Прегледи: 2724 - Коментари: 0
Скандали в Градската галерия

Скандали в Градската галерия

Доста неприятно недоразумение стана в Градската художествена галерия във Варна на 6 юни.

Поводът бяха номинациите и наградите на "Алианц БГ" холдинг. Ние от националистБг.ком винаги сме се стремяли да виждаме черното и бялото. Обикновено колегите, като пишат за култура, го правят с един елеен, розов, безкритичен тон - поради явната причина, че в това бездуховно време на творците трябва да се помага. Ама всяка помощ си има измерения.

Как е възможно І награда за скулптура да се даде на Рая Георгиева. Ама наистина, тя е най-младата и най-хубавата и от "Алианц"-а подчертаха, че са с предпочитания към младите автори. Известна е и завистта между хората на изкуството, понякога нездрава, но творбата "Шепот" на Рая не беше от най-впечатляващите. През цялото време, докато я гледах, се чувствах дискриминиран като мъж. Трите мраморни глави с шии бяха обърнати с 90 градуса една спрямо друга. Двете мъжки се гледаха, а женската изключително фина, с гладко изцяло лице и изящна гладка брадичка гледаше между тях. Мъжките глави бяха недодялано-недоиздялани, на едната грозно липсваше едната буза, а другата беше със силно и неприятно набраздена една буза. На въпроса ми защо оставам с антимъжко впечатление, авторката г-жа Георгиева се опита да ми внуши, че става въпрос за нежност и за звезди. Впрочем, на моето мнение в голяма степен бяха и други двама изявени варненски скулптори, които определиха награждаването на младата хубавица като фарсово.

Още по-изразено беше недоволството на много творци към номинацията на Пламена Рачева за графика. Даже някой беше изписал с химикал въпросителни след двата надписа "номинация" на нещото като графики, смесена техника на творкинята Пламена. Хората подминаваха творбите й - познавачите без интерес, а любителите - без да разбират нищо. Че и без да почувстват нищо.

Иначе впечатляваща беше картината на Георги Йорданов, който получи и наградата за живопис, техника - маслени бои. "Заедно" е творба в цветова гама сиво-светлокафяво, меки тонове. Художникът седи с чаша в ръка и гледа картина - маса с чаши и стъкленица и изрисувани мъж и жена. Георги гледа с широко отворени очи одухотворено, чисто, сравнително учудено към нас и ни пита. Излъчването е на нежност, светло чувство и бъдеще. И на полускрита скръб.

От номинациите за живопис ме впечатли картината на Васко Василев "Добър вълк", техника маслени бои. Картина не само на раздвоението и недоволството, а и на реалния живот.

Награда за графика взе Димитър Кулев за "Интериор". Мисля, че сравнително заслужено.

Много ярки и философски силни бяха скулптурите на Веселин Костадинов - техника метал и стъкло, както и на Радослав Радев, който отсъстваше - "Олтар" - техника мрамор + стъкло. Върхът на апотеоза и апломба беше речта на кмета, който каза, че вече е възстановена варненската корабостроителница и аз се огледах не спускат ли някой кораб във вода, но видях само шампанско в малки чаши.

Димитър Желев, шефът на българския "Алианц" изглеждаше доволен от живота. Браво на човека, че вместо за простотии са дали пари за изкуство. Следващия път да се надяваме, че всичко ще бъде като в истински празник.

Че ни писва от простотии.
Потребител:


Коментар: