупом, явно се работи на принципа "победителят получава всичко" - отбелязва Алсън. Съдебната система на САЩ работи не за да обезпечи правосъдието, а за да повиши доходите на държавата, подчертава експертът.

С идването на власт на Тръмп атмосферата на нетърпимост към бедността и бедните в американското общество се засили. Някои сътрудници от администрацията на САЩ в разговорите си с Алсън открито изразяват недоволството си относно социалните помощи, считайки ги за плодотворна почва за мошенически схеми.

Според редица сътрудници от администрацията на САЩ, бедните и безработните често злоупотребяват с тази възможност и "седят на шията на държавата". Но представителите на американските власти така и не успяха да предоставят на Алсън убедителни доказателства, че мащабите на злоупотребите са огромни, а незащитените слоеве на населението имат големи възможности за намиране на работа. Алсън вижда в настоящото положение не само признаци на погазване правата на човека, но и заплаха за самата демокрация в САЩ.

Експертът призовава властите в страната да се откажат от криминализирането на бедността, да преразгледат данъчната си политика, а също да повишат информирането на американците със средни и високи доходи за опасностите от крайна бедност в страната.

От: News Front BG
Потребител:


Коментар: