Прегледи: 2384 - Коментари: 0
Варненска гимназия надви

Варненска гимназия надви

Когато човек ходи на Постоянната комисия за "Младежки дейности и спорт", става свидетел на големи планове, обещания и куп други празни приказки.

Пример за това как не трябва много да се говори, а на дело да се удържат спортни победи, дадоха футболистите от юноши старша възраст на Варненска Морска гимназия "Св Николай Чудотворец". Въпреки че на Общината е било известно за спечелването на зоналното училищно първенство и класацията за "файнъл фор", до последния ден младите моряци-футболисти не са били получили и стотинка. При отиването в неутралния Пловдив момчетата/мъже /точно на границата отгоре и отдолу са били състезателите/ са тренирали само с една свястна лична футболна топка и една полуспукана.

Така или иначе Варна е представена достойно в националното училищно първенство - трето място. ВМГ-то са направили в кръговия турнир равни мачове с отборите от София и Стара Загора, а са загубили от Ловеч. Ловчанлии са спечелили републиканската титла. След варненци са останали самонадеяните софиянци.

В някакава степен можем да наречем бъдещите моряци герои. Де факто Ловеч е бил представен от "училище", в което учат всички основни състезатели на юноши старша възраст от "Литекс". Същото се отнася и до "училището" от Стара Загора, които пък са съставени от практически целия състав на "Берое". Да не говорим за софийското "училище", чийто отбор реално е единият от двата състава на столичния гранд? "Левски".

А варненският състав е съставен от 75 % аматьори, които никога не са тренирали професионално футбол. Най-впечатляващо е било представянето на Веселин Иванов от ХІ "з" и Христиан /основният вратар/ от ХІ "д" класове. Те са година по-малки, но са изнесли и двете равенства.

Водач на отбора е бил не професионален треньор /всички останали състави са били подготвяни от футболни треньори - светила/ по футбол, а от Христо Миленски - преподавател по физкултура в училището и бивш щампион на България по хвърляне на копие. Знаем скритите връзки между футболните дейци и лекоатлетът е бил като в небрано лозе.

Всички останали отбори заради връзките и авторитета на футболните си водачи са били фаворизирани от съдиите, само варненските юноши са били очевидно ощетявани. Да видим дали доволните от себе си общински съветници и спортните администратори в Община Варна ще оценят достойно спортния подвиг на момчетата.

И да свършат нещо полезно за следващия турнир, където защо не Варна да спечели националната училищна купа.
Потребител:


Коментар: