Прегледи: 2099 - Коментари: 1
Начало без блясък

Начало без блясък

Когато човек влезе в театъра, едно от първите неща, които се сеща, е, че артистите полагат големи усилия, за да научат репликите си.

Това е трудоемък процес, но с всяко следващо представление думите от само себе си като че ли се запомнят. Накрая зрителите ръкопляскат, а повечето от тях на откриването на МТФ "Варненско лято" 2008 почти нищо не разбраха от пиесата. По нещо, като си помислих след представлението, артистите ми приличаха на механично ръкопляскащите зрители.

После поподпитах някои от зрителите, уж така, с известна наивност, каква е темата на чеховата "Чайка" и каква е интерпретацията на режисьора Крикор Азарян. Аз си мислех, че става въпрос за хармонията живот/изкуство, пък чух други неща, хайде да не ги споделям, че обичам варненци. Естествено, не разговарях със Стефан Данаилов, който отсъстваше както обикновено, но пък прочетоха негово писмо по случай откриването на най-значимия театрален фестивал в България. После по същия начин ми беше скучно да слушам Цветана Манева, Митко Тодоров и кмета на Варна.

Почна представлението. Салонът не беше пълен, а имаше и много закъснели. Не е редно театър да почва в 18,30, а не както е вселенска традиция в 19,00.

На времето Антон Павлович много ми помогна. Благодарение на него в немалка степен се научих да гледам иронично-скептично на много гръмки фрази и постъпки в живота. Днес обаче светът на Чехов ми изглежда някак тесен. Вътрешният живот на човека, неосъществимата любов, неосъщественият живот извън социалното и/или националното за мене са духовно недостатъчни, житейски немъдри. През цялото време имах странното усещане, че Чехов разбира в общи линии хората, но не ги обича. Може би е било заради гледната точка в постановката на Крикор Азарян?

Нина Заречная не беше изиграна пълноценно. Маря - също ми се стори схематична. Константин беше малко по-добре, но ако някой зрител беше попитан, защо се самоубива - щеше да каже нещо неубедително. Що се отнася до суетната Ирина, като гледах залата, в която посетителките бяха много повече от мъжете, останах с плътното убеждение, че импонират по суета на героинята.

/Необходима пустословна интермедия - Нито един общински съветник от Комисията по култура нямаше на събитието. А председателят Панко Анчев тръбеше, че ще направят всичко възможно Варна да стане европейска столица на културата през 2011 г. Нали фанариотските попове така са казвали: "Не ме гледай какво върша, чуй ме как сладко говоря."/

Моето сърце не усети зрителите да се развълнуваха дълбоко, разбиращо и трайно. Артистите, които бяха на сцената могат много повече.

Но сърцата и умовете на зрителите, които обичат бистроезерните води на изкуството, заслужават истината и любовта, които общо взето отсъстваха тази вечер, на откриването на Международния театрален фестивал "Варненско лято" 2008.
Потребител:


Коментар:

1. Потребител: слънце     Дата: 2012-06-18 19:55:58    
Защо си такъв хейтър? Това е най-добрият спектакъл изигран в България, през последните години!!!!